Conducerile Camerei Deputatilor şi Senatului au stabilit ca parlamentarii să lucreze doar trei zile pe săptămână în Parlament, pe durata campaniei electorale pentru alegerile locale. Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor şi Senatului au decis, la propunerea reprezentantilor PSD, PD si PNL, ca, în săptămânile din campania electorală, programul legislativ să fie respectat şi, atunci când nu sunt probleme urgente de discutat în Camera sau Senat, parlamentarii să lucreze luni, marţi şi miercuri în Parlament, iar începând de joi să aibă activitate în teritoriu.
“Daca o Cameră va considera că trebuie să convoace plenul joi pentru dezbaterea unui proiect de lege, va face acest lucru”, a explicat Tudor Mohora, secretarului Camerei Deputaţilor. Mohora a arătat că reprezentanţii PRM au susţinut, fără succes, ca deputaţii şi senatorii să-şi ia o pauză de la Parlament în săptămâna de dinaintea alegerilor locale şi în cea de după alegeri, aşa cum s-a procedat şi în ceilalţi ani electorali.
Membrii din conducerea celor două Camere legislative au discutat şi despre prezenţa la lucrările Parlamentului a deputaţilor şi senatorilor candidaţi în alegerile locale pentru funcţia de primar sau consilier local. Potrivit lui Mohora, cei care vor dori să participe în campania electorală şi în zilele în care Parlamentul lucrează vor trebui să opteze fie pentru suspendarea din funcţie, fie pentru concediu fără plată. De asemenea, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit că trebuie să se respecte legea electorală care prevede că funcţionarii publici ce doresc să se implice în campania electorala trebuie să facă această opţiune. “Noi am hotarât că nu este cazul să se aprobe pentru deputaţi şi senatori derogări de la lege”, a explicat Tudor Mohora. El a apreciat că, oricum, “greutatea campaniei electorale cade catre sfîrsitul saptamînii”, când parlamentarii vor avea activitate în teritoriu. “Cei care vor spune că vor să bată fiecare stradă şi în celelalte zile vor trebui să facă o solicitare la Biroul Permanent”, a spus Mohora.
Conducerile celor două Camere legislative nu au discutat şi nu au stabilit ce sanctiuni ar trebui să se aplice în cazul în care parlamentarii vor absenta de la lucrările Parlamentului pentru a participa în campania electorală, fără să ceară concediu fără plată sau suspendarea din funcţie. (M. C.)