Vă informăm, consternați, că, la începutul acestei săptămâni, am primit din partea Primăriei Municipiului Timișoara o somație de evacuare cu celeritate a spațiului din Strada Episcop Augustin Pacha nr.1, etaj 1 (Piața Sf.Gheorghe nr. 3), în care și-au desfășurat fără întrerupere activitatea, încă de la înființare, în 1949, Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România și redacția revistei Orizont, cea mai importantă publicație literară din vestul țării.
Somația a fost emisă în temeiul Deciziei Civile nr. 481/24.07.2020 definitivă și irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia I Civilă, prin care s-a soluţionat dosarul nr. 325/30/2010, în care reclamanţii Kohl Horst Nikolaus, Fisch Kohl Gerlinde, Jager Gertrude Hedwig şi Stiebler Herta Barbara au solicitat restituirea unui imobil situat în Timișoara Bulevardul Revoluției 1989 nr. 5 (fost Bd 23 August nr 5). Fiind în imposibilitatea de a retroceda în natură acest imobil, autoritățile locale au fost obligate de către instanță să ofere ”în compensare” spații similare. Între acestea a fost inclus și cel menționat mai sus, cu motivația că Imobilul din Timişoara, strada Episcop Augustin Pacha nr.1, etaj 1, Sad 1, a fost proprietatea Statului Român şi dat în folosinţa “Sfatului Popular al Oraşului Timişoara” conform CF nr. 400874-C1-U68. Menționăm că, după Revoluția din 1989, spațiul în discuție a fost , din 1990, închiriat și apoi, din 2018, prin Hotărârea Consiliului Local 683/12.12.2018 privind atribuirea în folosinţă gratuită prin încheierea unui contract de comodat, pus, în continuare, la dispoziția Filialei și a revistei Orizont.
În aceste condiții, având în vedere sentința definitivă și irevocabilă a instanței, suntem obligați să părăsim spațiile în care s-a născut, s-a petrecut și s-a concentrat, de 70 de ani încoace, partea esențială a istoriei literare și culturale a Timișoarei și a Banatului, profunda ei substanță multiculturală. În Filiala timișoreană a Uniunii Scriitorilor din România au activat, de-a lungul anilor, în deplină armonie, peste patru sute de scriitori români, maghiari, germani, evrei, sârbi și slovaci, douăzeci și unu dintre ei fiind, actualmente, integrați în Diaspora românească. Tot în acest spațiu, a fost concepută și Proclamația de la Timișoara, document esențial al Revoluției Anticomuniste din 1989.
Chiar dacă e argumentată și motivată juridic, această decizie a autorităților locale de a ignora, cu bună știință sau accidental, statutul aparte al încăperilor și birourilor din Str. Aug.Pacha nr. 1/ Piața Sf. Gheorghe nr. 3, prin punerea/acceptarea lor pe lista ”spațiilor disponibile”, susceptibile de a compensa revendicările firești ale celor nedreptățiți de regimul comunist, reprezintă, în opinia noastră, un grav atentat la tradițiile și cultura română, în general, și la cele bănățene, în special, o atitudine indiferentă și ignorantă agravată de împrejurarea că Timișoara va fi, în 2023, Capitală Europeană a Culturii!
Menționăm că niciodată în relația cu scriitorii autoritățile locale nu au făcut vreo referire la perspectiva rezilierii contractului de comodat încheiat la finalul anului 2018 și nici la procesele pe rolul instanțelor care au avut drept consecință situația de acum.
Vă invităm, așadar, dragi colegi, să vă alăturați nouă și să fiți solidari cu demersurile pe care Conducerea Filialei Timișoara și cea a revistei Orizont le fac pentru a obține de la Primăria și Consiliul Local, în compensare, un spațiu similar, în care literatura și viața culturală timișoreană să reintre în normalitate! Chiar dacă pierderile pentru memoria locului, a culturii române sunt iremediabile. În absența unui asemenea spațiu, există riscul ca activitatea celor două instituții să înceteze.
Comitetul de Conducere
al Filialei Timișoara a
Uniunii Scriitorilor din România