INTERVIU CU PIANISTUL DE EXCEPŢIE – MIHAI DIACONESCU

0
181

În seara zilei de 23 decembrie la ora 18 pe scena Filarmonicii „Oltenia” din Craiova am avut plăcerea să îl reîntîlnesc pe pianistul Mihai Diaconescu într-un recital de excepţie, care a făcut o sală să vibreze şi să îţi deschidă porţile sufletelor spre Marea Muzică. Concertul a fost oferit cu scop caritabil de către Clubul Lions Craiova, fondurile fiind destinate copiilor cu probleme de vedere din judeţul Dolj şi se numeşte „Ochi sănătoşi, copii voioşi!”.

Cristina OPREA: Dragă Mihai, ne revedem după o bună perioadă de timp. Atunci când eu deschideam uşa Clubului Lions din Craiova, pentru a deveni membră, era tot la un concert de al tău, susţinut în Sala de Concerte a Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, acum câţiva ani în urmă. Sincer, fiind o fostă elevă a acestei instituţii am participat la numeroase concerte susţinute de elevi, colegi sau prieteni. Dar atunci când te-am auzit, am spus în sinea mea „uite un virtuos”. Ce simţi tu, atunci când oferi aceste concerte?

 

Mihai DIACONESCU: Dragă Cristina, mă bucur foarte mult că ne revedem. Iţi mărturisesc că mă surprinde foarte plăcut să ştiu că legătura ta cu Clubul Lions a luat naştere tot în cadrul unui concert caritabil. Oferirea acestor concerte este o bucurie dublă pentru mine; mă bucur de muzică, de actul artisitic şi în egală măsură de oportunitatea pe care o am de a dărui, este un mare privilegiu.

Cristina OPREA: Tu eşti format la clasa de pian din Liceul ,,Marin Sorescu” din Craiova, dar ai absolvit Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj. Interesant faptul că demersul studiilor noastre sunt identice, numai că eu am plecat pe drumul artelor vizuale, la Academia de Arte ,,Ioan Andreescu” din Cluj, azi U.A.D. Ce ţi-a oferit şcoala clujeană? Cum au fost apoi demersurile tale artistice?

 

Mihai DIACONESCU: Şcoala clujeană mi-a deschis noi drumuri, am avut ocazia să cunosc muzicieni deosebiţi şi să pot evolua intr-un mediu artisitc activ. Şcoala clujeana prin definiţie mi-a oferit Clujul, un oraş pe care am ajuns să îl iubesc cu adevărat. Tot acest peisaj studenţesc proaspăt, presărat cu evenimente artistice, m-a ajutat să imi păstrez entuziasmul pentru muzică şi viaţă.

 

Cristina OPREA: Părinţii tăi, două personalităţi ale lumii medicale, te-au susţinut, sunt convinsă, în formarea ta profesională. Ce simt părinţii tăi atunci când vii acasă cu numeroase premii. Aici dă-mi voie să menţionez doar câteva din premiile obţinute: Premiul I la Concursul ,,Rovere d` Oro” – San Bartolomeo, Italia, Premiul I la Concursul ,,Liszt” Cluj-Napoca, recitalul de deschidere al Festivalului ,,Carl Filtsch”.

 

Mihai DIACONESCU: Părinţii mai au avut o contribuţie colosală în formarea mea şi ca muzician, mi-au oferit tot sprijinul şi iubirea posibilă. Nu am cuvinte să descriu ce au putut face aceşti oameni pentru mine. Premiile obţinute sunt un punct de reuşită de care bănuiesc că uneori pot fi mândri, dar este prea puţin semnificativ. Cred că singurul moment în care le pot mulţumi şi pot faca sa se simtă că energia lor nu a mers în van, este momentul în care sunt pe scena în faţă clapelor.

 

Cristina OPREA: Trebuie să menţionez faptul că, probabil o mare împlinire pentru ei este şi faptul că eşti actualmente masterand la Academia Sibelius din Helsinky – Finlanda, la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna.

Mihai DIACONESCU: Ai susţinut numeroase recitaluri pe scene internaţionale şi aici fac referire la scenele din Munchen, Murnau, Bad Tolz, Drasda din Germania, Portofino, Veneţia, Aosta, Como din Italia, Gdansk din Polonia, Viena-Austria, Moscova-Rusia şi ar mai fi.

 

Cristina OPREA: Cum îţi pregăteşti tu un recital?

 

Mihai DIACONESCU: Un recital se pregăteşte pe o lungă durată de timp şi cu foarte multă rigurozitate şi pioşenie, dar şi energie fizică susţinută. Etapele sunt numeroase, de la învăţarea textului muzical până la şlefuirea frazelor muzicale cu cât mai multă iscusinţă. Ultima etapă este mereu o necunoscută, starea din ziua concertului, aici nu voi putea găsi răspunsul niciodată, este mereu ceva nou.

 

Cristina OPREA: Recitalul oferit craiovenilor a cuprins Ludwig van Beethoven ( 32 variaţiuni în do major, Sonata op.53, ,,Waldstein), P. I. Tchaikovsky (3 piese op. 9 Reverie, Polka de salon, Mazurka de salon) şi M. Mussorgky („Tablouri dintr-o expoziţie”). Un concert rotund aş spune care a impresionat foarte mult. Simţeam sala cucerită de la primele acorduri. Cum te-ai simţit tu întâmpinat de publicul craiovean?

 

Mihai DIACONESCU: M-am simţit ca acasă, şi la propriu şi la figurat. A fost un public deosebit de receptiv şi cald. Îmi face mereu plăcere să cânt pe aceasta scena şi în faţa acestui public.

Cristina OPREA: Acum la sfărşit de an toţi ne facem un bilanţ. Cum a fost 2015 pentru tine?

 

Mihai DIACONESCU: Anul 2015 a fost un an complex, cu reuşite şi nereuşite, cu suişuri şi coborâşuri, cu alte cuvinte un an în care am trăit intens; ceea ce dă sens vieţii.

Cristina OPREA: Aşteptări speciale pentru 2016 ai?

 

Mihai DIACONESCU: Nu am aşteptări, am doar dorinţe. Dorinţa de a face ceea ce imi place cel mai mult, să cânt la pian. Dacă ar fi să menţionez o aşteptare, care devine tot dorinţa, este că ceea ce fac dacă se poate să fie receptat într-un mediu favorabil.

Cristina OPREA: Spuneam că acest concert a fost organizat sub egida Lions Club International, Lions Club Craiova District 124 România. Trebuie menţionat faptul că acest club este cel mai vechi Club Lions, anul acesta împlinind 25 de ani de existenţă. S-au acordat Premiile Lions Club pe 2015 şi s-a menţionat faptul că în cadrul programului de screening oftalmologic început anul trecut au beneficiat de consultaţii medicale de specialitate 460 de copii.

Distins tânăr Mihai Diaconescu, ai adus lumina, la propriu, prin actul tău caritabil, în viaţa unor copii. Dacă acum ai intra într-o clasă ca tânăr profesor la unui liceu, ce le-ai spune despre muzică, despre pian, elevilor?

 

Mihai DIACONESCU: Le-aş spune să nu înceteze să caute, să îşi deschidă ochii, urechile, mintea! Să creadă în muzică!

Cristina OPREA: Îţi doresc din suflet să ai un demers artistic ascendent şi să ne mai inviţi la concertele tale. Crăciun binecuvântat! ,,La mulţi ani!”

Mihai DIACONESCU: Îţi propun să colaborăm într-un viitor poiect, asta numai dacă ai timp. Tuturor membrilor Clubuilor Lions din România le doresc „Sărbători Fericite!” „Crăciun de Poveste!” şi „Un An Nou Prosper!” Îţi mulţumesc mult pentru acest interviu, şi aştept detalii despre viitorul proiect! Sărbători fericite, şi succes în tot!

Articolul precedentUN PUŞCAŞ NUMIT BREBAN
Articolul următorMOARTEA LUI NICOLAE BĂLCESCU – CA UN CREŞTIN ORTODOX
Cristina Oprea
Originara din Craiova am absolvit sectia de pictura din Academia de Arte Vizuale ,,Ioan Andreescu" Cluj-Napoca. Din 1991 pana in prezent expun ca pictor si grafician in tara si strainatate. Scriu articole, interviuri si cronici plastice in diferite reviste de peste 10 ani. Sunt redactor la Radio Tv Unirea, Wiener Neustadt din Austria. Locuiesc in prezent in Turda, jud. Cluj si activez ca refeent arte vizuale la Casa de Cultura Turda.