Învă]ămîntul primar din Romînia

0
9

Renumele învăţământului românesc s-a câştigat în timp prin valorile intelectuale pe care acesta le-a format. În momentul de faţă învăţământul românesc se află într-un continuu proces de reformă care a început acum câţiva ani.
Învăţământul primar s-a schimbat radical în ultimii ani, în urma reformei aplicate, au apărut multe schimbări unele împrumutate din occident.
S-a renunţat la împărţirea pe trimestre, anul şcolar fiind acum împărţit pe semestre, notele s-au transformat în calificative, iar întreg sistemul de predare, învăţare, evaluare a suferit schimbări. Aceste schimbări au adus lucruri bune, dar în unele cazuri a produs în special la început puţină confuzie sau teamă de ceva nou.
Realitatea din învăţământul primar (în special de la sate) este puţin diferită. Aici profesorii se confruntă cu unele probleme specifice, ca de pildă elevi puţini, clădirile şcolilor sunt vechi şi necesită reparaţii, materialele didactice sunt învechite sau lipsesc cu desăvârşire, iar de multe ori cadrele didactice se lovesc de acel dezinteres al copilului şi a familiei faţă de şcoală. Poate că acest dezinteres este rezulatul concepţiilor învechite sau a lipsei de informare, dar încetul cu încetul au început să conştienizeze că educaţia are rolul sau primordial în viaţa unui om.
Este de asemenea îngrijorător faptul că numărul elevilor de la sate este în continuă scădere, multe şcoli fiind în pragul desfiinţării, iar puţinii copii care rămân sunt nevoiţi să parcurgă zilnic distanţe lungi până la o altă şcoală. Multe cadre didactice îşi găsesc cu greu un loc de muncă, naveta fiind costisitoare şi obositoare în acelaşi timp, tocmai de aceea mulţi au ales să îşi schimbe profesiunea la un alt loc de muncă care este mai aproape de domiciliul lor sau le aduce venituri mai substanţiale. Nu trebuie uitată nici problema salariilor din învăţământ care la ora actuală nu se poate spune ca sunt mari, iar un cadru didactic pe lângă faptul că trebuie să se întreţină mai are nevoie şi de o informare continuă (cărţi, studii).
Încetul cu încetul învăţământul a început să se modernizeze, în şcoli au apărut necesarele calculatoare care asigură mult mai rapid accesul la informaţie. Unele şcoli chiar beneficiază de laboratoare şi săli moderne care asigură o pregătire mult mai solidă a elevilor.
Pe viitor se speră ca situaţia învăţământului se va îmbunătăţi considerabil, elevii şi cadrele didactice nu vor mai avea de suferit din cauza acestor lipsuri, iar autorităţile competente se vor implica cu mai mult interes încercând să îl aducă la un standard modern.