Interviu Cu Mariana Preda: La inceput a fost Naiul

0
158
Intr-unul din multele interviuri acordate de Maestrul Gheorghe Zamfir, domnia sa ne spunea ca naiul este cel mai vechi instrument din lume. Zeul trac Pan, adoptat de greci, pare sa confirme aceasta parere, impreuna cu statui de lut ars vechi de mii de ani, din Babilonia, India, Peru si Dacia.
Cand am avut ocazia ca sa iau un interviu domnisoarei Mariana Preda, eleva a maestrului Zamfir, protagonista a unui scurt metraj intitulat Doina, a regizorului Nikolas Grasso, premiat la 8 festivale internationale de filme:
Monaco International Film Festival, Festival du Cinéma de Paris, Chicago International Movies and Music Festival, National Film Festival for Talented Youth, Festival Fiaticorti, Inventa un Film International Film Festival, Corti d’Essay Film Festival, Delhi Shorts International Film Festival
, si a carei concert va fii parte din Spectacolul Anual al Comunitatii Romane din New York, m-am gandit ca sa aflam mai multe despre activitatile dumneaei din domeniul muzicii de nai si al muzicii romanesti in lume.
Gabriel Teodor Gherasim: Bun gasit domnisoara Preda. Va gasesc in Olanda la studii superioare. Ce studiati aici si de ce ati ales Olanda pentru specializare?
Mariana Preda: Buna ziua, va multumesc pentru acest interviu. Sunt studenta la Conservatorul din Amsterdam , specializarea nai clasic sub indrumarea naistului Matthijs Koene. Am ales sa studiez aici acum 3 ani , dupa terminarea liceului de arte din Targoviste, fiind singura catedra de nai din Europa, in afara de Bucuresti si Chisinau. Este o oportunitate mare pentru mine sa pot studia muzica clasica si contemporana de la cei mai buni profesori si uneori compozitori care scriu piese special pentru nai. De asemenea imi place foarte mult mentalitatea lor si faptul ca exista incurajare pentru tineri si pentru tot ce este nou in materie de muzica, instrumente etc. Imi doresc sa fac naiul cat mai cunoscut in lume, prin diferite abordari ale genurilor muzicale atat clasice cat si traditionale.
G.T.G: Ati studiat naiul si inca sub indrumarea Maestrului Zamfir. Relatati-ne cum s-a cuibarit naiul in viata dumneavoastra si de ce ati ales ca sa continuati specializarea maiestriei cu acest instrument?
M.P.: Sub indrumarea parintilor mei care iubesc foarte mult folclorul, la varsta de 10 ani am mers la liceul de muzica din Targoviste sa studiez un instrument si am ales naiul. Dupa un an m-am indragostit de sunetul acestuia, de faptul ca este un instrument dificil de cantat si mai ales ca nu este atat de comun. Si am decis sa merg la cat mai multe competitii, spectacole, si sa devin un naist profesionist. La varsta de 13 ani l-am intalnit pe Maestrul Zamfir care era profesor la universitatea de muzica si care m-a incurajat sa studiez si mai mult prin povestiriile sale despre cum a cucerit lumea cu naiul, si cat de important este sa canti cu sufletul. Faptul ca dansul preda studentilor si mi-a dat acesta oportunitate de a face parte din clasa acestuia universitara , m-a determinat sa muncesc si mai mult. In felul acesta s-a creat o legatura stransa intre mine si instrument, si intre timp am devenit de nedespartit.
G.T.G.: Ce a dus la filmul Doina si ce a insemnat pentru dumneavoastra experienta cinematica a acestui film?
M.P.: Am avut ocazia sa joc ca actrita in filmul Doina regizat de Nikolas Grasso, prin intermediul maestrului Zamfir care m-a recomandat acestuia. A fost o oportunitate unica si frumoasa si imi doresc sa mai retraiesc acea experienta. Am intrat in contact cu lumea filmului, o lume la fel de frumoasa ca cea a muzicii si vreau sa le impletesc cumva in viitor . Am invatat multe lucruri minunate de la actori de seama Maria Dinulescu, Carmen Ungureanu dar cel mai important este ca l-am intalnit pe Nikolas. Cu acest film am calatorit in lume, am fost primita la multe festivaluri printre care si Madeira Film Festival in Portugalia unde am avut ocazia sa-l cunosc pe musicianul Kyle Eastwood, fiul celebrul actor si regizor Clint Eastwood. In 2014 am chiar regizat si eu un scurt metraj numit ‘Life’ care a fost premiat cu ‘Independent Spirit Award’ la Monaco International Film Festival. In 2015 am realizat un scurt filmulet de promovare a orasului Bucuresti produs de catre Expedia si NFFTY (National Film Festival for Talented Youth). Daca vreti sa-l vedeti aici este linkul:
G.T.G.: Impartiti cu cititorii nostrii, cateva din experientele de concursuri si spectacole pe care le-ati avut in Tara si in lume? 
M.P.: Am participat la foarte multe competitii , olimpiadele nationale de muzica unde timp de 5 ani am castigat locul 1, concursuri nationale de folclor ‘Maria Tanase’, ‘Strugurele de Aur’, ‘Mamaia’ unde am obtint locul 2 , Panfluit Solisten Concours in Olanda unde am obtinut premiul 1 etc. De asemenea am avut multe spectacole si concerte atat in Romania cat si in Olanda, Bruxelles , Londra, Milano, Jacksonville (USA), ceea ce m-a incurajat si mai mult sa studiez. In luna ianuarie am obinut un premiu de excelenta in cadrul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, pentru promovarea naiului romanesc in lume. Am invatat foarte multe lucruri participand la competitii, stapanirea de sine, concentrare maxima, antrenamentul zilnic dar mai ales am invatat sa imi deschid sufletul in fata oamenilor si sa vorbesc prin instrument. Imi place acea adrenalina inainte de spectacol, acea motivatie si frica in acelasi timp, sentimentul de nestapanire si in acelasi timp de control, si tot felul de ganduri care imi trec prin cap, si toate se opresc in momentul cand cant prima nota. Consider ca atat experientele pozitive cat si cele negative te formeaza ca artist , un artist complet. Din concertele mele pentru comunitatiile de romani din lume si la ambasadele romanesti am vazut intr-adevar cum foclorul romanesc atinge inima oamenilor si cat de dor le este de acasa. .
G.T.G.: Pe data de 15 mai incepand cu ora 1.30 pm o sa sustineti un spectacol pe Broadway, la Spectacolul Anual Romanesc din New-York. Ce sperati ca sa inspire muzica dumneavoastra la spectatorii romani si americani de la spectacol?
M.P.: Imi doresc foarte mult ca prin acest spectacol sa arat traditia si folclorul nostru romanesc celor care nu il cunosc si sa incant sufletele romanilor din New York. Vreau sa subliniez faptul ca folclorul romanesc este foarte bogat si diversificat , si in acelasi timp este de o profunzime incredibila. Prin doina noastra vreau sa transmit dorul de cei dragi, iar prin piese de joc sa aduc veselie. Multumesc Domnului Stefan Minovici pentru ca mi-a dat aceasta oportunitate si pentru ca prin ‘Romania Day Festival on Broadway’, ajuns deja la a XVII editie, promoveaza Romania in America. Pentru mai multe informati si programul complet puteti accesa acest link: http://romaniabroadway.com/day-of-the-festival.html
G.T.G.: Ce planuri urmeaza dupa Broadway?
M.P.: Imi doresc ca vara aceasta sa lansez primul meu album de folclor cu piese transcrise de pe vioara pe nai. De asemenea lucrez la primul meu album de muzica clasica. Pe data de 28 mai voi sustine un recital in deschiderea concertului renumitului artist Tudor Gheorghe, in Domkerk, Utrecht, organizat de catre IKKI Productions and Events. De asemenea voi sustine in curand un concert In Havana, Cuba, organizat de Ambasada Romana. In august voi concerta in cadrul festivalului Untold din Cluj, iar in toamna voi sustine un concert pentru asociatia Propatria din Roma. In cadrul conservatorului am multe concerte de asemenea.
G.T.G.: Domnisoara Preda, multumim pentru timpul acordat si va dorim mult success! Cum pot cititorii nostril sa intre in contact du dumneavoastra?
M.P.: Va multumesc! Toti cei care doresc sa intre in contact cu mine , ma pot gasi pe Facebook pe pagina mea de artist https://www.facebook.com/MarianaPredaMusic/, pe site-ul meu: www.marianapreda.com, pe YouTube: https://www.youtube.com/user/MarianaPredaMusic si imi pot scrie pe adresa de e-mail:info@marianapreda.com
See you soon in New York pe 15 mai! 🙂