Probabil din cauza incalzirii globale si in pofida revenirii americane in grupul ecologistilor internationali ai Tratatului de la Paris, un imens front polar s-a incumetat sa o ia spre sud si sa inghete venerabilul stat Texas, tocmai leganul conservatorilor republicani si ai cowboy-lor lor. Acest gen de anomalie meteo s-a mai petrecut si in alti ani. Numai ca de data acesta termometrele au impietrit.
O populatie obosita deja de presiunea pandemiei s-a trezit dintr-o data nu numai sub nameti, dar si fara curent electric si, in anumite cazuri, fara apa potabila. Texas este singurul stat american care nu este cuplat la sistemul energetic national si produce local energia necesara. In ultimii ani, sub presiunea ecologistilor galagiosi, Texas si multe alte state au adoptat politici energetice prin care sa incorporeze sursele alternative. In Texas au rasarit mii de mori de vant, si alaturi de alte resurse ecologice, au acoperit mai mult de o cincime din productia de curent electric. In acelasi timp multe termocentrale au fost scoase din uz, ca sa nu mai polueze si sa distruga planeta. In avantul creat de aceste realizari remarcabile, nimeni nu s-a gandit ce se intampla daca cumva ingheata eolienele. Sau, cum e cazul in California, cand nu bate soarele toata ziulica de mai ploua, de mai vine cate o furtuna si panourile solare produc zero. Si apoi vine, peste tot pe planeta, noaptea. Oricum e mai bine sa dardai in casa si sa-ti inghete tevile de apa, sau sa ti se strice mancarea in frigider decat sa zica lumea ca nu vrei sa salvezi planeta…
Texas e un stat dominat inca de republicani si condus de un guvernator republican. Bineinteles ca dreapta americana prefera sa arda petrol si gaze, mai ales acuma ca au destule resurse ca sa fie independenti din punct de vedere energetic. Democratii, in frunte cu noua administratie a lui Joe Biden, sub presiunea socialistilor din partid, imagineaza un covarsitor pachet de legi, “The Green New Deal”, prin care sa schimbe fundamental viata cetateanului si a societatii in favoarea planetei noastre albastre, decimate de capitalistii hrapareti. Pe banii platitorilor de impozite si taxe. Prin acelasi subtil principiu pe care parca-l stim de undeva ca daca ti-e frig mai pune un pulovar pe tine.
In vreme ce sarmanii texani ramasesera si fara lumanari si incalzeau zapada la foc de lemne prin garaje, politicienii de ambe partide se certau de mama focului, republicanii ca democratii au distrus sitemul energetic pentru o cauza nu nobila ci naiva, democratii ca republicanii au inghetat pana si statul Texas prin politicile lor poluante. Si asa mai departe.
Marea inghetare a devenit, dintr-o data, o acuta lupta politic-ideologica. De aceea a si disparut repede de pa radarurile mass media. Pentru ca nici una dintre parti nu are ascendent momentan. Pentru publicul larg, si votant, impactul a fost diferit. Pentru ca, print-o ninsoare cu turturi, a realizat ca situatia e mai complicata si ca deocamdata lumea are nevoie de curent electric mai ales in situatii de criza, indiferent din ce sursa si ca alternativele inca nu sunt suficiente pentru a inlocui termocentralele, hidrocentralele, nuclearele. Si din cauza acestul val de opinie publica, deocamdata democratii nu mai declara nimic despre marea ecologizare. Despre care vom vorbi noi curand!