Între Mamaia şi Cancun nu e decât un pas

0
12

Poate că în Orange County, judeţul portocalei adiacent metropolei Los Angeles, nu re­simţim profund recesiunea economică. A cinzecea economie din lume, în sudul Californiei – a opta economie din lume, cochetul The OC este încă o bucăţică de paradis nord-american. Pentru că s-au ieftinit preţurile la case, lumea cumpără, într-o zonă care era până nu de mult exagerat de scumpă. Mai sunt locuri de muncă, mai ales pentru specialişti cu salarii groase. Şi chiar dacă viaţa nu mai este la fel de vibrantă că în anii precedenţi, restaurantele sunt destul de pline, sălile de concerte, de cinema şi de sport sunt cu casa închisă. A trebuit însă să călătorim, ca în fiecare vacanţă de primăvară, până în ţara vecină şi prietenă, în tropicalul Cancun de Mexic, ca să percepem mai adânc repercursiunile crizei mondiale. Peninsula Yucatan se deschide către apele albastre ale Marii Caraibelor, iar Cancun a fost dintotdeuna o destinaţie preferată de către turiştii americani şi de aiurea. La fel de frumoasă şi de însorită, zona turistică Riviera Maya şi Cancun a părut anul acesta golaşă şi lipsită de ritmul furibund al trecutelor vacanţe. Criza economică se resimte şi localnicii se plâng, trebăluind cu zor printre destul de puţinii turişti din resorturile de lux. Pentru prima dată au părut mai mulţi europeni pe plajă decât americani, iar viaţa de noapte, printre cele mai extravagante în trecut, a fost parcă fără strălucire. A lipsit mulţimea de tineri studenţi care dădea culoare plajelor şi cluburilor, ca în celebrele emisiuni de pe MTV. Iar discuţiile între amicii de ocazie, pe terasă la o bere Tecate rece, s-au axat aprope excluisv pe pro­blemele financiare, şi de perspectivă ale fiecăruia. Şi pentru prima dată am cunoscut numai un singuratic, dar simpatic cuplu de români călători.
De la ei, conaţionalii noştri turişti, am aflat că în anul acesta de criză europenii se pregătesc să-şi petreacă vacanţele mai aproape de casă. Şi că România este o destinaţie turistică preferată. Entuziasmul lor pentru turismul românesc a fost dublat de recenta publicaţie Visit Europe, supliment al Los Angeles Times, de departe cea mai citită în vestul american. Ultima pagină a suplimentului prezintă o reclamă cu o fotografie din interiorul Ateneului Român şi publicizează cu litere de-o şchioapă Festivalul internaţional de muzică George Enescu ce va avea loc la Bucureşti în septembrie. Din interiorul revistei aflăm că opera “Oedip” a lui George Enescu va deschide festivalul, o colaborare între Opera Română şi Theatre du Capitole din Toulouse, în regia lui Oleg Caetani şi sub bagheta dirijorului Nicholas Joel. Printre invitaţi se vor afla şi Royal Philharmonic din Londra şi Royal Concertgebow din Amsterdam.
Pe pagina următoare din Visit Europe citim cu interes notele de călătorie scrise de Sabina Gault, o româncă din Long Beach, California, care şi-a vizitat părinţii din Piteşti, s-a plimbat prin Bucureşti şi s-a odihnit la munte, “unde am cumpărat brânză afumată şi am mâncat covrigi calzi oferiţi cu dărnicie de o săteancă”, după cum se destăinuie Sabina.
Pe câteva pagini citim excelentul articol “Anul miraculous – căderea zidului Berlinului încă uimeşte lumea”, în care se prezintă şirul de evenimente istorice din 1989. Aflăm cu mândrie că şi România se pregăteşte de come­morarea celor douăzeci de ani. La Bucureşti se va deschide o expo­ziţie specială sub egida Muzeului Naţional de Istorie a României, “care va ilumina aspecte inedite ale trecutului comunist”, după cum scrie Andreea Schulte-Peevers. “Pentru o perioadă a dictaturii sale, Nicolae Ceauşescu a fost relativ independent de Moscova, câştigând chiar faima pentru opoziţia făţişă faţă de invazia sovietică a Cehoslovaciei. Dar după accea a pierdut contactul cu poporul său şi a devenit un portret al şocului şi neputinţei în ultimele sale zile la putere.” Aceasta este părerea scriitoarei germane în paginile revistei Visit Europe apărută în California.