MINUTUL DE HOLLYWOOD cu Tudor Petrut

0
70

Lumină, motor, (in)acțiune!

 

Mă descos, din când în când, amicii noștri ca să afle amănunte de ce continui să susțin că Hollywood e în regres. Și că actorii, dar și ceilalți artiști și profesioniști de film și televiziune suferă. Așa că am de oferit statistici, pentru că numerele sunt numere. ”În ciuda unei recente perioade de creștere, activitatea cinematografică a întâmpinat dificultăți în a-și reveni. În al doilea trimestru al anului, numărul de zile de filmare în zona Los Angeles a scăzut cu 12% față de aceeași perioadă a anului anterior și cu 33% față de media sezonieră a ultimilor cinci ani, conform FilmLA, organizația care gestionează permisele de filmare în regiune” (Los Angeles Times). Ceea ce înseamnă că dacă nu se filmează nu sunt nici roluri. Ci din ce în ce mai mulți actori șomeri.

Este evident că Hollywood traversează unul dintre cele mai mari declinuri în producție de film, televiziune și reclame din ultimele decenii, din cauza pandemiei, grevelor scenariștilor și actorilor, schimbărilor tehnologice și competiției globale, generată de alte state americane (în primul rând Georgia), Canada și nu în ultimul rând Europa.  De asemenea, managerii de locații critică creșterea taxelor pentru permisele de filmare și au cerut simplificarea procesului, care este văzut ca fiind complicat și costisitor, în comparație cu alte orașe mult mai primitoare. Mulți cred că statul California ar putea face mai mult pentru a sprijini industria cinematografică locală, inclusiv prin creșterea programului de credite fiscale pentru film și televiziune, pentru a concura cu stimulentele oferite în alte regiuni. Alte măsuri propuse includ reducerea taxelor locale pentru permisele de filmare și oferirea de servicii gratuite pe platourile de filmare din (cartierul) Hollywood și orașele Culver City, Burbank și Los Angeles (fiecare cu regulile lor).

Nu toată lumea implicată e de acord cu creditele fiscale. Politicienii democrați (majoritari în California și susținuți prin donații de către Hollywood) consideră că subvențiile pentru industria de divertisment afectează alte sectoare esențiale, cum ar fi educația și sănătatea. De asemenea, sunt dezbateri cu privire la eficiența acestor stimulente în crearea de locuri de muncă pentru minorități. Pentru că exact de echitate (socialistă) are nevoie cetatea filmului chiar acum. 

Nouă tot ne e dor de reflectoare. Din aducerile aminte, celebrele cuvinte rezonează însă diferit: lumini, motor, inacțiune!