E impresionantă solidaritatea de care au dat dovadă oamenii de pe toate meridianele lumii în situaţia tragică de la Paris din ziua de 7 ianuarie 2015, ora 11:00. Atacul celor doi terorişti aparținând grupării Al-Qaeda din Yemen au luat cu asalt birourile sediului revistei săptămânale satirice „Charlie Hebdo” în timpul şedinţei redacţiei, planificată în fiecare miercuri. În acest atac ei au ucis 10 jurnalişti, doi poliţişti şi au rănit alte 11 persoane, strigand: On a vengé le prophète Mohamed ! (“Profetul Mohammed a fost răzbunat”)’ Şi ca o ironie a sorţii, unul dintre cei doi poliţişti care a fost împuşcat în cap de la un metru în timp ce se zbătea pe jos, rănit, se numeşte Ahmed, în vârstă de 42 de ani şi este arab.
Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stephane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Charlie Hebdo este un ziar de satiră francez, care în 2012 a publicat caricaturi ironice ale liderilor religioşi musulmani şi ale Profetului Mahomed.
Ştirea a stârnit încremenirea întreagii omeniri, afară de cei care au pus la cale acest atentat, considerându-i eroi pe odioşii criminali. Spiritul de solidaritate i-a unit pe toţi oamenii iubitori de pace şi de bună înţelegere susţinând dreptul la libertatea presei şi condamnând acest atac odios.
Directorul artistic al revistei „Stylist”, ediţia franceză, Joachim Roncin, a creat mesajul „Je sius Charlie” (Eu sunt Charlie), simbol al libertăţii neîngrădite de exprimare a presei.
Mesajul acesta a fost distribuit pe Twitter de 3 milioane de ori, numai în doua ore, adica, de 4.000 de ori pe minut, devenind sloganul acestor zile. Paginile de Facebook au dat în clocot de atâta spirit de solidaritate. Impresionantă această revolta împotriva acestor manifestări în care moartea este aliatul ca formă de protest. Radiourile şi televiziunile au comentat îndelung aceste evenimente. Ziarele din întreaga lume a anunţat ştirea pe prima pagină cu litere mari condamnând acest atac. Reacţia caricturiştilor şi a ziariştilor de pretutindeni a zguduit lumea. La Paris curg fără întrerupere mesajele de solidaritate venite de pe întregul mapamond.
S-au organizat în toate marile oraşe ale lumii manifestaţii de solidaritate cu victimile masacrului şi pentru apăraea libertăţii de exprimare.
Parizienii, ca şi în alte oraşe, au ieşit în stradă cu zecile de mii, în cursul zilei atacului. Cu toţii, în tăcere, purtau pancarde cu “Je suis Charlie” ori ţineau creioane in aer, simbol al libertăţii de exprimare.
Canada, care a suferit în capitala ţării, Ottawa, în cursul lunii octombrie un atac jihadist, a răspuns imediat în spirit de solidaritate cu Franţa. Canadienii au ieşit în stradă, purtând şi ei pancartele cu “Je suis Charlie”. Cei care nu au avut pancarde au ridicat aparatele de telefon cu aceeaşi inscripţie, sau creioane ascuţite, armele mai temute decât mitralierele.
Prim-ministrul Canadei, Stephen Harper, a declarat: “Sunt îngrozit de atacurile barbare din Franţa. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt cu victimele şi familiile lor”. Preşedintele Romaniei,Klaus Iohannis, chiar în cursul zilei atentatului, şi-a schimbat poza de profil pe Facebook, cu o poza cu sloganul de solidaritate cu victimele atentatului “Je Suis Charlie”, alături de următorul mesaj: “Vă chem să fim alături de familiile victimelor tragediei de astăzi din Franţa, alături de cei pentru care libertatea de exprimare este un crez. Suntem datori să luptăm împotriva terorismului, acest flagel nimicitor care nu îşi mai poate avea locul în lume”.
La multe ambasade franceze, oamenii au depus flori şi au ţinut momente de reculegere în memoria victimelor.Alături de flori au aşezat şi creioane ascuţite, arme mai puternice decât mitralierelor. Ca simplu om al acestei planete, consternată de această tragedie, mă alătur celor care transmit condoleanţe celor loviţi de această năpastă, iar ca om al scrisului, îmi aşez creionul meu alături de milioanele creioanelor care se ridică împotriva libertăţii de exprimare şi declar într-un singur gând: “JE SUIS CHARLIE”.