,,Am crescut cu cântecele Mariei Lătărețu, Mariei Tănase …”
Iubită de public, invitată la numeroase evenimente atât în țară cât și în străinătate, doamna Maria Ghinea cucerește prin vocea domniei sale, prin textele cântecelor, picuri de trăiri profunde, dar și prin colecția sa de costume. Venind din zona dragă mie – Oltenia, doamna Maria îmi reamintește de cântecele copilăriei, de ulițele pe care mergeam la bunici, de tradițiile minunate ale acestei porțiuni ale pământului românesc, binecuvântată de Dumnezeu. Pentru dumneavoastră cititorii, am scris acest articol, cu speranța că păstrați încă vii amintirile satului de odinioară.
***
Cristina OPREA: Sunteți o fire foarte sensibilă. La încheiere de an și început de an nou facem un bilanț. Cum a fost pentru dvs. anul 2022?
Maria GHINEA: Anul 2022, a fost un an bun pentru mine. Am filmat cântece, de pe cel mai recent album, am avut evenimente, atât în țară cât și în străinătate și am mulțumit bunului Dumnezeu pentru harul de a bucura și aduce fericire, celor ce îmi ascultă cântecul. Nu sunt un om bogat, dar i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat, iar în 2022 mi-am îndeplinit visul, de a avea un apartament cu balcon. Deci, 2022 a fost un an al împlinirilor.
Cristina OPREA: La 19 ani o tânără plecată dintr-un frumos sat din Vâlcea debut ape scenă. Ce amintiri aveți din acea clipă?
Maria GHINEA: La 19 ani, când am ales să merg pe drumul cântecului popular, eram într-o poveste și nu credeam că fac parte din ea. Nu am dormit nopțile când am cunoscut cei mai mari artiști: Maria Ciobanu, Maria Cornescu, Maria Cârneci, Maria Dragomiroiu – care mi-a devenit prietenă bună, nu puteam să cred că Puiu Călinescu merge cu autocarul orchestrei Vâlceanca, a cărei solistă eram, cum Jean Constantin și Gioni Dimitriu, mâncau după spectacol cu noi, cei din orchestră, cum doamna Maria Dragomiroiu m-a învățat să mă machiez și eu am început să plâng, că nu mă puteam vedea machiată și m-am făcut ca un clovn, amintiri care îmi însoțesc pașii drumului meu.
Cristina OPREA: De atunci și până astăzi cum a fost demersul dvs. artistic?
Maria GHINEA: A fost un drum, frumos început, care m-a format un artist cu respect față de public, cu respect față de marii artiști, cu răbdare și vise. Mi-am ales cu grijă cântecele, am colaborat cu cei mai mari dirijori Dorel Manea, Constantin Ceaușu, Ionel Puia, Nicu Crețu, Aurel Blondea, Marcel Parnica, Marin Constantin și Nicolae Botgros. Am bucurat publicul cu cele 11 albume muzicale și vreau să nu dezamăgesc niciodată.
Cristina OPREA: Vocea dvs. caldă, care transmite atât de multă dragoste e ușor de recunoscut. Vă moștenește cineva din familie?
Maria GHINEA: Aș fi vrut să-mi urmeze drumul și copiii mei. Dar nici unul nu a cântat. Cel mic a încercat, dar, crescând, nu a mai vrut să cânte.
Cristina OPREA: Care au fost mentorii dvs.? Pe cine ați admirat din tot sufletul?
Maria GHINEA: Am crescut cu cântecele Mariei Lătărețu, Mariei Tănase, m-am îndrăgostit de vocea Mariei Cornescu și am admirat-o pe Maria Ciobanu. Admir și prețuiesc artistul, omul și sufletul Mariei Dragomiroiu, care îmi este prietenă de 35 de ani.
Cristina OPREA: Vă rog să imi povestiți despre frumoasele dvs. costume.
Maria GHINEA: Educația artistică primită în adolescență m-a făcut să înțeleg că, publicul vrea să vadă artistul în costumul popular al zonei din care provine. Eu sunt o norocoasă, sunt născută într-un sat la interferența județelor Argeș și Olt. Port costumul și cu elementele celor două zone. Am vreo 80 de costume, este adevărat, mă îndrăgostesc de câte unul și îl port mai mult, unele îmi poartă noroc, altele îmi bucură sufletul, fiind din satul meu. Le iubesc și sunt cele mai valoroase podoabe.
Cristina OPREA: Cu ce gânduri pășiți în 2023?
Maria GHINEA: Am pășit în 2023 cu speranță, cu dragoste față de cei care îmi iubesc cântecul popular. Vă doresc sănătate, un an cu liniște, pace și momente de bucurie. Iubiți viața, iubiți aproapele și primiți mulțumirea și aprecierea mea. Dumnezeu să ne iubească!
Vă mulțumesc.
———————-
A consemnat pentru „Radio ProDiaspora”:
Cristina OPREA
Turda, 20 ianuarie 2023