Costume de teatru in luminile rampei
Sunt multe tentatii de divertisment, mai mult sau mai putin cultural, intr-un oras ca Los Angeles unde filmele si serialele de televiziune se nasc, traiesc si dispar, prin vedetele lor actoricesti, si echipele creative din spatele camerei de filmat. Teatrul metropolei supravietuieste in umbra cetatii filmului, asa cum am mai povestit de multe ori. Sunt spectacole de cea mai buna calitate in cateva teatre profesioniste, multe spectacole incitante de teatru alternativ, sau in spatii neconventionale, dar foarte putina publicitate. De cele mai multe ori productiile teatrale sunt folosite ca rampa de lansare pentru actori, ca sa atraga nu neaparat public cat agenti, casting sau producatori care sa descopere talente.
Am scris in ultimul timp despre cateva spectacole minunate, si, personal, ma bucur, ca orice regizor de teatru fara opera, pentru orice moment de ingeniozitate scenica. Am aflat astfel, din interesul pentru teatru in general, despre un eveniment de divertisment unic, in care “vedetele” sunt costumele de teatru. Iar una din protagonistele prezentarii de moda teatrala este designer de costume de origine romana, Angela Balogh Calin. A carei creatii le-am vazut de curand in comedia “The Monster Builder” la reputatul South Coast Repertory din Orange County (judetul in care cu modestie domiciliez). Angela a imaginat costume pentru peste cincizeci de spectacole in acest teatru. In paralel, ea este artist in rezidenta la A Noise Within¸ un teatru profesionist din culturalul oras Pasadena, unde se si organizeaza prezentarea de costume. Creattile sale au aparut acolo intr-o varietate de spectacole, mai ales dupa autorii clasici. A fost nominalizata de cateva ori, si a primit premiul pentru costume de la Los Angeles Drama Critics Circle, cel mai prestigios premiu teatral local. Bineinteles ca multe din costumele sale vor fi parte integrala a prezentarii, si comnetariile ei, si ale celorlalti artisti, vor acompania fiecare costum printr-o povestioara.
Mi-aduc aminte de un alt spectacol al ei de la South Coast Repertory, intitulat “Abundace”, un western a carui actiune se petrece in secolul XIX. Am fost evident curios cum un artist european, cu atat experienta in costume de epoca, va contura personajele prin costumele lor. Povesteste Angela: “am fost foarte atasata de acea perioada americana, si de vestul salbatic din mai multe motive. Una dintre amintirile mele cele mai placute de pe vremea copilariei a fost de cand vizionam filme western alaturi de tatal meu. Eram amandoi impresionati de peisaj, de greutatile vietii rurale, si de capacitatea de adaptare a spiritului uman. Si astazi imi place sa calatorec in sud-vestul american pentru culorile naturii, peisaje, si nemarginitul cer albastru.”
Cand nu este implicata intr-o productie de teatru, ceea ce se intampla rar, Angela este pasionata in a recicla costume si imbracaminte de epoca in general. “Pentru ca aceste costume au viata, au o istorie pe care vor sa o povesteasca”, spune artista, “la fel ca si oamenii. Experientele trecutului aduc o dimensiune noua si creaza entuziasm in prezent.”
(petrut.biz, @tudorpetrut pe Twitter, @petrut.tudor pe Instagram, #TudorPetrut)
[…] MINUTUL DE HOLLYWOOD cu Tudor Petrut […]
Comments are closed.