Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar fi fost o chestiune de rutina in urma cu cativa ani, dar in prezent UE se confrunta cu un val de conservatorism, alimentat de criza, teama de noi imigranti din Africa si nationalismul ce ia amploare in tari membre, afirma experti citati de New York Times.
Atat Bulgaria, cat si Romania, au fost primite cu bratele deschise in UE in 2007, in pofida problemelor legate de crima organizata, coruptie si sistemul judiciar ineficient. Blocul european acorda, insa, in prezent mai multa atentie acestor chestiuni, scrie cotidianul american.
“Este bine sa ai un instrument care sa verifice daca exista un imigrant ilegal intr-un camion. Dar daca poti sa ii dai 500 de euro cuiva sa se uite in cealalta parte, nu are niciun rost”, a declarat ambasadorul olandez in Bulgaria, Karel van Kesteren. “Atunci cand dai cheia casei tale comune altcuiva, vrei sa te asiguri sa persoana respectiva este 100% de incredere si respecta toate regulile”, a adaugat el.
Olanda este una dintre tarile care vor bloca, probabil, aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar si altii vor ridica obiectii, inclusiv Finlanda, Germania si Franta, unde presedintele Nicolas Sarkozy curteaza, in campania pentru un nou mandat, alegatorii conservatori care critica din ce in ce mai dur granitele deschise ale Uniunii Europene.
In plus, semne ale coruptiei marcheaza peisajul de la granitele bulgare si romana, sub forma vilelor luxoase ce apartin granicerilor si oficialilor vamali.
Intr-o tentativa de a combate coruptia, Bulgaria a inceput sa foloseasca programe pe calculator, pentru a repartiza vamesii aleator, la posturi diferite la fiecare cateva ore.
La randul sau, Romania a arestat anul trecut 248 de graniceri si oficiali vamali, dintre care unii au fost acuzati ca au strans pana la 5.800 de euro intr-o singura tura.
Potrivit unor experti, aceste arestari ar fi fost suficiente in trecut pentru a obtine aprobarea Uniunii Europene, dar nu mai este cazul.
“Este o perioada de conservatorism extrem, iar Romania si Bulgaria sufera din aceasta cauza”, a explicat Heather Grabbe, director la Open Society Institute de la Bruxelles. “La sfarsitul razboiului rece, lumea analiza imaginea in ansamblu. Acum toata lumea analizeaza detaliile, in loc sa gandeasca la scara mare”, a adaugat ea.
Unii experti cred ca ezitarea de care dau dovada unele state membre in privinta Romaniei si Bulgariei are la baza si sentimentul ca cele doua tari nu erau pregatite atunci cand au fost primite in Uniunea Europeana. Blocarea aderarii la Schengen este singurul instrument real de presiune de care dispune blocul pentru a obliga cele doua tari sa rezolve problemele multiple cu care se confrunta, inclusiv gruparile infractionale si situatia romilor.
Nici macar oficialii romani sau bulgari nu se mai asteapta ca tarile lor sa adere la Schengen in aceasta toamna, scrie New York Times. Majoritatea expertilor cred ca, pentru a atenua lovitura, Uniunea Europeana le va permite celor doua tari sa intre in Schengen cu granitele aeriene. Insa controalele la granitele terestre vor fi eliminate ulterior.
Oficialii bulgari si romani nu fac un secret din dezamagirea lor. Ei se plang ca au indeplinit criteriile Uniunii Europene, iar acum li se impun standarde noi. Vicepremierul bulgar Simeon Djankov a subliniat ca aceste standarde nu sunt nici macar clare.
In ceea ce priveste echipamentele la granite, Romania si Bulgaria sunt foarte bine dotate. Cu toate acestea, coruptia de la frontiere este un fapt bine cunoscut.
Un alt factor care lucreaza in defavoarea celor doua tari este asezarea geografica. Ele platesc pretul faptului ca sunt prea aproape de Grecia, care nu a reusit sa controleze traficul ilegal de persoane si marfuri. In ultimii ani, oficialii au estimat ca afluxul de imigranti via Grecia se ridica la circa 80.000 pe an.
“Unele tari UE spun ‘Sa invatam o lectie de la Grecia. Sa fim conservatori in cazul Romaniei si Bulgariei'”, considera Hugo Brady, cercetaror la Center for European Reform.