MANAGEMENTUL TIMPULUI – O CHEIE SPRE SUCCES

0
32
BOTEZAN-Simona-wb

BOTEZAN-Simona-wbToată lumea se grabeşte. Dacă întrebi pe cineva pe stradă ce face, îţi va răspunde, cel mai probabil: „Sunt ocupat, foarte ocupat!” În mod cert există foarte mulţi oameni activi, dar multe dintre acţiunile lor nu sunt bine ţintite. Iar mulţi oameni sunt ocupaţi doar de dragul de a fi ocupaţi, atât de ocupaţi încât uită să se organizeze. Preţul pe care îl plătesc pentru modul în care îşi organizează timpul şi viaţa este foarte mare. Aşa cum spunea Eric Hoffer: “Ne concentrăm pe a nu pierde timp, dar neglijăm faptul că ne pierdem viaţa.” Un om de succes care-şi administrează bine timpul va spune: „Nu contează câte ore am lucrat în plus, contează ceea ce am lucrat în aceste ore”. Astfel de consideraţii dau măsura eficienţei noastre. Numeroase studii arată că dintr-o sută de oameni care doresc să aibă succes în primii doi ani, într-o carieră bine aleasă, pentru care au abilităţi şi cunoştinţe temeinice: 54 lucrează mai mult de 10 ore pe zi; 71 îşi iau cu regularitate de lucru acasă; 75 au vise legate de cariera lor; 75 afirmă că diverse motive de îngrijorare legate de munca lor îi împiedică să doarmă; 57 şi-au anulat vacanţa sau planurile de week-end din cauza presiunilor muncii.

Se spune că sunt puţini cei care dispun de timp suficient şi totuşi fiecare dintre noi avem tot timpul la dispoziţie. Timpul este cea mai preţioasă resursă pe care o avem. Timpul este mai valoros decât banii, de aceea, capitalul nostru de timp trebuie investit cu grijă. Putem descrie vieţile noastre ca timpul alocat nouă, aici, pe Pământ, cel mai important lucru în viaţă fiind să utilizăm cu maximum de eficienţă timpul.

Timpul este un bun rar, limitat.

Timpul nu poate fi cumpărat.

Timpul nu poate fi stocat sau pus de o parte.

E imposibil să mărim timpul.

Trecerea timpului este imperturbabilă şi irevocabilă.

Timpul înseamnă viaţă.

Capitalul nostru de timp poate fi cel mult estimat. O persoană cu speranţă mare de viaţă dispune efectiv de aproximativ 200.000 de ore. Se ştie că gradul de utilizare al timpului este de 30 – 40 %. Este recunoscut faptul că oamenii îşi irosesc cel puţin 60% din timpul lor de muncă, majoritatea energiei pierzându-se din cauza lipsei unor obiective clare, a planificării priorităţilor şi perspectivei.

Toate persoanele care au avut şi au succes cu adevărat, au în comun un anumit lucru – la un anumit moment al vieţii lor s-au oprit pentru o clipă şi au analizat posibilele utilizări şi recompense pe care le poate aduce capitalul propriu de timp. Cât credeţi că muncesc furnicile, aceste mici vietăţi care parcă muncesc tot timpul? Ei bine, cercetătorii au arătat că furnicile îşi petrec 70% din viaţă stând degeaba. Şi asta pentru că îşi organizează foarte bine timpul.

Sunt multe formule despre organizarea timpului. Din câte ştiu, nu există una care să rezolve toate problemele legate de organizarea timpului. Fiecare îşi gestionează şi foloseşte la maxim timpul său dacă ştie să stabilească importanţa, urgenţa, obiectivul, rezultatul, sarcinile. Acestea toate la un loc se numesc priorităţi. Priorităţile se referă la cinci domenii importante ale vieţii noastre: financiar, relaţional, mental, fizic şi spiritual.

Una din cele mai bune modalităţi de a ne economisi timpul este să facem lucrurile corect de prima dată. “Dorinţa de a face lucrurile repede ne împiedică să le facem corect.” spunea Confucius. Ca să faci lucrurile bine din prima, trebuie să gândesti mai întâi şi abia apoi să execuţi. Şi dacă vrei cu adevărat să recapeţi controlul asupra timpului şi asupra vieţii tale opreşte televizorul şi învaţă să spui „NU” familiei, prietenilor şi colegilor care au aşteptări exagerate de la tine.

Cât de mult timp acorzi succesului, educaţiei şi dezvoltării personale? Care îţi sunt pasiunile? Când vei cunoaşte răspunsurile la aceste întrebări vei afla cum să foloseşti timpul economisit prin metodele de mai sus.

Englezii au descoperit aceste lucruri şi le-au transpus într-o rugăciune care s-ar traduce cam aşa:

Fă-ţi timp pentru a munci – este preţul succesului.

Fă-ţi timp pentru a gândi – e sursa puterii.

Fă-ţi timp pentru a te juca – e secretul tinereţii veşnice.

Fă-ţi timp pentru a citi – e fântâna înţelepciunii.

Fă-ţi timp pentru prieteni – e drumul spre fericire.

Fă-ţi timp pentru iubire – e plăcerea vieţii.

Fă-ţi timp pentru a râde – e muzica sufletului.

Fă-ţi timp… să trăieşti!

Când vei învăţa să fii una cu timpul, când vei putea să-l tranzitezi după dorinţă, atunci vei trăi o împlinire, o libertate pe care nu le-ai fi crezut niciodată posibile.Succesul reprezintă  realizarea progresivă a unui scop prestabilit. Şi atunci cine te poate opri să fii un om de succes? Practica ne arată că în gestionarea timpului cel mai greu este să faci două lucruri – să determini oamenii să gândească şi să-i determini să acţioneze în ordinea priorităţilor.

Din punct de vedere al priorităţilor oamenii se împart în trei categorii:

Oamenii practici care ştiu cum să obţină ceea ce vor; filozofii care ştiu ce ar trebui să vrea şi liderii sau cei care ştiu cum să obţină ceea ce ar trebui să vrea.

Din păcate, uneori învăţăm prea târziu ceea ce este cu adevărat important.

Din fericire, putem să învăţăm la orice vârstă şi să ne schimbăm în bine începând chiar de astăzi.

Cheia succesului este dezvoltarea personală, iar una dintre direcţiile de bază o constituie managementul timpului. Puterea gândului este magică, iar dacă o combinăm cu voinţă şi un management eficient al timpului, orice obiectiv devine realizabil.

Există un număr impresionant de cărţi despre succes şi dezvoltare personală, speak-eri motivaţionali, traineri, autori şi experţi în dezvoltare personală, precum Brian Tracy, Anthony Robbins, Dale Carnegie, Napoleon Hill, Earl Nightingale, Norman Vincent Peale sau Andy Szekely oferă sfaturi practice, simple, prin care oricine poate să devină un om de succes, indiferent de vârstă, profesie sau locul unde se află pe Planeta Albastră.