Pentru informarea lui ANDREI PARTOȘ
In clasa a VIII-a , sub influența fenomenului BEATLES, îi rugasem pe părinții mei (după ce îmi cumpăraseră în clasa a VI-a un alt instrument și urmasem doi ani la acordeon cu un profesor de la Școala populară de muzică din Bârlad) să îmi cumpere o chitară.
În 1967 înființasem prima formație de chitare electrice din Bârlad, formația RAZELE (probabil ca “opoziție“ la denumirea UMBRELOR cu care cânta Cliff Richard). În 1968 fusesem invitat să devin chitara solo a unei formații din Bârlad care se numea ORFEU ‘68 (și care făcuse primele turnee la Huși, Vaslui și Bârlad cu Lili Bulaesi și Petre Geambașu).
În clasa a XII-a , la un liceu de tradiție din Bârlad, “Gheorghe Roșca Codreanu“, înființasem formația de chitare electrice LICEENII, care luase locul I la Teatrul Dramatic din Galați, la un festival al liceelor, la care participaseră peste zece județe și Municipiul București.
În 1973/1974 înființasem, cu colegii de la FILOLOGIA din Iași, LIRIC GRUP, o formație de muzică folk ce avea să debuteze la VARIETĂȚILE filmate de TVR la Iași, formatie care se va …împrăștia în patru zări după repartiția noastră ca profesori stagiari din vara aceluiași an.
În 1974/1975 înființasem la Făgăraș, județul Brașov, Grupul folk SOLARIS (care avea să debuteze în Cenaclul FLACĂRA și să ia locul I pe țară, la faza finală de la Piatra Neamț a Festivalului pionierilor și școlarilor).
În 1975 trecusem de la un festival la armată (și am jurat că, după ce voi termina armata, voi face un festival de folk la Făgăraș, unde eram profesor stagiar de limba engleză, ca să trec de la armată la festival!). Astfel s-a născut, în 1976, prima ediție a Festivalului interjudețean de muzică folk “Cetățile lui Mihai“ (la care participaseră cinci centre universitare și Municipiul București, deși Făgărașul nu era nici măcar centru universitar).
Voi sari mai multe etape și ani…
În 2007/2008 înființam Grupul folk ATLANTIS al Universității Româno Americane din București , iar Andrei Partoș avea să transmită, în una din edițiile emisiunii Psihologul muzical, melodia de debut a acestui grup: DE DRAGOBETE (fapt pentru care îi voi rămâne recunoscător toată viața!).
Pentru informarea lui MIRCEA BANICIU
Vreau să-i reamintesc doar două secvențe din întâlnirile noastre.
În 1978 am călătorit împreună într-un accelerat, de la Bârlad la București, un accelerat atât de plin încât am călătorit în picioare (un accelerat în care Mircea s-a urcat din mers pe scara trenului și ne-a povestit, mie și unui redactor din TVR, care călătorea cu noi, care a fost cel mai groaznic drum cu trenul făcut pe vremea când cânta în formația Phoenix). Mircea Baniciu avusese un recital la Bârlad, unde dădusem idea unui alt festival de muzică folk.
Peste ani, prin 2000 + nu mai știu câți ani , pe vremea cînd eram corespondent onorific la Las Vegas Romanian Journal, am fost în culise, la OM BUN, am făcut atunci un interviu cu Moțu Pittiș, Ducu Bertzi și Mircea Baniciu. Exemplarul din Las Vegas Romanian Journal în care s-a publicat interviul a fost transmis la Radio România Tineret.
Pentru informarea CITITORILOR
Am ascultat, cu câteva ore în urmă (după miezul nopții) o senzațională ediție a PSIHOLOGULUI MUZICAL. Fiindcă urmau zilele de naștere ale celor două legende ale tinereții noastre (Andrei, 31 iulie, Mircea 31 iulie), deci zilele de naștere A DOI LEI, am înțeles că în studio s-a speculat pe faptul că urma să fie o emisiune…DE DOI LEI ! Dar, din punctul meu de vedere, era vorba de DOI LEI GENIALI ȘI GREI !
La mulți ani, Andrei ! La mulți ani, Mircea!
Să rămâneți, vorba poetului (puțin adaptată) , VEȘNIC TINERI ȘI FERICE !