Sărbătorile de iarnă sunt, pentru noi toţi, prilej de bilanţuri sufleteşti, profesionale şi, mai cu seamă în tumultul atât de vehiculatei crize economice mondiale, şi financiare. Întrebări de tipul: “când s-a mai dus încă un an?” şi conştientizarea lipsei de “răbdare” a timpului devin un “conversation starter” al lunii decembrie. Decembrie e însă şi luna în care bucuria revederii familiei şi prietenilor în dulcea lumină a Sfintelor Sărbători ne consolează şi ne face să uităm de nostalgia timpului fugar.
În seara de 12 decembrie am participat, împreună cu Virgil şi Thea, feţita noastră de 8 ani, la dineul organizat, la Athletic Club, de Societatea “Viitorul Român”, alături de Consulatul General al României din Los Angeles. Pentru noi a fost o mare bucurie reîntâlnirea multor prieteni şi cunoştinţe, într-un cadru de o eleganţă clasică. Am remarcat cu plăcere prezenţa, printre altii, a domnului Cătălin Ghenea, Consulul General al României la Los Angeles, cu soţia şi băieţelul, a Consulului Onorific al României în Florida, Claude Matasa, cu soţia, a lui Neculai Popa, preşedintele Consiliului Româno-American şi Secretar General al Consiliului Mondial Român, alături de Părintele Viorel Visovean, Parohul Misiunii Ortodoxe Române “Sf. Apostol Andrei” din Los Angeles. Din Las Vegas a fost prezentă şi fosta preşedintă a “Viitorului Român”, doamna Stela Cepoi, cu un grup de prieteni.
Banchetul a fost dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi comemorării a 20 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. În deschidere, prof. dr. Ileana Costea, amfitrioana festivităţii şi vice-preşedinta Societăţii, a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi a reamintit de scurgerea a două decenii pe la prăbuşirea regimurilor comuniste est-europene, moment de o mare importanţă istorică şi emoţională pentru români. Silvia Cazacu a cântat apoi Imnul de Stat al României, urmată de cel american, în varianta de o surprinzătoare prospeţime interpretativă a lui Fred deWysocki.
Preşedintele Societăţii “Viitorul Român”, Cristian Călugariţa, a propus audienţei o scurtă retrospectivă a celor petrecute de la declanşarea Războiului Rece până la demolarea Zidului Berlinului, culminând cu momentele “Braşov 1987”, “Timişoara 1989” şi evenimentele din decembrie 1989 din Bucureşti şi celelalte oraşe ale ţării, care au dus la înlăturarea lui Ceauşescu. Revenind în prezent, Cristian Călugariţa a menţionat traiectoria ascendentă pe care s-a înscris România. Astfel, România a adoptat economia de piaţă, cetăţenilor li s-a deschis calea spre libertate şi democraţie, iar astăzi există în România alegeri libere. România este acum parte din UE şi NATO. Preşedintele Viitorului Român a prezentat apoi mesajul de felicitare cu ocazia Zilei Naţionale primit de la Los Angeles Commissioner Frank de Balogh. În încheiere, Călugariţa a oferit mulţumiri celor care au contribuit la organizarea sărbătoririi: Ileana Costea, Jerry McDaniels, Rodica Sinescu, Ionela Kloes, Ana Călugariţa, familia Sârbu, Fred deWysocki, Laura Popa, Clipa Romanian Magazine, Mioriţa USA şi, nu în ultimul rând, Cătălin Ghenea şi Consulatul General al României la Los Angeles. Au fost profund apreciate generoasele donaţii din partea parohiei Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Los Angeles şi a doamnei Elena Popescu, a lui Frank de Balogh, precum şi de la Miron şi Millie Bonca din Costa Mesa.
A urmat discursul Excelenţei Sale, Consulul General al României la Los Angeles, Cătălin Ghenea, care, în contextul unei treceri succinte în revistă a evenimentelor din Decembrie 1989 şi a semnificaţiei zilei de 1 Decembrie, a amintit şi de recentele mult disputate alegeri electorale din România. Atmosfera antrenantă, cu stiluri muzicale pentru toate gusturile, s-a datorat în bună măsura cuplului Bill şi Silvia Cazacu, aşa-numitul International Duo din Las Vegas. La rândul său, Fred deWysocki ne-a încântat cu o serie de şlagăre ale lui Elvis.
Mesele festiv aranjate şi decorate cu aranjamente florale proaspete şi delicate, opera doamnelor Kloes şi Sinescu, precum şi cina gustoasă completau un decor dominat de eleganţă, căldura sufletească şi speranţa într-un nou început de an, poate mai bun. Zâmbind şi înconjuraţi de atâţia copii frumoşi şi în continuă mişcare (Thea, Vivian, Cristiana, George-Philip, Andrew, Manuela), noi, unii copiii de acum 20 de ani, învăţăm din nou să ne bucurăm de libertatea de a fi fericiţi şi pe alte meleaguri, printre prieteni.