Mircea Geoană a ridicat problema vizelor pentru români în Senatul SUA

0
3
Intrevedere_Mircea_Geoana_-_John_McCain_foto_2

Intrevedere_Mircea_Geoana_-_John_McCain_foto_2Președintele Senatului României, Mircea Geoană, a avut o serie de întâlniri cu conducerea Senatului American, ridicând problema intrării României în programul Visa Waiver, ceea ce ar permite cetățenilor români să călătorească pe teritoriul SUA pentru o perioadă de până la 90 de zile fără să necesite viză. Cu ocazia prezenței sale în Senatul American, Mircea Geoană i-a asigurat pe senatorii americani de cooperarea și celeritatea cu care senatorii români, cei care au ultimul cuvânt în chestiuni de politică externă și de securitate, vor ratifica acordul privind amplasarea pe teritoriul României a unor elemente ale scutului anti-rachetă.  Totodată, Președintele Senatului României a discutat cu senatorii americani și despre Parteneriatul Strategic româno-american și despre consolidarea economică a acestuia, dincolo de dimensiunile militare și de intelligence.

Mircea Geoană a avut o întrevedere cu liderul majorității din Senat, senatorul democrat Harry Reid, prilej pentru a discuta despre situaţia economică  şi politică din România şi Europa, precum şi despre impactul pe care anunţatul referendum din Grecia îl va avea asupra zonei euro şi asupra economiei mondiale. În aceste zile, în Statele Unite ale Americii au loc aprinse dezbateri publice în legătură cu anunţul Greciei de a organiza un referendum referitor la planul de salvare convenit de liderii Uniunii Europene şi ai instituţiilor financiare. Geoană a lansat o invitație pentru o delegație a Senatului American de a vizita România.

În plus, Mircea Geoană a avut o întrevedere şi cu senatorul republican John McCain, membru al conducerii Comisiei pentru forțe armate din Senatul SUA. Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat despre scutul anti-rachetă şi despre prezenţa militară americană în România, precum şi despre evoluţiile din Republica Moldova şi Georgia, Rusia şi Turcia şi despre vecinătatea estică a NATO. În cadrul discuţiilor s-a aprofundat şi subiectul implicaţiilor geopolitice ale crizelor din Europa şi SUA. John McCain şi-a anunţat intenţia de a vizita România după conferinţa de Securitate de la Munchen, ce va avea loc la începutul anului viitor. Totodată, John McCain și-a arătat sprijinul în vederea redactării de politici publice şi de legislaţie pentru veteranii români ai războaielor din Irak şi Afganistan.

Intrevedere_Mircea_Geoana_-_Mary_Landrieu_foto_2Totodată, Preşedintele Senatului României a avut şi o întrevedere cu senatorul Mary Landrieu – Președintele Comisiei pentru IMM-uri și antreprenoriat din cadrul Senatului SUA. Cu această ocazie, Mircea Geoană a solicitat sprijinul forului american în vederea redactării de legislaţie pentru IMM-uri şi pentru companiile noi care intră pe piaţă şi a subliniat importanţa unei legi-cadru româneşti orientate spre înfiinţarea de locuri de muncă, după modelul legislaţiei propuse de Preşedintele Obama – American Jobs Act.

Cu prilejul prezenței sale în Congresul Statelor Unite, Mircea Geoană a avut numeroase întrevederi cu oficiali din conducerea Senatului și a Camerei Reprezentanților. Printre cei cu care Mircea Geoană a purtat discuții se numără John Kerry – președintele Comisiei pentru relații externe din cadrul Senatului SUA, Richard Lugar – Membru în conducerea Comisiei pentru relații externe din cadrul Senatului SUA, senator republican, Dianne Feinstein – Președintele Comisiei pentru supravegherea comunității de informații, senator democrat, Kent Conrad – Președintele Comisiei pentru Buget, senator democrat, Richard Shelby – membru al conducerii Comisiei pentru bănci, locuințe și afaceri urbane, senator republican, David Vitter – membru al conducerii Subcomisiei senatoriale pentru forțe strategice, senator  republican, precum și cu Chris Coons, membru în patru comisii importante din Senatul SUA – Buget, Energie, Politică Externă și Juridică, senator democrat. De asemenea, Mircea Geoană a avut şi o întâlnire cu congresmanul Jeff Miller – Preşedintele Comisiei pentru Veterani din Camera Reprezentanţilor şi membru al grupului de prietenie cu România din Congresul Statelor Unite.

Preşedintele Senatului României a avut şi o întrevedere cu Douglas Elmendorf, director al Congressional Budget Office, forul federal din Statele Unite care este responsabil cu furnizarea tuturor datelor economice către Congresul SUA. Cu acest prilej, Mircea Geoană a solicitat sprijinul partenerilor americani pentru întărirea capacităţii Parlamentului naţional de a evalua impactul bugetar al legislaţiei şi al politicilor publice. În plus, Geoană şi Elmendorf au discutat şi despre perspectivele economiei americane şi a stadiului propunerilor de reducere a deficitului în cadrul SuperComisiei Senat-Camera Reprezentanţilor, care are ca termen 23 noiembrie pentru depunerea raportului său. SuperComisia a fost creată în urma impasului legat de plafonul de îndatorare al SUA, în august 2011, şi are ca scop identificarea măsurilor bipartizane care pot fi luate pentru a reducerea deficitului SUA.

Înafara întrevederilor pe care le-a avut în Senatul SUA, Mircea Geoană a avut şi o serie de întâlniri cu înalţi reprezentanţi ai Administraţiei americane. Astfel, Mircea Geoană a avut o întrevedere cu Miriam Sapiro, Adjunctul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite ale Americii, prilej pentru a discuta despre modalitățile prin care schimburile comerciale dintre SUA și România pot fi intensificate. Geoană a solicitat sprijinul Administrației americane pentru un turneu de prezentare a ofertei românești de export și investiții în SUA în cursul anului 2012, ca formă de susținere a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. Geoană și Sapiro au mai discutat și despre stadiul pregătirii viitorului Summit SUA-UE în plan economic si comercial.

Totodată, Președintele Senatului a avut o întrevedere și cu Phil Verveer, Coordonator IT&C din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Cu această ocazie, Mircea Geoană a reiterat nevoia intensificării dimensiunii componentei economice a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, în special în domeniul IT&C. Mai mult, Geoană i-a transmis o invitație lui Phil Verveer de a organiza o acțiune comună la București anul viitor.