Parlamentarii judeţului Cluj au demarat o acţiune de strângere de semnături în Senat şi Camera Deputaţilor pentru susţinerea continuării lucrărilor la autostrada Transilvania, Braşov-Borş. Ei fac apel şi la colegii parlamentari din alte judeţe din Ardeal sau Moldova să susţină acest demers. Autostrada este construită de compania americană Bechtel.
Reuniţi la începutul lunii aprilie la Cluj-Napoca într-o dezbatere publică la iniţiativa deputatului PPRM, Petru Călian, şi a senatorului PPRM, Gheorghe Funar, şase senatori şi deputaţi clujeni au căzut de acord să adreseze o scrisoare deschisă Preşedinţiei, Guvernului şi conducerilor celor două camere ale Parlamentului cerînd sprijin pentru continuarea lucrărilor la această autostradă. A fost pentru dată când un proiect comunitar a reuşit să adune la aceeaşi masă reprezentanţi ai UDMR cu cei ai PPRM, ai PSD cu cei ai Alianţei D.A. PNL-PD. “Vom aduna semnături de la toţi parlamentarii care susţin acest proiect, din judeţele Transilvaniei dar şi din Moldova”, a declarat deputatul Călian. Deputatul PSD, Vasile Soporan, a propus mandatarea preşedintelui interimar al PD, Emil Boc, care este şi primarul municipiului Cluj-Napoca, să facă lobby la co-preşedintele Alianţei D.A., premierul Călin Popescu Tăriceanu, în favoarea autostrăzii Transilvania. “Am susţinut şi voi susţine acest proiect. Sunt convins că proiectul de autostradă Braţov-Borş nu va suspendat sau oprit”, a dat asigurări Emil Boc, prezent la întâlnire. Senatorul PPRM, Gheorghe Funar, a declarat că în Programul de Guvernare al Alianţei D.A., la Capitolul Transporturi, figurează “finalizarea între 2005-2008 a lucrărilor începute la autostrada Transilvania”. La dezbatere au participat senatorii Gheorghe Funar (PPRM) şi Eckstein Kovacs Peter (UDMR), precum şi deputaţii Petru Călian (PPRM), Vasile Soporan (PSD), Mircea Giurgiu (independent), Graţiela Iordache (PUR). Restul au absentat.
UDMR se bate pentru autostradă
Senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, a propus la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR desfăşurată la Târgu-Mureş adoptarea unei rezoluţii de susţinere a continuării lucrărilor la autostrada Braşov-Borş, care a şi fost adoptată. În rezoluţie, participanţii îşi exprimă susţinerea pentru realizarea lucrărilor la autostradă la termen şi conform contractului încheiat în ceea ce priveşte finanţarea. Membrii CRU l-au mandatat pe preşedintele UDMR, Marko Bela, şi Consiliul Operativ să susţină în faţa Guvernului, a Parlamentului şi a opiniei publice române şi internaţionale cauza autostrăzii Braşov-Borş şi finanţarea adecvată a acesteia, în vederea executării urgente a proiectului. “Autostrada Braşov-Borş nu este în interesul unui partid sau al altuia, ci al cetăţenilor Transilvaniei care sunt îndreptăţiţi să ceară Guvernului României să le asigure posibilităţile de dezvoltare”, se precizează în rezoluţia adoptată de UDMR, care precizează şi faptul că Transilvania doreşte să devină motorul aderării României la UE. “Nu putem renunţa la autostrada Braşov-Borş”
De altfel, în cadrul şedinţei CRU, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat tranşant că “politicienii români trebuie să aleagă: ori ajută Transilvania, ori o lasă să se ajute singură, pentru ca nu există altă alternativă”. “Nu pot fi de acord cu cei care uită din nou Transilvania şi opun, la un moment dat, de exemplu, importanţa strategică a Mării Negre importanţei strategice a Transilvaniei. Noi nu putem renunţa la autostrada Braşov-Borş. Aceasta urmează traseul arterei principale a Transilvaniei şi va pune în mişcare întreaga regiune a Ardealului. Am senzaţia că aici nu mai este vorba de problema unei autostrăzi ci de faptul dacă Transilvania capătă, în sfârşit, atenţia şi banii care i se cuvin. Sper ca politicienii români transilvăneni din coaliţie, orădeni, sălăjeni, clujeni, târgu-mureşeni, braşoveni, dar şi cei din judeţele nordice sunt de acord cu noi”, a precizat Marko Bela.
Tăriceanu e de vină
Scandalul legat de autostradă a fost generat de premierul Călin Popescu Tăriceanu care a declarat că programul de construire a autostrăzii Braşov-Borş, convenit de Guvernul Năstase cu firma americană Bechtel, “va fi finanţat în funcţie de fondurile disponibile care vor rămîne la dispoziţia statului”, după alocarea sumelor necesare proiectului privind coridorul IV paneuropean. El a amintit şi că Banca Europeană de Investiţii nu poate finanţa proiectul Bechtel, în condiţiile în care contractul nu a fost atribuit în urma unei licitaţii. Reprezentanţii concernului Bechtel au dat publicităţii un comunicat în care au arătat că modificarea bugetului pentru autostradă nu poate amenda contractul de execuţie a lucrărilor şi nici obligaţiile părţilor implicate. Americanii susţin că, din punctul lor de vedere lucrările continuă, iar programul din 2005 se va stabili după rectificarea bugetului naţional. Autostrada Transilvania este construită de compania americană Bechtel International, în baza unui contract în valoare de 2,2 miliarde de euro, semnat în vara anului 2004. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru anul 2012. Autostrada va avea o lungime de 415 kilometri, patru benzi de circulaţie şi va face legătura între Braşov şi Borş.