Întrevedere româno – americană la nivel înalt

0
8
atlantic_council_1

atlantic_council_1La data de 8 mai 2009, mi­nistrul afacerilor externe al României, domnul Cristian Diaconescu, s-a întâlnit la Washington cu secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. Întrevedrea a reprezentat prima întâlnire bilaterală de nivel după instalarea noii administraţii demo­crate la Casa Albă, moment care a reprezentat o oportunitate pentru reconfirmarea parteneriatului dintre România şi SUA.
La sfârşitul întrevederii, domnul Cristian Diaconescu a afirmat: „Am convenit împreună că Marea Neagră şi Europa de Est sunt regiuni cu un mare potenţial al dezvoltării democratice şi economice. În viitor, pot să vă spun că SUA împreună cu România vor munci din greu pentru respectarea principiilor şi standardelor democratice şi se vor angaja în proiecte în vederea consolidării stabilităţii şi securităţii acestei regiuni”. „Am discutat despre modul în care vom colabora pentru facilitarea circulaţiei reciproce a cetăţenilor celor două ţări, prin includerea României în Programul Visa Waiver”, a mai afirmat ministrul român de externe, subliniind totodată, că discuţiile s-au concentrat pe aprofundarea componenţei economice a parteneriatului strategic bilateral.
S-a discutat şi despre proiectele de securitate energe­tică şi cooperarea în spaţiile de operaţii din Afganistan şi Irak, unde „România a demonstrat că este pregătită să îşi asume responsabilităţi în sprijinul li­bertăţii şi dezvoltării democratice, obiective pe care sperăm că le vom atinge în cel mai scurt timp cu putinţă împreună cu SUA”, a afirmat Cristian Diaconescu.
Secretarul de stat American a amintit de cooperarea îndelungată dintre România şi SUA în ceea ce priveşte priorităţile securităţii globale şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru angajamentul României în Afganistan, Irak şi Kosovo. Hillary Clinton a mulţumit României şi pentru decizia de a găzdui exerciţii mi­litare comune cu forţele americane. „România este unul dintre cei mai de încredere aliaţi şi cei mai respectabili parteneri ai SUA”, a concluzionat secretarul de stat american Hillary Clinton.
În cadrul aceleaiaşi întâlniri, a avut loc schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului de extrădare între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la data de 10 septembrie 2007 şi a Protocolului semnat la Bucureşti la 10 septembrie 2007 la Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală, semnat la Washington, la 26 mai 1999.
Noul tratat în materia extrădării înlocuieşte, de la data intrării în vigoare, actuala Convenţie de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnată la Bucureşti, la 23 iulie 1924 şi tratatul de amendare al acesteia, semnat în 1936. Tratatul de extrădare între România şi Statele Unite ale Americii intră în vigoare la data efectuării schimbului instrumentelor de ratificare, iar Protocolul la Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală va intra în vigoare la data intrării în vigoare a Acordului de asistenţă judiciară în materie penală între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.