Interviu cu Ina Sava – artistă handmade

0
8
ina8

ina8Ina Sava, o tânără artistă autodidactă din Dej ne dezvăluie  din secretele pasiunii sale pentru « mărgelit ». A realizat sute de piese unicat până în prezent, bijuterii de o rară frumusețe pe care orice doamnă și le-ar dori. Accesoriile realizate de Ina Sava reliefează caracterul sensibil și creativ al autoarei căreia îi plac florile, cărţile, culorile, zilele însorite de primăvară şi cele ploioase de toamnă. Cum a început pasiunea ta pentru „mărgele”?

Pasiunea aceasta a început acum 3 ani din dorința de a realiza un cadou mai special surorii mele de ziua ei. Am cumpărat cele necesare şi am confecționat un tortuleţ, care îşi are locul de cinste în casă şi acum.

Cât timp îţi ia să lucrezi o piesă?

Depinde bineînţeles de complexitatea acesteia. De cele mai multe ori nu am o idee clară a ceea ce vreau să fac, atunci când încep să modelez, dar etapele procesului sunt cam acestea : mă decid asupra tehnicii pe care vreau să o folosesc, apoi a culorilor şi încet, încet argila începe să prindă viață. Urmează coacerea, şlefuirea şi lăcuirea, dar îmi place ce fac şi adevărul e că nici nu observ cum zboară timpul.

Ce materiale şi instrumente foloseşti?

Argilă polimerică, ce vine într-o gamă vastă de culori, preferatele mele fiind cele metalizate şi perlate, lamele speciale pentru argilă, maşina cu care întind argila, care este un fel de maşină pentru tăieţei, diferite forme de tăiat, cleşti, metalele necesare asamblării bijuteriilor, precum şi multe alte obiecte pe care le găsesc prin casă: diferite texturi, obiecte din sticlă, hârtie, cutii şi chiar nasturi.

De unde te inspiri în realizarea bijuteriilor?

Toate tehnicile pe care le stăpânesc, le-am învăţat cu ajutorul internetului. Există artişti care creează adevărate capodopere din argilă polimerică, astfel că dacă eşti dispus să înveţi, ai de unde, iar inspiraţie poţi găsi în aproape orice: fotografii, forme, materiale, culori şi chiar oameni. Există momente când am inspiraţie şi aş crea continuu, iar atunci când nu ştiu cu ce să încep, inspiraţia vine pe parcurs.

Fiecare femeie îşi doreşte să aibă cât mai multe bijuterii, despre tine ce poţi să spui la acest capitol?

Nu am făcut parte niciodată din categoria celor care poartă multe accesorii, deşi îmi plac. Iar acum că am atât de multe, nu pot spune că le port mai des, probabil şi datorită faptului că oricând îmi pot crea ce vreau.

Care este secretul acestei pasiuni?

Nu ştiu dacă e vreun secret. Contează mult să îţi placă ce faci, să o faci cu pasiune şi dragoste şi cu siguranţă te ajută să ai şi ceva înclinaţii artistice imprimate în materialul genetic.

Realizezi şi modele în serie sau toate piesele sunt unicat?

În general  încerc să creez doar piese unicat, am făcut şi câteva în serii mici: 2, 3 bucăţi, dar şi acolo mă străduiesc de fiecare dată să adaug sau să schimb anumite detalii.

Te adresezi unei categorii de vârstă anume prin creaţile tale sau crezi că acestea pot fi purtate oricând şi oriunde?

Am creat de la albinuţe, floricele pentru zile de vară şi primavară până la piese masive, cu aer şi aspect vintage, astfel încât îmi place să cred că accesoriile pe care le creez pot fi purtate oricând şi oriunde, de către oricine, e o chestiune de gust, până la urmă.

Care este modalitatea prin care îţi faci cunoscute produsele? Te-ai gândit să-ţi deschizi un magazin personalizat de accesorii?

În mare parte cu ajutorul internetului: pagina proprie pe care postez toate noutăţile, site-uri de socializare, site-urile comunităţilor artizanale, iar o parte din produse sunt expuse şi oferite spre vânzare într-un magazin din oraş cu obiecte de decor şi accesorii lucrate manual. În afară de acestea, cea mai bună reclamă o face, bineînţeles, un client mulţumit. Aş minţi dacă aş spune că nu-mi surâde ideea unui magazin personalizat, însă conștientizez că e nevoie de multă muncă şi mai am până a ajunge acolo.

Ai un atelier în care lucrezi?

Mi-aş putea numi atelier întreaga casă, pentru că am peste tot ascunse şi împrăştiate materiale, dar sigur că visez la un colţisor doar al meu, special amenajat, în care să pot crea liniştită…

Care sunt preţurile pe piaţa românească pentru asemenea produse? Crezi că e o activitate care îţi poate aduce profit?

Consider că mulţi artizani care îşi comercializează produsele sunt nevoiţi să le vândă la preţuri destul de mici… şi aceasta pentru că la noi puţini consumatori sunt familiarizaţi cu noţiunea de handmade  sau ştiu să aprecieze aceste produse la adevărata lor valoare, iar ca să îţi răspund la cealaltă întrebare: da, cred că poate fi o activitate care să aducă profit, e nevoie însă de muncă, răbdare, ambiţie, perseverenţă şi multă creativitate.

Există concureţă în acest domeniu în România?

Partea frumoasă în acest domeniu, în tot ceea ce ţine de handmade, este că deşi există atât de multe produse, unele poate chiar asemănătoare, sunt totuşi foarte diferite, pentru că fiecare artizan îşi lasă amprenta proprie în fiecare lucrare a sa, imprimă o particică a personalităţii sale în fiecare piesă, astfel că, deşi sunt mulţi creatori de accesorii handmade, unicitatea lucrărilor te face să nu observi această concurenţă.

Ai participat la vreun târg sau expoziţie de bijuterii handmade?

Nu am participat, din păcate, dar o voi face cu siguranţă într-o bună zi.

Care e proporţia între artă şi muncă în ceea ce faci?

Nu ştiu dacă este vorba de artă în ceea ce fac, pentru mine acesta e un cuvânt mare, dar cu siguranţă este vorba de multă muncă pentru a ajunge acolo, la artă. Este vorba şi de muncă, pe care o fac cu mult drag şi de rezultatele căreia sunt mulţumită.

Am văzut că ai printre colecţiile tale şi obiecte de decor. Ce ne poţi spune despre ele? Ţi-ar plăcea să-ţi extinzi activitatea şi spre obiectele de decor interior?

Mi-am încercat norocul şi cu puţine obiecte de decor : câteva globuri, omuleţi de zăpadă şi chiar cutii decorate, dar nu am mers foarte departe. Îmi place să încerc lucruri şi tehnici noi şi chiar dacă am avut câteva încercări eşuate la acest capitol şi mai multe proiecte nefinisate, voi continua să încerc, poate într-o zi voi ajunge şi la obiecte de interior, de ce nu?

Ce ai pregătit în colecţia ta pentru sărbătorile de iarnă?

Iarna aceasta am omuleţi de zăpadă pe care îi fac în fiecare an de sărbători, sunt micuţi şi drăgălaşi, iar anul acesta m-am gândit să îi fac şi sub formă de cercei. Am creat şi câteva decoraţiuni pentru brad, precum şi nişte brăduţi, care pot fi folosiţi ca obiecte de decor sau prinşi în pomul de Crăciun.

Ina, îți mulțumim pentru aceste dezvăluiri. Îți dorim mult succes și Sărbători fericite !