“People are entitled to their own opinion, but they are not entitled to their own facts.”
Oamenii au dreptul la propria opinie dar nu si la propriile dovezi, spune o vorbă americană.
Pentru prima dată am reuşit să văd pe viu cum se manipulează o ştire, cum una este ce s-a întâmplat în realitate şi alta ce relatează presa dâmboviţeană în funcţie de interese. S-a tot scris şi dezbătut aşa zisul conflict Băsescu-Marga cu ocazia vizitei la Chicago, aşa zisa “mârlanie” a preşedintelui de a se fi întors cu spatele în timp ce ministru de externe Andrei Marga răspundea la o întrebare. Atenţie, o singură întrebare şi nu mai multe, pentru cei care scriu după ureche sau cum bate vântul, fără să fi fost măcar prezenţi la eveniment! Ministrul Marga a răspuns doar la o întrebare pentru că mai târziu când a fost solicitat să mai răspundă era plecat la înfulecat sarmale, asta vis-a-vis de mârlanie sau mitocănie.
Culmea este că această caracterizare de “mârlanie” care i se atribuie preşedintelui este făcută de nimeni altul decât Crin Antonescu. Mă miră însă faptul că a crezut minciunile pe care i le-a servit o parte din presa dâmboviţeană şi s-a lăsat indus în eroare de către neadevărurile scrise de aceştia, unii din ei, fără ca măcar să fi fost aici de faţă. Acum câteva luni când actualul premier Victor Ponta se afla în vizită l-a Chicago, avea o repulsie extrem de vădită în ceea ce priveşte presa din România, lucru care m-a surprins puţin. Acum însă îl înţeleg mai bine, dar ce nu mi se pare firesc este ca domnul Victor Ponta şi Crin Antonescu să nu aibe nici o problemă cu presa şi minciunile propagate de aceasta, când neadevărurile sunt îndeptate împotriva preşedintelui!
Cât priveşte “mârlănia” preşedintelui de a se fi întors cu spatele, este o minciună sfruntată invocată de o parte din presă, când în realitate preşedintele nu s-a întors cu spatele la ministrul Marga, ba dimpotrivă acesta din urmă era de fapt cu spatele la preşedinte, dar cred că asta are prea puţină importanţă. Cât priveşte faptul că preşedintele s-a pozat cu câţiva copii din sala pe finalul răspunsului dat de domnul Marga, dacă este să dăm vina pe cineva, ar trebui în primul rând pe părinţii care şi-au împins în faţă copii să-şi facă poze. Să nu uităm însă că întâlnirea celor din delegaţie era una comunitară, cu românii din zonă şi nu cu oficialii americani. Dorinţa oamenilor de a se poza cu preşedintele era una mai mult decât firească.
Un astfel de articol în care s-a distorsionat întâlnirea preşedintelui cu românii din comunitate şi în care se jigneşte şi atacă în mod direct comunitatea, nu doar cea din Chicago dar şi din celelalte state americane unde locuiesc români, este articolul aparut în ziarul Cotidianul sub titlul “Traian Băsescu, mitocănie şi manipulări la Chicago”. Culmea este ca acest ziar nici măcar nu a avut un correspondent oficial prezent la eveniment.
Articolul începe cu următoarea frază “Traian Băsescu şi-a făcut numărul în faţa unui număr restrâns de români, atent selecţionaţi şi „botezaţi” pompos comunitatea românilor din SUA.”
Este ca şi cum am spune că pentru a face o analiză de sânge unui pacient, pentru a determina o eventuală problemă medicală, trebuie să îi iei 2-3 litri de sânge ca să fie reprezentativ şi nu doar câţiva mililitri.
Trist este că acest articol a fost preluat şi publicat şi de ziarul românesc New York Magazin, asta cu toate că însuşi directorul ei, domnul Grigore Culian, a fost invitat oficial să participe la eveniment. Drept urmare afirmaţia că cei invitati au fost “atenţi selectionaţi” şi că nu reprezintă comunitatea românilor din SUA sau Chicago este un neadevar. Rugat să comenteze acest aspect domnul Culian şi-a aratat disponibilitatea de a oferi dreptul la repllica, motiv pentru care sper că acest material sa fie preluat şi publicat de New York Magazin în ediţia viitoare.
Pentru o informare mai detaliată a celor din România sau de aici, în ceea ce priveşte lista invitaţilor la eveniment situaţia este în felul următor. Lista invitaţilor din Chicago a pornit de la bisericile româneşti. Practic toate bisericile importante (3 ortodoxe, 1 greco-catolica, 3 baptiste, 3 penticostale si 2 adventiste) au trimis între 6 şi 10 reprezentanţi, în funcţie de mărimea numărului de credincioşi. Consulul i-a sunat personal pe preoţii şi pastorii din zona, toţi răspunzând prompt şi cu amabilitate, trimiţând lista reprezentanţilor lor. Lista celor prezenţi a fost următoarea: circa 100 de participanti la recepţie, deci cam jumatate, au fost reprezentantii bisericilor româneşti. Apoi au fost invitaţi toţi oamenii de media din Chicago. În plus au fost invitaţi personalităţi reprezentative din cadrul comunităţii: foşti sau actuali profesori universitari, doctori, avocaţi, oameni de afaceri, artisti, studenti, etc. Au fost invitaţi – iar unii au şi venit – simpatizanţi declaraţi ai USL-ului, pe unii dintre cei ale căror afaceri din România au prosperat în vremuri de conducere a PSD-ului sau chiar contestatari ai preşedintelui Băsescu.
Din afara Chicago-ului au fost invitaţi: consulii onorifici de pe tot teritoriul SUA, prezenţi însă au fost numai doi, căţiva ierarhi religioşi (din care a venit doar unul, neoprotestant), circa 20 de lideri de organizaţii româneşti, căţiva lideri ai organizaţiilor studenţeşti şi circa 20 de reprezentanţi ai mass-media române de pe tot cuprinsul SUA.
Au confirmat circa 230 de persoane participarea la recepţie, dar au venit aproximativ 180, unii speriindu-se de trafic, demonstraţii sau blocaje datorate Secret Service-ului. La participanţi s-au mai adaugat cam 30 de membri ai delegaţiei româneşti şi circa 20 oameni de presă din România.
Cei prezenti au putut, în mod liber, să adreseze întrebări delegaţiei, lucru care de altfel s-a şi întâmplat, preşedintele şi ministru de externe răspunzând romanilor şi reprezentanţilor media la întrebări precum cele legate de reintroducerea cursei aeriene TAROM spre Chicago; situaţia economica din ţară şi eventualele motive pentru care românii să se întoarca acasă; declaraţiile pro Rusia ale ministrului Marga; în ce fel pot contribui românii din afara graniţelor la îmbunătăţirea situaţiei din România; cum ar putea îmbunătăţi colaborarea si comunicarea cu statul român şi intitutiile de acolo românii-americani care doresc să facă afaceri, dar care se lovesc de birocraţia de acolo; întrebari legate de serviciile consulare, obţinerea documentelor româneşti sau redobândirea cetăţeniei române, etc.
În ceea ce priveşte lista ziariştilor prezenţi din România la eveniment ea este următoarea: Ramona Avramescu (TVR), Ioana Bala (RRA), Mirela Bărbulescu (Agerpres), Marius Fraţilă (Mediafax), Iulia Garbacea (PRO TV), Cristina Ioniceanu (Realitatea TV), Cristina Caliu (B1 TV), Diana Maria Stirlea (Prima TV), Cristina Magdalena Şincai (România TV), Sanda Elena Nicola (Digi 24 TV), Silviu Sergiu (Evenimentul Zilei), Dan Tapalagă (Hotnews), Dan Cristian Turturică (România Liberă) plus căţiva cameramani ce însoţeau pe cei de la televiziuni. Restul ziarelor din România au scris după ureche şi bunul plac despre ce s-a întâmplat aici la Chicago.