Cu toţii ştim că atunci când vine vorba de simţul de comunitate şi pentru comnunitate românii nu se clasează pe locurile fruntaşe. Asta e cu atât mai evident când vorbim de comunităţile din afara României. Situaţia “comunităţii” românilor din America nu e cu nimic diferită. Nu există comunităţi de români bine închegate şi definite, genul comunităţii poloneze, irlandeze, italiene, armene, germane, evreieşti, etc. deşi românii au început să emigreze în America de la sfârşitul secolului 19.
Principalul mijloc prin care comunităţile mici de români aveau cât de cât sentimentul de comunitate erau şi sunt încă bisericile. Ele erau şi sunt încă catalizatorul întâlnirilor românilor americani, fie pentru slujbele regulate, fie pentru sărbătorile de Paşti şi Crăciun ţinute în cadrul lor.
Un alt mod, complementar aş putea spune, care întărea simţul comunităţii oferit de biserici era presa scrisă (în limba română) care circula în comunitatea de aici. Un exemplu bun din acest punct de vedere îl oferă ziarul Gândacul de Colorado. Dar în anii recenţi, mai ales după răsturnarea regimului communist din România când emigrarea în America a crescut din nou, un nou mod de a lega românii de aici a început să-şi facă apariţia: Internetul. În câţiva ani Internetul a devenit un mediu fără de care lumea de azi e de neconceput şi care s-a infiltrat în mai toate domeniile de activitate din societatea modernă. A depăşit cu mult presa scrisă iar unii anticipează că-i va lua locul total. Nu se putea că Internetul să nu aibă impact şi asupra relaţiilor umane şi a modului nostru de comunicare.
În particular, când vorbim de români în America, vom descoperi că acest simţ de comunitate începe să se mute online. O simpla căutare pe Facebook, cel mai cunoscut site de socializare, arată câteva grupuri sau pagini în care sunt conectaţi mii de români. Alţi români încearcă să construiască comunităţi independente de siteurile de socializare gen Facebook.
O astfel de româncă e Ioana Nitobe Garrison din Washington DC prin site-ul Ioana International www.ioanainternational.com. Ioana International a fost creat cu scopul de a uni românii (dar nu numai) prin cultură şi comunicare, de a face cunoscută lumii realizările românilor de pretutindeni, precum şi relatiile culturale dintre ţara noastră şi restul lumii folosind ca mijloc principal imaginile video, urmate de cuvântul scris. Site-ul a fost lansat acum aproximativ o lună, fiind vizionat deja în peste 40 de ţări.
Ioana s-a născut în Vălenii de Munte, Prahova, a studiat limba japoneză şi engleza la facultate şi este o persoană care are experienţa a două emigrări şi amândouă datorate dragostei: prima în Japonia pentru 3 ani (căsătorindu-se cu un prinţ japonez, de unde şi numele Nitobe) şi a doua aici în America de 5 ani.
Din prima experienţă a rezultat cartea “Ai suru – A iubi, Editura Olimp, 2008”, un roman cu nuanţe autobiografice pronunţate. “Autoarea îşi asumă experienţa profundă a descoperirii spiritului nipon în etape concentrice care se întrepătrund şi care se interferează :experienţa universitară, delicata idilă, mariajul ca o luptă cu sine, dureros de dulce, descoperirea în cascadă a civilizaţiei nipone, a mentalităţilor ancorate simultan într-o imuabilă tradiţie şi în ritmurile uluitoare ale erei tehnologice, dezacordurile adaptării, solitudinea, divorţul. Pledoaria Ioanei Nitobe vizează supremaţia caracterului ,singurul criteriu valoric existenţial.”, după cum spune criticul literar Valentin Emil Muşat.
Din a doua experienţă (şi care încă se continuă) a rezultat Ioana International, un site pe care îl dorim a deveni cât mai cunoscut în peisajul românesc virtual. Siteul dispune de o echipa româno-americană compusă din 6 persoane, deocamdată. Ioana nu e străină de domeniul televiziunii, având timp de 3 ani emisiunea culturală “Club International” la televiziunea România de Mâine în cadrul Universităţii Spirut Haret. În cadrul emisiunii, a intervievat ambasadori şi invitaţii lor din peste 60 de ţări, fiind de asemenea invitată de guvernele Finlandei, Norvegiei, Azerbaijian şi Kazakhstan să filmeze în ţările lor. Reluând seria călătoriilor americane, Ioana Nitobe Garrison va lua contact şi mai profund cu pulsul românesc din America, puls pe care îl vom vedea curând pe site-ul Ioana International.