Prima vizită oficială în SUA a prim-ministrului Republicii Moldova, domnul Vladimir Filat, a avut loc în perioada 19 – 23 ianuarie 2010. Însoţit de Ministrul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene, domnul Iurie Leanca, precum şi de Ministrul Economiei şi Comerţului, domnul Valeriu Lazăr, delegaţia a participat la o serie de întâlniri în Washington, dintre care menţionăm “Centrul pentru Strategie şi Studii Internaţionale”, unde s-a discutat pe marginea prezentării programului “SUA şi Moldova, construirea unui parteneriat de oportunitate” şi Comisia Helsinki, unde au fost puse în discuţie “Schimbările şi direcţiile democratice din Moldova”, prezentare la care au participat senatorul Benjamin L. Cardin (D-MD) şi congressmanul Alcee L. Hastings (D-FL).
Cea mai importantă întâlnire din capitala americană, a avut loc la data de 22 ianuarie, în prezenţa secretarului de stat al SUA, doamna Hillary Rodham Clinton, moment în care s-a semnat acordul cu “Millenium Challenge Corporation” (MCC) prin care Moldova primeşte un ajutor de 262 milioane de dolari din partea SUA, într-o perioadă de cinci ani, pentru dezvoltarea sectorului agricol şi al drumurilor.
“Vrem să construim o societate bazată pe toleranţă”, au fost cuvintele premierului Vlad Filat, referindu-se la viitorul politic al ţării sale, precum şi al noilor oportunităţi în cadrul relaţiilor SUA – Moldova. Acordul MCC reprezintă în acest caz, un exemplu tangibil al prieteniei şi parteneriatului între cele două ţări.
În seara aceleiaşi zile, premierul Vladimir Filat a fost întâmpinat de către membrii comunităţii basarabene din zona Washington-ului, cu tradiţionala pâine de casă. Un gest care a deschis un dialog prietenesc între premier şi membrii comunităţii, aceştia din urmă exprimându-şi gândurile pozitive, dar şi negative cu privire la relaţiile de colaborare dintre noua conducere a Republicii Moldova şi reprezentanţii săi în SUA. Au fost aduse în discuţie şi idei care ar putea ajuta la înţelegerea şi integrarea mai rapidă a noilor tendinţe democratice în rândurile celor care până în prezent au trăit sub reguli comuniste. S-a subliniat şi necesitatea unui sistem de reintegrare a tinerilor reveniţi în Moldova după studiile în străinătate şi ajutarea acestora pentru a folosi cunoştinţele acumulate în timpul studiilor peste hotare în beneficiul ţării. Timpul scurt acordat acestei întâlniri nu a putut acoperi toate întrebările celor prezenţi, însă în final, participanţii s-au arătat mulţumiţi de întrevederea cu premierul pe care l-au ales din dorinţa de schimbare şi integrare a Moldovei în noile direcţii ale lumii moderne.