Prezent de noiembrie la “Viitorul Român”

0
5

Fraza de deschidere e rezultatul dezbaterilor cu mine însămi din ultimele zile… Şi nu numai cu mine… Virgil, soţul meu, mi-a dezamorsat sistematic cele cîteva formule de decodare pentru un titlu controversat: Astăzi începe de mâine… E vorba de volumul de memorii al doctorului Sorin Issvoran, al cărui lectură nu am început-o încă în mod consecvent. Am citit însă unele fragmente, prin prizma cărora am încercat să înţeleg dacă alegerea unui titlu atît de ambiguu e o eroare sau un exerciţiu de gimnastică mentală. Am decis in favoarea variantei din urmă şi aştept cu interes şi alte puncte de vedere…

Ca cititor avizat de memorialistică, mă aşteptam la o alăturare clasică de tipul “Astăzi începe de ieri”, cu conotaţiile inerente ale impactului iremediabil al trecutului asupra prezentului individual şi colectiv. Autorul pare însă să accentueze, şi sper să nu fiu prea departe de adevăr, ideea de “purpose”, de “scop” şi “ţintă” cu nuanţe de ideal, prin matriţa căruia se modelează prezentul imediat. Ideea aparţine filozofiei umaniste, cu rădăcini adînci în cultura clasică latină. “Homo est faber suae fortunae”, sîntem ca atare făuritorii destinului nostru viitor, al cărui plan, prin recul, ne dictează acţiunile prezente.

M-am întîlnit cu cartea domnului Issvoran sîmbătă, 13 noiembrie 2010, cu ocazia  tradiţionalului Banchet Anual organizat de Societatea “Viitorul Român” la “Athletic Club” din Los Angeles. De această dată, în cadrul societăţii se sărbătorea şi Ziua Naţională a României.  După cum ne-am obişnuit în ultimii ani, eleganta festivitate a fost un prilej de reîntîlnire, depănare de amintiri ale unui alt an aproape scurs şi planuri pentru un alt început, un mîine care, fără nici un fel de volute semantice, începe, clasic,  de azi…

În foyer-ul Main Hall-ului s-a desfăşurat, cum spuneam, şi lansarea, în cadrul societăţii, a cărtii Astăzi începe de mâine a domnului Sorin Issvoran, care a fost prezentat participanţilor de către vicepreşedintele “Viitorului Român”, Virgil Adumitroaie. Ca mulţi membri ai diasporelor, Sorin Issvoran pare a fi personajul principal al unei vieţi “care bate filmul”, un thriller cu evadări miraculoase, traversări înot sub ploaia de gloanţe şi urcuşuri aproape simbolice de lanţuri muntoase. În cele din urmă, meandrele unei existenţe de roman, dictate de un deziderat nobil al libertăţii personale, intelectuale şi sociale,  îl aduc  pe autor pe colinele aurite ale Californiei, unde e în sfîrşit acceptat şi apreciat în cariera sa de medic.

În deschiderea balului, cei prezenţi au fost întîmpinaţi de Virgil Adumitroaie cu un succint cuvînt de bun venit, urmat de preşedintele societăţii, Cristian Călugăriţa, care a detaliat programul serii,  precum şi scopul dual al evenimentului, banchetului tradiţional de noiembrie alăturîndu-i-se şi sărbătorirea Zilei Naţionale a României.  Domnul Călugăriţa a anunţat prezenţa în sală a Excelenţelor Lor, Consulul General al României la Los Angeles, domnul Cătălin Ghenea, împreună cu doamna Georgeta Ghenea si baieţelul, precum şi a Consulului României la Los Angeles, domnul Ovidiu Grecea, cu sotia. A mai mulţumit apoi şi oaspeţilor veniţi de departe, din Las Vegas şi Monterrey.

Domnul Cătălin Ghenea a omagiat în discursul său Societatea “Viitorul Român” pentru constanta susţinere şi promovare, în ultimii 84 de ani (cum amintise anterior preşedintele societăţii),  a valorilor culturale româneşti în California. Domnia sa  a mai prezentat şi mesajele de salut ale Guvernatorului Californiei, Arnold Schwarzenegger, şi  Ambasadorului României la Washington, Adrian Vieriţă, cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. În scrisoarea sa, lecturată de Consulul General, domnul Adrian Vieriţă  felicita, de asemenea,  Societatea “Viitorul Român” cu prilejul celor 84 de ani de fructuoasă activitate. Domnul Ghenea a mulţumit apoi cordial societăţii pentru găzduirea evenimentului din acea seară.

Seara a continuat deosebit de plăcut, cu un medley de muzică soul, light jazz şi swing, propus de Laura Allen Band, urmat de antrenantele ritmuri ethno din repertoriul formaţiei “Autentic”. Meniul delicios a fost încununat de un desert irezistibil pentru împătimiţii ciocolatei, printre care, mărturisesc, mă înscriu: o cremă catifelată de ciocolată neagră, cu atingeri subtile de zmeură, un adevărat regal gustativ…

Pentru noi, cei care ne-am alăturat “Viitorului Român” cu cîţiva ani in urmă, Banchetul de Noiembrie reprezintă mereu bucuria recurentă a rememorării multor momente plăcute, acţiuni culturale sau diverse festivităţi, cu ale căror prilejuri ne-am întîlnit ca membri ai societăţii în timpul anului care aproape se sfîrşeşte… Pe lîngă inerenta nostalgie, ne aducem aminte de curgerea inexorabilă a ştafetei timpului. Astfel, în seara banchetului am fost onoraţi de prezenţa celui mai tînăr membru al “Viitorului Român”, bebeluşul Dylan Mărgineanu, de sub 1 an, precum şi de a celui mai venerabil, doamna Tatiana Călugăriţa, de 90 de ani… Astfel, mîinele viitorului începe de azi, un prezent care, pentru fiecare dintre noi, reprezintă produsul în continuă transformare al unei poveşti începute undeva, cîndva …

Ne imaginăm cu toţii viitorul ca pe o aventură nescrisă, pagina albă invocînd o provocare, un stimul, o speranţă sau o imaterială nelinişte… Pentru Sorin Issvoran şi alţi temerari împătimiţi ai diasporelor, viitorul demn şi neîngrădit s-a constituit într-un deziderat existenţial, spre a cărui înfăptuire şi-au îndreptat strădaniile cotidiene, şi-au modelat prezentul concret. Pentru el, “astăzi” a fost ca atare un produs al “mîinelui”, pe meleaguri de adopţie şi într-o lume a unui viitor ideal, imaginat cu dîrzenie şi încăpăţînare şi, se pare, şi atins. Povestea acestui autor, ca şi a altora, pe care societatea “Viitorul Român” i-a găzduit cu diverse ocazii de promovare culturală, se constituie într-o faţetă caracteristică a curriculum-ului diasporelor: un drum sinuos, de regăsire a sinelui îndelung imaginat în trecutul altor orizonturi prin prezentul unui tărîm cultural nou, pe fundalul căruia ne străduim să rămînem, şi prin “Viitorul Român”, mereu  noi înşine.