Pe Valea Prahovei, una dintre cele mai căutate destinații turistice, se află Vârful Omu, cel mai înalt vârf locuit din România, situat la o altitudine de 2.505 metri. Acesta este, de asemenea, și al șaselea cel mai înalt vârf din țară, precum și cel mai înalt punct al Masivului Bucegi. Acolo se află atât Cabana Omu, cât și Stația Meteorologică Vârful Omu, care este considerată de mulți drept locul cel mai înalt din România populat permanent.
De aceea dacă vreți să ajungeți acolo în viitorul apropiat trebuie să știți că urmează demararea unui proiect de reabilitare a traseului montan care să facă din expediția turiștilor una mai sigură. Proiectul se va derula în trei etape, urmând să se finalizeze în luna septembrie a acestui an. În prima etapă vor fi refăcute marcajele de pe segmentul Bușteni – Pichetul Roșu, în a doua se va asigura traseul de la Pichetul Roșu la Cabana Mălăiești, iar în cele din urmă se va amenaja și platoul turistic Vârful Omu.
Pentru a ajunge pe Vârful Omu puteți opta între mai multe trasee care durează între 6 și 12 ore. Spre exemplu, traseul Buşteni – Pichetul Roşu – Tache Ionescu – Cabana Mălăieşti – Vârful Omu durează aproximativ 10 ore, are 15 kilometri și este unul dintre cele mai impresionante trasee din zonă. Este recomandat ca traseele marcate să fie parcurse exclusiv în compania unor ghizi profesioniști, tocmai din cauza faptului că în prezent multe marcaje sunt incomplete și greu de urmărit, în special pe zona cuprinsă între Cabana Mălăiești și Vârful Omu, cea considerată și cea mai dificilă.
Annual, peste 5 mii de persoane escaladează aceste trasee, ajungând la Cabana Mălăiești. Cu toate acestea trebuie să fiți atenți la traseele interzise pe timpul iernii, indiferent de starea marcajelor.
Pentru aceia care preferă un drum lejer în favoarea urcărilor montane există telecabina din Bușteni, care duce până la Cabana Babele și la 10 minute distanță de Sfinx. De acolo și până la Vârful Omu traseul mai are doar două ore și este unul ușor, de platou.