ORIZONTURI DACO-ROMANE

0
11

De curând a apărut, la Cluj-Napoca, cel de-al III-lea volum al lucrării intitulate „Orizonturi daco-romane” a cunoscutului arheolog şi dascăl, academician prof. dr. Dumitru PROTASE. Lucrarea cuprinde 37 de articole şi studii pe care  autorul le-a publicat de-a lungul timpului în ţară sau peste hotare, consacrate trecutului nostru daco-roman în perimetrul carpato-danubian. Reamintim că volumele precedente au apărut în anii 1995 şi respectiv 2005, bucurându-se de o călduroasă primire în cercurile academice şi ştiinţifice din întreaga ţară, având în vedere abordările incitante şi gradul de noutate pe care îl oferea celor interesaţi.

Şi acest nou volum, aşa cum ne avertizează autorul însuşi în Prefaţa lucrării sale, este, asemenea celor anterioare, structurat pe aceleaşi principii şi utilizează aceeaşi grupare a materialelor publicate. În acest sens, studiile cuprinse în această carte sunt structurate pe capitole ca „Dacia independentă”, „Dacia romană”, „Dacia post-romană” şi  „Varia.”

Deoarece, aşa cum precizam, în această lucrare sunt cuprinse articole publicate în ţară şi peste hotare, o mare parte din texte sunt nu numai în română, ci şi în limbi ca engleza, franceza, germana şi maghiara, oferind astfel şi unor specialiţti sau cititori străini posibilitatea  de a lua la cunoştinţă despreb rezultatele cercetărilor ca şi despre descoperirile făcute de neobositul universitar şi arheolog  acad. Dumitru PROTASE. Autorul, demn continuator al lui Vasile PÂRVAN, aduce, prin lucrarea de faţă, în atenţia istoricilor, dar şi a publicului obişnuit numeroase elemente, date şi dovezi extrem de utile în înţelegerea trecutului nostru daco-roman, de pe o arie extrem de extinsă, cu cercetări întreprinse atât pe întregul teritoriu Transilvan cât şi în afara acestuia.

Observaţiile academicianului prof. dr. Dumitru PROTASE, susţinute de date rezultate în urma unor săpături şi cercetări minuţioase, dar şi a unei adecvate cunoaşteri a lucrărilor ştiinţifice consacrate acestei tematici, aduc contribuţii noi, extrem de interesante atât în ceea ce priveşte prezenţa propriu-zisă a romanilor în spaţiul carpato-danubian, cât şi a altor seminţii aflate în contact sau relaţii cu aceste teritorii. Se referă în acest sens la invazia carpilor în anul 242 în Dacia, probleme ale creştinismului la goţii din transilvania, creştinismul la daco-romani înainte de venirea slavilor, fondul lexical dacic şi semnificaţia lui în limba română etc.. Academicianul Dumitru PROTASE, continuând o îndelungă şi prodigioasă activitate de cercetare, aduce competente şi pertinente clarificări legate de zone sau subiecte incerte sau controversate, recurgând exclusiv la o argumentaţie ştiinţifică elevată şi eliminând din demersul său ştiinţific orice ingerinţe propaganditice sau politice.

Astfel, domnia sa ajunge la concluzia că „Teoria lui Roesler nu s-a născut din motive ştiinţifice, ci din motive politice”, sau dezvăluie „adevăruri fundamentale în istoria românească. Permanenţa şi continuitatea în ţinuturile de la Dunăre şi Carpaţi”. Academicianul prof. univ. Dumitru PROTASE nu este robul exclusiv al materialelor arheologice descoperite căci, pentru a-şi demonstra aserţiunile, recurge şi la argumente de ordin lingvistic sau lexical care, coroborate cu vestigiile arheologice, întregesc în mod fericit tabloul trecutului nostru daco-roman, în acest spaţiu.

Am mai remarcat o trăsătură excepţională  a demersului său ştiinţific şi anume, faptul că academicianul Dumitru PROTASE evită abordări subordonate unor scopuri conjuncturale, chiar dacă de bună credinţă, şi are capacitatea să deceleze între faptul istoric şi interpretările interesate sau justificate de o anumită orientare de circumstanţă. Fiecare dintre abordările domniei sale dincolo de competenţa indiscutabilă a specialistului, degajă o dragoste neţărmurită faţă de trecutul nostru istoric, dar şi o încredere extrem de tonică, mai ales în acest context de criză complexă, în viitorul ţării noastre.

Peste câteva zile, mai exact la 1 februarie a.c., distinsul academician prof. univ. dr. Dumitru PROTASE, rectorul Universităţii Populare Cluj-Napoca, va împlini frumoasa vârstă de 85 ani. Este un  prilej de a-i adresa nu numai felicitări pentru această recentă carte excepţională, ci şi sincere urări de viaţă lungă şi cu sănătate, rodnică în noi viitoare lucrări fundamentale în domeniul pe care îl ilustrează de decenii în mod strălucit.