Pictorița Adriana OANCIA: "Am vândut tablouri pentru Trumph, Oprah, John Cusack și mulți alții"

0
28

adriana.oanceaPrintre românii talentati care au emigrat in Statele Unite în ultimul deceniu și cu care ne putem mandri se numără și pictorița Adriana Oancia.

 

Este banățeancă de origini, din Timișoara, iar de câțiva ani locuiește la Chicago. Prin talent, muncă și multă perseverență a reușit să se facă cunoscută în lumea artiștilor din Statele Unite, unele din lucrările sale fiind achiziționate de personalități precum Donald Trumph sau Oprah Winfrey. Prezentă cu o mică expoziție la un eveniment românesc din comunitate, aceasta a avut amabilitatea de a ne dezvălui câteva detalii despre viața unui artist român din America.

Când ai început să pictezi?

Am început când am avut 3 ani, împreună cu bunicul. El este preot dar a avut pasiune pentru artă și muzică. Am început să pictez cu el din joacă iar asta s-a transformat în pasiune.

   

Din câte am înțeles ai terminat sau erai aproape să termini în România o facultate în domeniu.

Da, eram în ultimul an de facultate, am studiat design interior.   Am avut șansa să plec din țară și am hotărât să mă opresc acolo și am venit in Statele Unite.

Te-ai mutat în Michigan apoi la Chicago, cum este viața unui artist aici in America?

Nu este ușoară, trebuie multă dedicație în ceea ce faci. Muncesc în jur de 18-20 de ore pe zi. Nu prea ai timp liber, pentru cei care cred că viața de artist este ușoară.

Care este stilul personal de pictură pe care îl abordezi?

Mai mult pictură abstractă, dar fac și peisaje, portrete, ce se cere pe piață. adriana.oancia.pictura

Poată un artist român din Chicago să trăiască doar din pictură?

Da, poate. Este multă muncă dar se poate.

Ce se întâmplă cu lucrările pe care le pictezi, ai o galerie proprie?

Lucrez cu câteva galerii din Chicago. În același timp lucrez cu designeri care îmi aduc comenzi. Am vândut tablouri pentru Trumph, pentru Oprah, John Cusack și mulți alții.

Cum ai ajuns să le vinzi? Au venit ei la tine sau le-au găsit în galerii?

M-au găsit în galerie și de atunci colaborăm.

Ai un atelier propriu în care pictezi?

Atelierul este acasă, pentru că trebuie să muncesc atâtea ore și cu un copil nu-mi permit să îl am în altă parte.

Suntem la Centru Cultural Românesc din Niles. Ce te-a adus aici în această seară?

Comunitatea românească. Am adus câteva tablouri să le expun . Încerc cât de cât să conectez comunitatea românească cu lumea artei. Evenimentul a fost organizat pentru a vinde niște tablouri pentru a susține un ziar românesc.

Pentru un artist din România care ar dori să își expună lucrările la o galerie din Chicago, care ar fi primii pași pe care trebuie să-i facă?

Trebuie să se intereseze de renumele galeriei. Este foarte important daca galeria respectivă taxează pentru a expune. Le sugerez să stea departe, pentru că acele galerii nu au interes să vândă tablouri. Sunt interesați doar să ia bani și acceptă orice fel de lucrări. Este foarte importantă prestația galeriei, de câți ani este pe piață, sau ce artiști au promovat. Este foarte greu să intri în galerii și nu trebuie să fie descurajați de galerii daca sunt refuzati una după alta. Trebuie insistat și până la urmă se găsește o galerie care să te reprezinte.

Spuneai la un moment dat că unele lucrări au fost cumărate de celebrităti precum Donald Trumph sau Oprah Winfrey. Ce tablouri au cumpărat, ce gusturi au?

Nu ei sunt cu gusturile, designerii lor hotărăsc. Au designeri care lucreză pentru ei și care se ocupă să caute artă, mobilier sau tot ce ține de decor. Oricum ei (n.r. Trump sau Oprah) sunt cei care au ultimul cuvânt de spus, dar designerii merg cu propunerea.a.o

Care sunt prețurile cu care se vând astfel de lucrări pe care le pictezi?

Între 200 de dolari și 5, 6 sau 7 mii de dolari. Depinde de client, de dimensiune, de stil…

În ce constă diferența de preț?

Tablourile mai ieftine sunt pentru oamenii obișnuiți, așa ca și mine. Sunt de calitate dar nu sunt lucrări de galerie. Pentru cele la preturi ridicate, se folosește o pânză mult mai scumpă, iar materialul este de calitate superioară. Se știu clar clienții țintă pentru care sunt puse ele acolo, prețul fiind ca atare. Un lucru foarte important când mergi să vinzi un tablou într-o galerie, este să ți cont că aceasta încasează între 50% și 80% comision. Prețul trebuie pus în așa fel încât artistul să știe din start cât vrea pentru lucrarea respectivă.

În ce măsură ți contactul cu alți artiști români din Chicago?

Cu artiști români nu prea am fost în contact, dar sunt cu cei americani. I-am ajutat pe foarte mulți să intre în galerii, i-am ajutat și învățat cum să vândă pe internet. Tot timpul suntem în contact, discutăm ce este nou, ce vrea piața, cine pe cine mai copiază. Avem o problema cu China care ne fură imaginile. Când un artist român își pune imaginile pe internet este știut faptul că în minim două luni poate să își găsească tablourile copiate de chinezi. Nu prea ai cum să controlezi asta, piața este mult prea mare ca tu să poți urmări tot ce se întâmplă.

      De unde vine inspiratie pentru a picta?

Inspirația îti vine din suflet. Depinde de starea de spirit pe care o ai, ea se transpune în tablouri. Daca esti fericit, se vede, dacă nu ești, se va vedea mult mai rău.

În ce măsură ți contactul cu galeriile din România, ai lucări expuse acolo?

Deocamdată nu am nimic în România. Am avut ceva propuneri să am o expoziție în Timișoara cu foști profesori și colegi dar voi stabili mai concret anul viitor când mă voi duce în țară.

Pentru cei care doresc să vadă mai multe din lucrările tale unde te pot găsi?

Mă pot găsi pe internet la adresa www.adrianaoancia.etsy.com sau YouTube-Video

     

Articolul precedentWashington, Bruxelles, Moscova, para mălăiaţă
Articolul următorPRIMA EDIŢIE A «GALEI INTERNAŢIONALE A CELEBRITĂŢILOR – SPANIA 2010» REALIZATĂ LA MADRID
Marian Petruţa
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com