„Ai noștri tineri la Paris învață
La gât cravata cum se leagă nodul’’
Mult, mult mai grav,mai critic, mai virulent înfățișează George Roca, din Australia generația tânără. Aspectul halucinant căruia tinerii îi dau importanță majoră reflectă imaginea decadentă. Motivul femeii imprimată toată de cercei, alături de motivul bărbatului arată o tinerime care nu mai are nici o limită în a înfățișa decadența aparenței fără niciun fundament filozofic, psihologic, cultural: (Noua generație) „EA,/ vegană,/ costelivă,/ anorexică./ O multitudine de cercei:/ cercei în urechi,/ cercei în nas,/ cercei în buze,/ cercei în sfârcuri,/ cercei în ombilic/ şi puţin mai jos// EL,/ gras,/ carnivor,/ supraponderal/ skinhead – craniu falusian/ Obraz cu aspect murdar,/ neras de trei zile,/ ca acei masculi macho,/ faimoşii peliculelor violente/ de la Hollywood!// ”. O lume a lor este alcătuită din exemplele starurilor decadente, din cunoștințe dobândite prin mijloacele actuale de comunicare.
Grupajul de versuri apărut în revista ,,Climate Literare” nr. 153, anul 16, semnat de autorul omniprezent în cultura mondială, George Roca înfioară prin modalitatea în care revenite în țară aceste specimene ce impun prin puterea materială oferită de lire sterline și dolari: (Barbarii) „Ţara-i plină de nătăfleţi,/ Nu daţi pe dânşii nici doi cenţi,/ Căci ei au lei, iar voi dolari,/ Cu care vă daţi mari!// Aveţi de toate in valize,/ Lucruri furate şi devize,/ Dolari falşi şi lire sterline,/ Că-n România ţine!// Moderni le sugeraţi sa fie,/ În droguri şi pornografie,/ Le importaţi din Occident,/ Crime, SIDA şi armament!// Cu blugi, dolari şi cu cafea,/ Sufletul le veţi cumpăra,/ Vor sta-n genunchi, iar voi, fuduli,/ Veţi fi stăpâni peste creduli!//”.
Materialismul care străbate planeta degajă în versurile domnului George Roca aerul care s-a impus insistent prin raportarea la nesfârșit a scopului suprem-banul. Departe de societatea contemporană influențată de corupții veacului, cugetările anticilor, mai mult, scrierile personalităților din Cultura dezvoltării personale, (așa am numit-o eu) nu mai este timp pentru suflet, pentru minunățiile zestrei populare, preocuparea de a obține valori materiale cu orice preț, punându-și amprenta pe fiecare clipă umană.
Cercetările celor dedicați propășirii planetei, a descoperirii unor altor locuri astrale pentru ființa umană, preocupări din mare pasiune și iubire de oameni sunt departe de acești indivizi care apar grotești în prezentarea maestrului George Roca. Exemplul în muzica decadentă în preocuparea obsesivă pentru tatuaje, îi ține departe de frumusețea pe care o oferă mama Geea, mama natură cu reginele ei, anotimpurile și de orice preocupare care implică trăirea profundă. Aici, se aseamănă în prezent, înfățișarea cu aspect hidos al unor tineri în goana nebună materială care ne-a trecut prin Covid iar astăzi ne adâncește în sărăcia și suferința provocată de război și mai mult în amenințarea armei atomice care va duce la pieirea Terrei. Departe de acești indivizi preocupările pentru trecut, mai mult conștientizarea ca civilizația, a mai dispărut odată, cea a atlanților, într-un război atomic.
Preocupările tinerilor înfățișați de George Roca influențați de o psihologie nouă, uimitoare, distrugatoare au ca scop doar ocuparea momentelor vieții pentru un aspect hidos și în final pentru câștig. Ei reușesc să se impună în fața mulțimii paradoxal, dintre ei apar liderii lumii: (Ipocrizie) „Oare aceştia sunteţi voi…/ Falşi, ipocriţi, plini de noroi,/ Fără să mergeţi la război,/ Vă declaraţi eroi?// Ne mai putând de-atâta bine,/ Făra sudoare, de la sine,/ Voi credeţi că vi se cuvine,/ Şi nu vă e ruşine.// Sunteţi şi liberi şi sătui,/ Fără să bateţi nici un cui,/ Ţipaţi de mama focului/ Că vreți statui!//”.
Meritul domnului George Roca de a înfățișa în cartea sa* monstruozitatea umană, în contrast cu valorile trecutului impresionează iar virulența autorului este mai mare decât a oricui: „Rușine să vă fie vouă!/ Cum nu vă crapă-obrazul-n două?”.
————————————
* Vezi: George Roca, Evadare din spațiul virtual (Florilegiu de poezie), Editura Anamarol, 2009.
————————————————
Prof. Georgeta BLENDEA ZAMFIR
Scriitoare nominalizată la Premiul Nobel
Președinta Academiei DacoRomâne Filiala Brașov
Doctor Honoris Causa
1 Martie 2023, Brașov