Prezența Californiei la Salonul Internațional ARTIS 2010 din București

0
10

Între 2 și 16 octombrie a avut loc la Centrul de Cultură Vizuală “Căminul Artei” din București Salonul Internațional ARTIS2010, organizat de arhitecta-artistă Marina Nicolaev. Evenimentul s-a înscris în tradiția asociației franceze “Linie și Culoare” (“Ligne et Couleur”) care reunește anual arhitecți-artiști într-o expoziție de înaltă calitate. Prin natura părții artistice a meseriei, arhitecții au fost todeauna apropiați de artă. Și mulți dintre ei chiar au pictat, sau făcut gravură cu pasiune. Salonul din București și-a propus un dialog între arhitecți-artiști și artiști de belle arte, între artiști consacrați (Nicolae Aurel Alexi, Dan Bota, George Leahu, Aurel Ierulescu, Jerry W. McDaniel) și artiști la început de drum. Marina Nicolaev a adus mulți tineri absolvenți de la Arhitectură și Academia Națională de Artă, sau tineri care au câștigat concursuri: Dimitry Brodetsky Arta, Chișinău-Timișoara, Amalia Dulhan-ANA, Mona Edulescu-ARH, Florin Petrachi-ANA Iași, Florin Pantilimon ANA, Maria Ștefăniță-ARH, Bogdan-Alexandru Ungureanu-ARH, Vlad Podarelu-ARH.
Salon ARTIS2010 a reunit 44 de artiști, o parte din România, ceilalți din alte țări europene, 23 din Franța, 1 din Italia, 1 din Olanda, și apoi 2 din Statele Unite. De amenajarea expoziției, plasarea tablourilor și sculpturilor, s-a ocupat personal organizatoarea, Marina Nicolalev, ajutată de arhitectul-artist Sorin Groseanu-Piscuri și un grup de tineri artiști. La vernisaj au fost prezente peste 100 de persoane. Deschiderea a fost făcută de Marina Nicolaev, curatorul Salonului, apoi au luat cuvântul câteva persoane dintre exponenții mai de vază: Nicolae Aurel Alexi, Gheorghe Leahu, Militza Sion. În final a vorbit dna Martine Delaleuf, președinta Asociației arhitecților-artiști “Ligne et Couleur”, care a precizat cât de plăcut impresionată este de România, pe care o vizitează pentru prima dată și de oamenii pe care i-a întâlnit, de ospitalitatea acestora proverbială.
Și California a fost prezentă în acest Salon atât cu doi artiști din Los Angeles, semnatara acestui articol, Ioana Urma, arhitectă-artistă și pictorul american eterogen Jerry W. McDaniel, unul din cei doi invitați de onoare, cât și printr-un bursier al fundației cu sediul în Los Angeles, Blue Heron Foundation, foarte tânărul artist Florin Petrachi, din Iași. Fundația Blue Heron, care se ocupă de ajutorarea unor orfelinate din zona Brașovului, dă și burse pentru continuarea studiilor, și propune tinerilor care vin în străinătate mentori. Idea Ștefaniei Magidson, președinta acestei fundații se apropie de cea a Marinei Nicolaev, și anume aceea de a da posibilitatea tinerilor capabili să se dezvolte, să întâlnească maeștri, să se facă cunoscuți.

 

Jerry W. McDaniel s-a stabilit de câțiva ani în California, dar a locuit și a lucrat mulți ani la New York unde a fost profesor de artă și design la Universitatea FIT/SUNY. McDaniel a prezentat două lucrări nocturne: Turnul Eiffel Pretutindeni #2 și Amsterdam la 4 dimineața. Iată ce scrie în articolul “Două poluri geografice opuse unite prin cultură și artă: România și California” Ion Lazu despre picturile lui Jerry W. McDaniel: “Subiecte nocturne care atrag atenţia printr-un stil pregnant, de neconfundat. Este de parcă într-un loc privilegiat culorile se adună laolaltă pentru a sărbători o stare de spirit elevată, plină de forţă şi exuberanţă. Pare o desprindere de obiectul propriu-zis al unei picturi, de ceea ce este imediat şi conjunctural, spre a ni se vorbi despre lucrurile minunate ale existenţei.”

Arhitecta-artistă Ioana Urma, care practică arhitectura în California și predă design la Otis Institute în Los Angeles, a adus la Salon trei frumoase acuarele: Plecăciunea lui Pegasus (Pegasus bowing), Noaptea Vrăjitoarei (Hag-Night) și Dropped in the tree Dropped in tear (Picături în copac, picături de lacrimi). Acestea sunt câteva dintre picturile expuse în expoziția de acuarele interactive televizată a Ioanei Urma din Holywood, octombrie 2008: Peisaje și caractere: expoziție concepută ca o instalație publică de artă care implică audiența invitând-o să numească picturile în funcție de ce vede în ele.
Pe cei doi artiști californieni îi unește sensul deosebit al culorii și al compoziției în același timp echilibrate și cu un element de intrigare.
Ioana Urma este originară din România, dar cum se face că americanul Jerry W. McDaniel a ajuns la București? Răspunsul vine prin cele patru recitaluri de poezie Lucian Blaga pe care actrița Lidia Lazu le-a făcut în California când Ileana Costea, director cultural la Viitorul Roman Society, a adus-o din Romania în luna mai 2008. Cu această ocazie dna Ileana Costea a avut ideea de a-i pune la îndemână pictorului Jerry W. McDaniel versiunea în limba engleză a poeziilor ce urmau să fie recitate de Lidia Lazu. Inspirat de substanţa acestor poeme telurice artistul american a realizat un număr de frumoase picturi, rezonând cu lirica marelui nostru poet Blaga. Picturile au fost prezentate într-un intermezzo al spectacolului de recitare cu proiecție pe ecran, pe muzica compozitorului Liviu Marinescu, profesor la CSUN.
Un scurt articol despre SalonARTIS2010 a apărut în România Liberă, iar ziarul Cotidianul a publicat o cronică frumoasă în numarul de miercuri 13 octombrie 2010 în care se spune că Salonul este incontestabil o reușită, și că prilejuiește întâlnirea cu un eventiment “occidental” nu numai ca spirit dar și ca realizare concretă.