“Insemnari de pe un posibil blog”

0
8
semnal_m

semnal_m1. In apropiere de 1 Mai prietenii mei m-au anuntat ca au “traiectorii diferite”, urma deci sa petrec 1 Mai singur (dupa moartea Liviei si plecarea lui Mihai, la terminarea studentiei, in strainatate, in Franta, in drumul sau spre “visul sau american” de a deveni chirurg in State, m-am obisnuit – asa cum as lua o pilula amara – sa petrec sarbatorile tot mai singur, desi bunii mei prieteni, Ileana si Bogdan, incearca si de cele mai multe ori reusesc sa ma scoata din “cercul singuratatii mele”). Navighez pe Internet, caut petreceri “cu mici si bere” in Bucuresti; un primar celebru pentru petrecerile “cu mici si bere” organizate de 1 Mai anunta ca, “pentru a nu se interpreta politic”, petrecerea de 1 Mai va fi fara mici si bere.

Exista mai multe petreceri in Bucuresti, sunt tentat sa ma duc undeva unde am auzit ca va canta “Voltaj”…Seara descopar la televizor ca si “Vunk”, cu marele lor slagar “Pleaca”, a cantat undeva…

Imi trece pe la ureche ceva legat de “Parcul tineretului”, cu “Bier Zone Fest”, unde vor canta trupe celebre si unde “nu exista restrictie politica la mici”, iar berea este chiar “recomandata consumatorilor de concerte”. “Votez” pentru “Parcul tineretului”, desi imi pare rau ca nu m-am dus si in alte multe locuri, dar cum…”un obiect scufundat in fluxul sarbatorii de 1 Mai nu poate fi in acelasi timp in mai multe locuri /cu sau fara mici/ deodata…”

2. Aflu de pe stirile ce curg pe “Yahoo” despre vizita surpriza a Presedintelui Obama in Afganistan si despre declaratiile sale privind perspectiva incheierii razboiului acolo.

Tot la televizor aflu despre demonstratiile de 1 Mai din Europa si din S.U.A. (si tot pe “Yahoo” gasesc si imagini din Downtown Washington…)

3. O stire face inconjurul planetei: Vladimir Putin, viitorul Presedinte al Federatiei Ruse, a baut bere la halba – de 1 Mai – cu actualul Presedinte al… Ma gandesc ca berea la halba am descoperit-o tarziu…Pentru noi, copiii, “berea la halba” era “apanajul celor mari” (si nici nu ne puteam inchipui ce placere nebuna or fi descoperind “cei mari” atunci cand consumau “spuma” si “lichid amar”!).

Am lucrat niste ani in Centrala Berii, Spirtului, Amidonului si Apelor Minerale (C.B.S.A.A.M.), era dupa casatoria mea in Bucuresti si dupa doi ani de naveta crunta in care locuiam la Barlad, la parinti, faceam naveta zilnica pe tren la Vaslui, unde lucram la Casa Corpului Didactic, iar sfarsitul de saptamana mi-l petreceam la Bucuresti, in familia sotiei. Cat am lucrat in Centrala Berii am vazut “tone de bere”…Nu m-a tentat niciodata “sa beau in nestire” bere tocmai poate fiindca o aveam mereu sub ochi; imi amintesc zicala care spune ca lucratorii dintr-o fabrica de ciocolata vor mai degraba sa manance castraveti acri decat ciocolata! Abia in ani am redescoperit placerea de a bea o bere…si a savura o “bere la halba”. Asa incat acum ii inteleg pe liderii rusi, dar eu ma gandesc cu drag la “o bere americana rosie”, care mi-o oferise un prieten in 2004, cand fusesem invitat ca jurnalist in S.U.A. si imi pare rau ca nu am intrebat cum se numeste acea bere…Si nu voi mai avea prilejul sa o aflu poate niciodata.

Fusesem invitat la un pub american, unde se bea “bere rosie” si se mananca creveti, iar pe patru ecrane mari se puteau urmari patru meciuri importante de fotbal american. Fusese acolo o atmosfera extraordinara, chiar daca nu era 1 Mai; in momentul in care se baga un gol, nu mai conta in care meci, toti “spectatorii-consumatori de bere rosie” strigau la unison de bucurie.

“Marea concluzie” de 1 Mai ar fi ca berea poate fi savurata “in diferite forme si culori” pe ambele maluri ale Atlanticului, dar de 1 Mai numai in Romania ea este “insotita obligatoriu de mici”.

(sunt convins ca, dupa acest pasaj, cititorii americani care cunosc limba romana, dar nu sunt de origine romana, vor cauta in dictionar explicatia cuvantului “mici”; am in Texas un prieten foarte bun, Christopher, om de afaceri, care a fost in Romania si a descoperit “bucataria romaneasca”; peste ani mi-a cerut sa-i trimit cateva retete romanesti; ziarul “Romanian Business Journal”, la care lucram atunci, tocmai publicase in engleza o reteta de “sarmalute romanesti”; asa ca l-am facut fericit pe Christopher, dar ma gandesc ca, in Texas, ar prinde bine si o…reteta in engleza de “mici romanesti”).

4. Business cu…mici si bere

Citesc o stire in “Libertatea” : Îţi vine să crezi? În minivacanţa de 1 mai, comercianţii aşteaptă încasări de 17.000.000 de euro, numai din mici şi bere – Ştiri interne | Libertatea.ro

Exista un mare sculptor american, Teodor Stroie, practic necunoscut in tara sa de origine, Romania. In 2004, cand il cunoscusem in comunitatea romanesca din Ohio, m-a insotit la una din operele sale care il facusera celebru la un moment dat: sculptura in piatra a unei masini. Nu-mi dau seama daca era vorba despre marca “Ford” sau nu. Stiu ca o recenta declaratie a unui reprezentant “Ford” facea referire la cererile scazute de pe piata europeana.

Am mai facut referire, intr-un text publicat pe un site din America, la un interviu realizat de poetul Mircea Dinescu pentru un post de televiziune unde avea ca invitat un ambasador al Statelor Unite. “Si ce credeti ca ar merge pe piata americana din tot ce se produce in Romania?”, intreba Dinescu. Ambasadorul america raspundea hatru: ” Micii!”

La care o cititoare de la Praga a acestui text publicat pe site-ul N.A.R.P.A. comenta ironic: “Exportati mici, domnilor!”

Daca “un Teodor Stroie al industriei carnii din Romania” ar avea inspiratia si geniul sa exporte pe piata americana “masini sculptate in mici romanesti”, cu siguranta ca cererea pe piata americana pentru astfel de…”masini /comestibile/ produse in Romania” ar fi in crestere.

Cert este ca un 1 Mai transatlantic se sarbatoreste, pe ambele maluri ale Atlanticului, cam cu aceleasi “ingrediente”: manifestatii, iesiri in natura, consumarea de bere “la halba sau nu”, totul pus sub semnul primaverii si al bucuriei “reinvierii naturii si a iesirii /definitive/ din iarna”.

Romania are insa si “un ingredient specific”: micii, care sunt asociati obligatoriu cu bere.

Am urmarit, de 1 Mai, in “Parcul tineretului”, in “Bier Zone Fest” , un concert senzational al legendarei trupe “Semnal M” din Cluj-Napoca.

Este adevarat, multi dintre spectatorii aflati in “Bier Zone Fest” venisera acolo pentru “micii si berea” de 1 Mai, dar avusesera parte de un concert exceptional. Un concert care a avut trei reprize si care, la sfarsit, i-a facut pe “consumatorii de mici si bere de 1 Mai” sa se transforme in spectatori care au aplaudat minute in sir pentru bisul de final.

Cum mi-as imagina eu un “1 Mai transatlantic” in viitor?

Pai daca toate lucrurile bune ar fi eterne…Ar trebui imaginata o scena imensa deasupra Atlanticului (“balta”, cum o numea hatru un prieten ardelean stabilit in America), unde toti locuitorii celor doua continente, fara exceptie, ar trebui invitati de 1 Mai la bere si…”mici romanesti” , iar trupa “Semnal M”, care este deja o legenda (cu piese intrate in urma cu zeci de ani in topurile englezesti si americane) ar avea un concert transatlantic. Credeti ca nu ar fi posibil acest concert macar prin…holograme proiectate deasupra Atlanticului (ca muzica “Semnal M” ar putea fi “consumata” si prin holograme, dar “micii romanesti”, din pacate, nu)? Asa ca, dragi locuitori ai celor doua continente, daca de 1 Mai va aflati in Romania nu ratati…”micii romanesti”. Ca berea, ca berea…este transatlantica. Dar micii, nu (numai romanii stabiliti in America mai detin secretul lor ) !