Liga celor şapte

0
4
dsci0046f

dsci0046fNu mai puţin de şapte echipe îşi dispută titlul Ligii I la fotbal în ultima treime a sezonului. CFR Cluj (locul 1) şi Rapid (locul 7) sunt despărţite de doar 6 puncte, iar numărul mare de candidate la locul ce duce direct în Liga Campionilor face ca fiecare etapă rămasă de disputat să programeze cel puţin un derby. O veste bună, dacă competiţia la vârf ar fi venit pe fondul creşterii calităţii Ligii I. Ceea ce nu e cazul.
CFR Cluj, Timişoara, Steaua, Dinamo, Urziceni, FC Vaslui şi Rapid sunt echipele cu şanse reale să câştige Liga 1 la fotbal în acest sezon, într-un moment în care au rămas de disputat 11 etape. Doar 6 puncte despart locurile 1 şi 7, iar tensiunea de la vârful clasamentului s-a transmis şi în vestiarele echipelor cu pretenţii. Pe Andrea Mandorlini îl mai ţine pe banca tehnică a Clujului doar clauza de reziliere exorbitantă (800.000 de euro), pentru că formaţia creditată de toată lumea cu cel mai bun lot nu a convins decât o singură dată în retur, la victoria în deplasare cu campioana en-titre, Unirea Urziceni. Echipa joacă haotic, atacanţii Yssuf Kone şi Lacina Traore ratează din poziţii incredibile, în condiţiile în care golgheterul clujenilor e un fundaş, Cadu, iar ultima gură de oxigen în campionat, victoria de pe propriul teren împotriva Pandurilor a fost aducă de colegul de linie al căpitanului, Alcantara. Înainte de victoria cu Pandurii, clujenii bifaseră patru meciuri consecutive fără victorie. Şefii Paszkany Arpad şi Iuliu Mureşan mocnesc, ducând dorul atacanţilor din perioada romantică a revenirii în primul eşalon – Adrian Anca şi Cosmin Tilincă – şi a jocului ri­guros tactic şi spectaculos vizual de pe vremea lui Maurizio Trombetta. Aducerea lui Nicolae Dică, vedeta acontată în speranţa revenirii în Champions League, nu a reuşit să mascheze pro­blemele proiectului CFR.
Nici la Timişoara lucrurile nu sunt mai simple. Cu un lot în care s-a investit masiv şi care benefi­ciază din iarnă şi de serviciile foştilor internaţionali Cosmin Contra şi Răzvan Cociş, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău nu are confortul unei relaţii prea bune cu publicul bănăţean, care simte că 2010 poate fi anul marii performanţe.
Dinamo a impresionat în derby-urile cu CFR Şi Steaua
La rândul său, Gigi Becali speră să rupă seria proastă din ultimii ani şi se ambiţionează să tragă la titlu, deşi a renunţat în iarnă la Ghionea şi Rada, doi dintre cei mai valoroşi oameni din defensivă. Forma bună a lui Kapetanos şi Stancu nu a fost însă de ajuns pentru ca Steaua să scoată un rezultat bun în derby-ul din Ştefan cel Mare cu Dinamo. Roş-albaştri puteau încasa lejer patru goluri în prima jumătate de oră şi au scăpat uşor cu cu 0-2 în­tr-un meci care nu avut nici o ocazie importantă de gol.
Cu un interimar pe banca tehnică – Ţălnar -, cu un Cornel Dinu mai mult analist decât om implicat în destinul echipei şi cu obişnuitele convulsii în sânul acţionariatului, Dinamo rămâne, totuşi, echipa cu cel mai bun tonus, după ce a făcut faţă mai mult decât onorabil contrelor cu CFR şi Steaua. Doar o gafă mo­numentală a lui Dolha, venită pe final de meci, i-a privat pe dinamovişti de prima victorie la Cluj în anii 2000. Oricum, puştiul Alexe şi Andrei Cristea au făcut diferenţa în startul de sezon, compensând cât se poate de eficient problemele pe care le au ceilalţi atacanţi de marcă ai roş-albilor: Niculae, Bratu, Zicu, Adrian Cristea şi Niculescu.
Vedetele campionatului NU joacĂ
Lăsată baltă de antrenorul Dan Petrescu după un impresionant tur de forţă în Champions League, dublat de un parcurs consistent în campionat, Unirea Urziceni pare a nu-şi regăsi cadenţa. Echipa antrenată de Ronny Levy a ieşit din Europa League eliminată de titrata FC Liverpool, iar în competiţia internă a găsit cu multă greutate drumul spre victorie. Campionii au însă şi circumstanţe atenuante pentru cele întâmplate în startul returului: un program infernal, în care fost nevoiţi să ia la rând contracandidatele la titlu, şi despărţirea de doi dintre jucătorii care au pus umărul cât se poate de serios la performanţele din epoca MM Stoica – Dacian Varga şi Tibi Bălan. De altfel, Varga şi Bălan sunt actorii unuia dintre cele mai controversate episoade ale ediţiei curente a Ligii 1. Cei doi au fost transferaţi de Rapid de la Sportul Studenţesc, clubul la care s-au întors după expirarea împrumutului la Urziceni. O eroare în procesul de legitimare a celor doi i-a făcut indisponibili pentru meciul cu FC Timişoara, meci câştigat pe 3-0 de giuleşteni. Bănăţenii au depus un memoriu, iar cazul ar putea ajunge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Elveţia. La cât de strânsă e lupta la vârf, nu e deloc imposibil ca titlul să se decidă în acest an la masa verde!
Vasluiul arbitreazĂ lupta la titlu
Vasluiul rămâne revelaţia acestui campionat. Trupa lui Lăcătuş, fără mari vedete, dar cu jucători de calitate, este pe locul 6, dar o aşteaptă un program infernal, urmând să întâlnească toate cele cinci din cele şase contracandidate directe în rundele rămase de jucat, după ce tocmai a învins Rapidul. Rămâne de văzut dacă galben-verzii se vor mulţumi doar cu statutul de arbitru al luptei pentru titlu sau va reuşi să se impună în faţa “granzilor”. La celălalt pol, formaţia care va avea de jucat cele mai puţine derby-uri e Unirea Urziceni: mai are doar două dispute cu contracandidatele. În plus, ialomiţenii nu vor avea nici un meci de gradul 0 în ultimele 7 runde.
Dinamo, Urziceni şi CFR sunt echipele care stau cel mai bine, până în prezent, la meciurile directe. Dinamo are avantaj faţă de ambele contracandidate cu care a jucat duble: 2-1 şi 2-2 cu CFR, 1-0 şi 2-0 cu Steaua. Unirea: 1-0 şi 2-2 cu Steaua, 1-0 şi 1-1 cu Rapid, 0-0 şi 0-0 cu Timişoara, 0-2 şi 0-1 cu CFR. Clujenii au şi ei avantaj în faţa Unirii şi a Stelei (2-2 şi 1-1).
Oricum, dincolo de tensiunea finalului de sezon şi de ecuaţia complexă care va da câştigătoarea competiţiei, cel mai disputat campionat de după Revoluţie pare mai degrabă o consecinţă a egalizării în jos a valorilor din Liga 1 decât creşterii calităţii unor echipe de condiţie medie acum câţiva ani. Mulţi jucători de calitate, unii cu experienţă în campionate din Occident, dezamăgesc crunt în acest an. Zicu, Dolha, Adrian Cristea, Yssouf Kone sau Zapata sunt departe de a confirma aşteptările puse în ei. Multă blazare se vede şi dinspre antrenori, Ligii lipsindu-i mai multă fantezie şi mai multă motivaţie. În lipsa lor, campionatul se joacă mai mult la talk-show-urile sportive decât pe gazoanele, aşa proaste cum sunt ele, ale Ligii 1.

Articolul precedentProcesul comunismului… cu voie de la prefectură
Articolul următorEroii rock-ului
Ciprian Rus
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com