Pentru ce au votat trei dintre cei mai cunoscuţi politicieni clujeni

0
6
Emil_Boc_MM-113

Emil_Boc_MM-113Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, fost primar al Clujului, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru “un Parlament de bun simţ” şi pentru un preşedinte “care, în continuare, să fie capabil să redea România românilor”.
“E o zi importantă pentru viaţa românilor, pentru democraţia românească, pe de-o parte avem un referendum pentru moder­nizarea Parlamentului ţării, pe de alta alegem un preşedinte care va creiona destinele României pentru următorii cinci ani”, a spus Boc.
Boc a afirmat că referendumul “este o formă a democraţiei directe şi este bine ca românii să vină pentru a-şi spune punctul de vedere”. “Eu, personal, am votat pentru un Parlament de bun simţ atât în privinţa numărului, cât şi a structurii. Am votat pentru un preşedinte care, în continuare, să fie capabil să redea România românilor. Sper să facă mai mulţi români acest lucru, pentru că, în democraţie, cel mai important instrument după care ne conducem este votul, iar fără vot, o democraţie nu rezistă, un sistem politic nu se poate dezvolta”, a spus Emil Boc.
Fostul negociator şef cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş (PSD), a votat doar pentru preşe­dinte, nu şi la referendum, cu spe­ranţa că România va evolua pe calea cea bună, în condiţiile în care ţara a evoluat, în ultimii cinci ani, „mai mult spre Est decât spre Vest”.
“Am votat pentru speranţa că România va evolua pe calea cea bună. Peste două săptămâni se împlinesc cinci ani de când am încheiat negocierile de aderare la UE şi, în aceşti ani, România a evoluat mai mult spre Est decât spre Vest, şi ca moravuri şi ca stadiu de dezvoltare şi ca atitudine. Sper ca acum cetăţenii să vadă diferenţa şi să producă această schimbare”, a afirmat Vasile Puşcaş.
Acesta a precizat că a votat doar pentru preşedinte, nu şi pentru referendum, deoarece campania a fost una pentru prezidenţiale.
„Modul în care s-a pus această temă a referenumului a fost mai mult ca să tranzacţioneze votul pentru prezidenţiale. Am vrut să fie un vot clar. Legat de reforma Parlamentului, sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari, dar reforma Parlamentului depinde de atribuţiile lui, de modul cum îşi realizează obiectivele şi nu de anumite forme sau mărimi”, a precizat Vasile Puşcaş.
Potrivit acestuia, reforma Parlamentului se poate face “printr-o lege, şi nu prin referendum”.
Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, fost primar al Clujului, a refuzat să voteze pentru referendum, exprimându-şi doar opţiunea la scrutinul pentru preşedinte.
Funar s-a prezentat, duminică dimineaţa, la o secţie de votare din cartierul Mănăştur, unde locuieşte, însoţit doar de soţia sa, Sabina.
„Am votat numai pentru preşedintele României, pentru un preşedinte patriot, cinstit şi demn de care are nevoie ţara. Nu am votat pentru referendum, pentru că este o diversiune. Nu va avea nici o finalitate acest demers, sunt bani cheltuiţi de pomană. Dacă se dorea redu­cerea numărului de parlamentari, se putea modifica legea actuală”, a spus liderul PRM.
Funar a precizat că nu a ridicat cele două buletine de vot cu întrebările pentru referendum. „Nu a avut niciun sens să le ridic”, a mai spus Gheorghe Funar.