Cu prilejul „Zilei Culturii Naţionale”, adresez românilor aflaţi pe cuprinsul Statelor Unite ale Americii îndemnul de a păstra şi promova spiritul, tradiţia şi cultura românească
În această zi, celebrăm 166 de ani de la naşterea poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, dar şi cinci ani de când în România aniversăm Ziua Culturii Naţionale, sărbătoarea tuturor celor implicaţi în perpetuarea valorilor culturale şi identitare ale ţării noastre.
Cultura este nu doar un instrument de consolidare a identităţii noastre naţionale, ci şi mijlocul cel mai eficient de a învăţa despre lumea din jurul nostru. Într-o societate globală, caracterizată prin multiculturalitate şi diversitate, cultura reprezintă un factor decisiv al civilizaţiei, un reper esenţial al cunoaşterii şi veriga cheie pentru întărirea legăturilor cu ţara ale românilor care trăiesc în afara graniţelor. De aceea, a-i onora pe creatorii de cultură, fie ei scriitori, muzicieni, artişti este cea mai frumoasă datorie.
David Rockefeller spunea că “pentru a aprecia culturile altor naţiuni, trebuie să mergi în ţara lor, să cunoşti oamenii şi trebuie să intri în contact cu cultura ţării”. Pornind de la aceste cuvinte, cred că este important să ne încurajăm prietenii, cunoscuţii, cetăţenii americani cu care intrăm în contact, să viziteze România, să cunoască oamenii şi cultura atât de bogată şi unică în partea noastră de lume.
Transmit cu această ocazie aprecierea mea personală pentru toate comunităţile de români care au rămas aproape de ţară, care promovează valorile noastre culturale şi care sunt mândre de identitatea noastră românească.
De asemenea, reiterez sprijinul pe care Ambasada României la Washington D.C. şi autorităţile de la Bucureşti sunt pregătite să vi-l acorde pentru concretizarea proiectelor dumneavoastră care privesc promovarea valorilor culturale româneşti în Statele Unite ale Americii.
Cu cele mai bune gânduri,
Ambasador George Cristian Maior