Limba romana va fi predata la Oxford

0
3
logo

logoLa 29 octombrie 2012  a avut loc, în prezenţa ES Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, deschiderea Lectoratului de Limba Română la Facultatea de Lingvistică, Filologie şi Fonetică din cadrul Universităţii Oxford.

Acesta este primul Lectorat de limba română finanţat de către statul român în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi funcţionează în baza Protocolului de Cooperare semnat între Institutul Limbii Române – Bucureşti şi Universitatea Oxford. Lectorul de limba română, selectat prin concurs de către Universitatea Oxford, este doamna Oana Uţă-Bărbulescu, specialist în lingvistică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Evenimentul a fost deschis de Prof Brian Ward-Perkins care, în numele conducerii Departamentului de Ştiinţe Umaniste al Universităţii Oxford, a salutat inaugurarea Lectoratului de limba română, adresând mulţumiri Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Institutului Limbii Române şi Ambasadei României la Londra pentru concretizarea acestei iniţiative. A arătat că este încântat că există interes pentru studiul limbii române la Oxford, a subliniat necesitatea consolidării legăturilor academice şi culturale dintre Marea Britanie şi România şi a ţinut să menţioneze că păstrează amintiri foarte frumoase despre ţara noastră pe care a vizitat-o pentru prima dată când era copil, împreună cu tatăl său.

Prof. Dr. Stephen Parkinson, şeful Catedrei de Lingvistică, Filologie şi Fonetică, a evocat tradiţia şi interesul Universitatii Oxford pentru studiul limbilor romanice. A menţionat înfiinţarea Centrului de Lingvistică Romanică, „una dintre bijuteriile departamentului”, sub coordonarea Prof. Martin Maiden şi faptul că inaugurarea lectoratului de limba română întregeşte panorama lingvistică a universităţii.

In interventia sa, Dr Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, a subliniat că: „Avem privilegiul să deschidem astăzi primul Lectorat de limba română finanţat de statul român în Marea Britanie, la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, care îmbină în mod strălucit tradiţia cu excelenţa academică: Universitatea Oxford. Ideea acestui proiect a fost lansată în 2009 şi doresc să adresez felicitări Institutului Limbii Române şi Universităţii Oxford pentru semnarea Protocolului de Cooperare. Colaborarea în domeniul educaţiei şi culturii a fost dintotdeauna o componentă importantă în planul relaţiilor româno-britanice şi putem vorbi deja de o tradiţie a prezenţei culturale româneşti în Oxford. Alături de alte iniţiative precum înfiinţarea Institutului Cantemir, expoziţia „The Lost World of Old Europe” la Muzeul Asmolean – care a avut ca punct principal de atracţie ceramica de Cucuteni, sau de existenţa a două societăţi studenţeşti în cadrul Universitatii Oxford, deschiderea acestui lectorat va conferi României şi mai multă vizibilitate în peisajul acestei citadele academice”. 

Doamna Oana Bărbulescu-Uţă a spus că este deosebit de onorată să facă parte din corpul profesoral de la Universitatea Oxford şi a adresat mulţumiri pentru selectarea sa ca lector de limba română.

In încheiere, Prof. Martin Maiden, directorul Centrului de Limbi Romanice,  care s-a implicat activ în demersurile de înfiinţare a lectoratului, fiind şi un foarte bun vorbitor de limba română, a ţinut un discurs emoţionant. A evocat primul său contact cu limba română, prin intermediul unei gramatici vechi din 1936, şi primul curs pe care l-a urmat la Universitatea Cambridge, care i-au deschis apetitul pentru studiul acestei limbi. A precizat că Lectoratul de limba română este un pas important prin care limba română ocupă locul care îi aparţine de drept. „Doresc să mulţumesc statului român pentru această decizie. Drumul a fost lung, dar a meritat. Vă asigur că excelenţa este pe mâini bune aici la Universitatea Oxford. Sper ca partea română să se implice în continuare în susţinerea acestui lectorat”.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi de marcă ai mediului academic din Oxford interesaţi de România şi cultura română, studenţi români, precum şi studenţi străini care doresc să înveţe limba română şi s-au înscris deja la cursurile noului lectorat. Seara s-a încheiat cu o recepţie oferită de Sir Ivor Roberts, preşedintele Colegiului Trinity din cadrul Universităţii Oxford, la reşedinţa sa oficială.

AMBASADA ROMÂNIEI în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Articolul precedent26 octombrie 2012 – 5 ani de cand ne-a parasit Nicolae Dobrin
Articolul următorLA MULTI ANI RADIO ROMANIA!
Mădălina Corina Diaconu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com