Interviu cu doamna Sally Wood-Lamont

0
19

Preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic

Promovarea şi progresul mişcării paralimpice din România

Young Spirits for Humanity

În cadrul proiectului Euroscola, ediţia a VIII-a, membrii echipei “Young Spirits for Humanity” de la Colegiul Tehnic Motru au realizat un interviu cu Doamna Sally Wood-Lamont, Preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic, având ca temă promovarea şi progresul mişcării paralimpice din România.

 

– Care sunt, la ora actuală, principalele grupuri ţintă asupra cărora vă desfăşuraţi activităţile? Totodată, care sunt principalele activităţi pe care le realizaţi? (Prof. Mihaela Crăciunescu)

Grupurile ţintă sunt persoanele cu dizabilităţi care practică, sau doresc să practice sportul de masă sau de performanţă. Comitetul Naţional Paralimpic (CNP) are ca prim scop descoperirea de noi tineri talentaţi care doresc să practice un sport de performanţă. În momentul de faţă se practică mai multe ramuri sportive în cadrul CNP: atletism, judo pentru nevăzători, tenis de masă, tenis în fotoliu rulant, baschet în fotoliu rulant, goalball, fotbal pentru nevăzători, înot, schi alpin, snowboard, caiac, ciclism, popice pentru nevăzători şi powerlifting.

CNP organizează anual Campionate Naţionale de Atletism, Baschet în fotoliu rulant, Tenis de masă, Tenis în fotoliu rulant, Goalball, Fotbal pentru nevăzători şi Şah. Pe lângă acestea pregătim sportivii pentru Campionatele Europene şi Campionate Mondiale IPC pe fiecare ramură sportivă. Ca scop final este calificarea mai multor sportivi la Jocurile Paralimpice care vor avea loc anul viitor la Rio de Janeiro.

– Care sunt obstacolele pe care le întâmpinaţi în realizarea acestora? (Alexandra Kokay)

Sunt destule obstacole. În primul rând ar fi fondurile pentru pregătirea sportivilor, dar şi pentru participarea lor la competiţiile internaţionale. Încă o problemă ar fi părinţii copiilor cu dizabilităţi, care nu înţeleg importanţa practicării unui sport – atât ca integrare în societate, dar îi ajută şi psihic, şi le menţine sănătatea.

– Care sunt resursele de care dispuneţi pentru promovarea mişcării paralimpice din România? (Mălina Ciucă)

Bugetul nostru este destul de limitat. Ministerul Tineretului şi Sportului ne alocă anual o anumită sumă, dar nu acoperă cheltuielile noastre. Căutăm în continuare sponsori, dar este foarte dificil să găseşti. Anul acesta am avut noroc, deoarece am încheiat un contract de sponsorizare cu firma DHL – singurul sponsor al nostru.

– Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, cum se poziţionează România în raport cu sprijinirea mişcării paralimpice? (Ion Truşcă)

Din păcate suntem cam în ultimele 5 ţări din Uniunea Europeană, dar trebuie să menţionez că urcăm în acest clasament – acum 8 ani eram codaşii acestui clasament. Înainte nu se punea accentul pe sportul de performanţă, nu se participa la competiţii internaţionale, se axau mai mult pe sportul de masă.

– Care sunt principalele lacune şi ce ar trebui îmbunătăţi pentru a oferi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi? (Oana Pârlea)

Este o mare discriminare, deoarece premierea medaliilor câştigate la Jocurile Paralimpice, Campionate Mondiale şi Europene, nu este egală cu premierea primită de sportivii fără dizabilitate. Sportivii noştrii muncesc la fel de mult ca cei valizi pentru obţinerea acestor rezultate, în plus ei trebuie să-şi învingă şi dizabilitatea.

– Care au fost principalii factori care au avut o importanţă majoră în privinţa schimbării mentalităţilor şi combaterea stereotipurilor privind persoanele cu dizabilităţi? (prof. Niculina Chiţulescu)

În ultimii 5 ani, a fost o schimbare majoră în mentalitatea oamenilor – şi asta în bine. Încet, dar sigur, persoanele cu dizabilităţi sunt intergrate în societate, fie prin sport, fie prin găsirea unui loc de muncă; nu mai sunt marginalizaţi.

– Care sunt obiectivele Comitetului Naţional Paralimpic pentru următoarea perioadă? Asupra cărui domeniu doriţi să vă focalizaţi atenţia? (Vladimir-Adrian Costea)

Obiectivul principal al CNP este atragerea de noi tineri cu dizabilităţi care doresc să practice un sport de performanţă. Scopul este să avem un centru paralimpic, unde să poată fi practicate toate sporturile paralimpice fără problema de accesibilitate; în momentul de faţă, în România sunt puţine săli de sport şi stadioane accesibile unde se pot desfăşura activităţile sportive.

Domeniul pe care ne focalizăm acum este Media, în încercarea de a atrage mai mulţi sponsori doritori să sprijine mişcarea paralimpică din România.

 Visul nostru este ca sportul paralimpic să fie văzut şi considerat la fel ca sportul olimpic.

 

 

Articolul precedentHAIKU & CO
Articolul următorInterviu cu E.S. dl. Călin Fabian,
Adrian Vladimir Costea
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com