ROADE CULESE ÎNSPRE APUSUL VISURILOR

0
37

Mirela Alexa este numele meu. Minuța este un nume de alint, dat de o persoană… de prima persoană care a insistat să îmi deschidă ochii pentru a mă vedea pe mine însămi, pentru a mă face să înțeleg că a fi nu înseamnă doar a exista, ci și a trăi. 

Nu știu care au fost primii pași în domeniul scrisului. Încă de la naștere am avut o viață grea, plină de încercări, cumpene, frustrări și lovituri dure ale sufletului care m-au marcat profund și mi-au „dăruit” o sensibilitate ieșită din comun și o teamă, poate nefondată, de oameni… de fapt teama de a descoperi și a mă lovi de partea negativă a omului. 

M-am născut cu o „boală incurabilă”, aceea de a iubi curat, sincer și necondiționat tot ce este viu, tot ce Dumnezeu a lăsat din iubire, cu iubire, pentru iubire, de aceea orice lacrimă, vărsată în jurul meu, se scurge și îmi sapă în inimă. Firea mea, prea emotivă, m-a ținut departe de prieteni, de acei prieteni pe umărul cărora să plângi și să îți eliberezi durerea sau să împarți bucuriile, dar, ca orice om, simțeam nevoia acută de a elibera preaplinul sufletului, pentru a-mi putea duce crucea mai departe și astfel m-am refugiat în scris. Când suferința, sau chiar scurtele momente de fericire îmi apăsau prea greu în suflet, pentru că și fericirea doare, atunci îmi descărcam desaga inimii pe un colț de hârtie, ca în talerul unei balanțe, împărțind acele grele sentimente omenești. După ce o scăldam în lacrimi, hârtia urma să fie sfâșiată în bucăți, asemeni inimii ce i s-a încredințat. Nu am păstrat aceste mărturii ale trecerii prin viață.

Tatăl meu, natural, a decedat pe când aveam doar câteva luni, nu l-am cunoscut și nici nu mi s-a vorbit despre el niciodată. Puține lucruri le-am aflat de la o mătușă, printre care și faptul că scria versuri și cânta, „dumnezeiește de frumos”, la câteva instrumente muzicale. A murit la vârsta de 27 de ani, lăsând în urma sa patru copii mici și fără apărare, eu fiind cea din urmă. Mama, hărțuită și alungată de către rudele tatălui, a trebuit să plece în lume, iar noi, cei patru frați, am fost răspândiți prin orfelinate. Prima „recuperată” am fost eu, fiind cea mai mică, după recăsătoria mamei. În timp au fost aduși și ceilalți frați în sânul marii familii. Am fost zece copii, nouă suntem încă în viață. Eu am fost cenușăreasa. Mi-am iubit și îmi iubesc familia mai presus de viața mea, de aceea am început să lucrez încă din fragedă copilărie, pentru a-mi ajuta familia financiar. Îmi doream foarte mult să am timp pentru școală, să învăț ca să fie mândră mama de mine. Nu a fost posibil… și cauza nu a fost distanța de șapte km parcurși pe jos, în fiecare zi, până la școală, ci sărăcia, nepăsarea mamei și viciile tatălui vitreg.

Spre rușinea și în dezavantajul meu, în anii copilăriei și tinereții nu am citit multe cărți, iar scuzele și motivațiile nu își au rostul. M-au fascinat creațiile marilor scriitori români: Mihai Eminescu, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Emil Gârleanu, Marin Preda, Octavian Goga, George Bacovia, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, Vasile Alexandri, Geo Bogza, Nicolae Labiș, Liviu Rebreanu, Emil Cioran, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, etc. Mentor nu am avut pentru că niciodată nu am putut, nu pot și nu știu să cer! 

Primele versuri păstrate și făcute publice au fost în anul 2011, pe o rețea de socializare. Spre surprinderea mea, au fost apreciate și am fost sfătuită și încurajată să public și pe site-urile literare. Postarea pe site-urile literare consider că a fost o mare greșeală. Criticile dure, foarte agresive, m-au descurajat și chiar m-au deprimat. Preț de mai bine de doi ani, nu am mai păstrat niciun vers, am scris doar pentru a-mi elibera sufletul după care slova devenea cenușă. 

Din anul 2014, la îndemnul și insistențele unui foarte bun prieten, am început să postez pe facebook, unde am primit și aprecieri dar și critici. De data aceasta, însă, nu mi-am mai permis să abandonez. Nu auzisem de cuvântul „prozodie” și, desigur, nu îi cunoșteam însemnătatea. Nu știam nici să folosesc internetul. Calculatorul mi-l deschidea fiica cea mică, tot ea îmi scria textele și mi le posta. Când viața mi s-a limpezit puțin, am început să învăț să folosesc calculatorul. Am început să mă documentez, să învăț, să încerc să mă perfecționez și încetul, cu încetul… cred că am reușit să obțin un rezultat satisfăcător. Roadele bune ale cuvântului s-au copt și s-au lăsat culese târziu, abia înspre apusul visurilor.

  
În 2015 am cunoscut și m-am împrietenit cu o serie de scriitori care m-au încurajat să scriu și chiar să public o carte de autor, carte la care nu îndrăzneam nici să visez. Începuse să încolțească dorința de a da viață unei cărți prin care să mai pot trăi o clipă și după ce voi părăsi această lume, astfel că, în iulie 2016, primul meu volum de poezii „La margine de gânduri” a primit binecuvântarea nașterii. La începutul anului 2016 am devenit administrator al Cenaclului Literar „Prietenia”. Prin prisma acestei funcții, cu, sau fără timp și voie, citem zilnic, citeam mult și, săptămânal, scriam cronici – la finele ședințelor literare. Ca răspuns la solicitările membrilor grupului am decis editarea anuală a unei Antologii a Prieteniei. 

Primul volum al Antologiei Prieteniei, editat la finele canului 2016, a fost testul, ucenicia, cu unele mici stângăcii, însă a fost de un succes surprinzător. Încântată de calitatea Antologiei Prieteniei, scriitoarea Livia Norina Zezeanu mi-a încredințat tehnoredactarea și corectura romanului său „Între Dumnezeu și lume”, un jurnal teologic. Astfel, în Aprilie, 2017, la propunerea scriitorului Ioan Nicolae Mușat,  președintele ASCIOR (Asociația Pentru Civilizația Ortodoxă), a avut loc, la Buzău, lansarea celor trei cărți: „La margine de gânduri” (autor: Mirela Minuța Alexa), „Între Dumnezeu și lume” (autor: Livia Norina Zezeanu; realizator copertă, tehnoredactor, corector – Mirela Minuța Alexa) și „Antologia Prieteniei”, vol. I (coordonator, realizator copertă, tehnoredactor, corector – Mirela Minuța Alexa). Evenimentul a fost un succes cu un ecou răsunător. 

Despre cărțile lansate au vorbit sau/și scris personalități, scriitori remarcabili și cunoscuți critici literari, printre care: George Călin – scriitor, ambasador cultural Convenţia – ONU – Geneva;  Diana Ciugureanu Zlatan – poet, jurnalist, președinte-fondator a USELR;  Florin Grigoriu – scriitor, critic, prozator, promotor cultural; Girel Barbu – poet, epigramist, jurnalist; Dumitru Dănăilă – Prozator, poet, publicist, membru USELR, Aurel Anghel – profesor, scriitor, membru USELR, membru USR;  Părintele Mihail Milea, profesor, scriitor; Florin Căprar, scriitor, editor, etc.

Volumul de poezii „La margine de gânduri” a primit, din partea Societății Culturale Apollon, România,  medalie și Diploma „Nichita Stănescu”, care au fost înmânate de către domnul George Călin – scriitor, ambasador cultural Convenţia – ONU – Geneva. Tot în cadrul acelui eveniment am fost numită coordonator, redactor și tehnoredactor șef al antologiilor ASCIOR.

Aceștia au fost primii pași în lumea literară. În timp, am rupt bariera temerii exagerate, a neîncrederii în forțele proprii și am mers pe un drum înflorit, senin, înmiresmat… iar asta datorită familiei, a soțului care m-a susținut, dar mai ales datorită numeroșilor cititori care mi-au apreciat scrierile, încurajându-mă și obligându-mă în același timp la perfecționare. Următorii ani au fost rodnici. Am fost redactor, tehnoredactor, corector și realizator de coperte, prefațator… pentru  numeroase cărți ale autorilor mai mult sau mai puțin cunoscuți, printre care: Girel Barbu, Ionica Bandrabur, Adrian Matei, Sandu Chiva, Livia Nehoianu, Elena Obrinteschi, Gabriela Cecilia Cioran, Ionel Alexa, Daniela Căprar, Geta Lipovanciuc etc.


Am fost realizator al Antologiilor de Literatură și Teologie – ASCIOR 2017/2018, editura Teocora, Buzău (coordonator, redactor, tehnoredactor, corector, realizator copertă); Realizator al Antologiei ASCIOR „Cinstire Maicii Domnului”, editura StudIS, Iași, 2020 (coordonator, redactor, tehnoredactor, corector, realizator copertă); Realizator al Antologiilor Prieteniei: volumele I, II, III, IV, V, între anii 2016 – 2021.

Am fost membru în juriu la două Concursuri Naționale de Creație Literar-Artistică: Concursul Național – ASCIOR „Tineri Pentru Viitor”, Buzău, 2020 și Concursul Național „Visul Inimii”, organizat de Revista de cultură „Tu – carte deschisă”, Arad, 2019. Sunt inițiatoare și organizatoare a Festivalului-Concurs Internațional de creație literar-artistică „Elogiul Iubirii”, edițiile I/2019, II/2020, și III/2021. Din anul 2016 sunt administrator fondator al „Cenaclului Prietenia” (cenaclu literar-artistic).

Am publicat poezie, proză, haiku, recenzii… în numeroase antologii colective și reviste naționale și internaționale. În anul 2018 am publicat un volum de poezii, o carte în oglindă, cu editorul poet – Florin Căprar, „Cuvinte printre vise, Vise printre cuvinte”, editura Izvorul Cuvântului, Buftea.  Tot în anul 2018, a ieșit din tipar și o a doua carte cu poezii de dragoste, „Dialogul sufletelor”, realizată împreună cu editorul poet Florin Căprar, editura Izvorul Cuvântului, Buftea.

Au fost tipărite, desigur, și volume proprii de poezie. După volumul de debut „La margine de gânduri”, editura Absolut, 2016, au urmat volumele:  „Miresmele apusului”, editura Izvorul Cuvântului, Buftea, 2017; „Mărgăritare de cinci stele”, editura Izvorul Cuvântului, Buftea, 2018; „Ecoul Cuvintelor”, editura Minela, București, 2019 (tipărirea acestui volum de poezie, în 100 de exemplare, a fost un premiu al editurii Minela în urma obținerii locului I la Concursul Internațional de Literatură „Turnirul Literar de la Roma”, ediția I, 2018).

Am participat la câteva competiții literare, naționale și internaționale,  unde am fost recompensată cu premii, mai mari sau mai mici, printre care: Primul concurs literar la care am participat a fost chiar Concursul Internațional de Literatură „Turnirul Literar de la Roma”, ediția I, 2018, concurs cu temă impusă – Centenarul Marii Uniri, la care am obținut Locul I la secțiunea poezie. Alte premii obținute au fost: Trofeul Literar „Grigore Vieru”, 2020, oferit de Academia Internațională de Literatură și Artă, Societatea Culturală Apollon-România în cadrul Festivalului-Concurs Internaţional de Creaţie Literară „Grigore Vieru – Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi!”, Ediția a VIII-a, 2020; Premiul I – Concurs Internațional „Ziua Femeii”, Columbia, 2021;  Premiul II – Festivalul de creaţie literară „Vis de toamnă”, Ediția a VIII-a, 2020; Premiul II – Festivalul de creaţie literară „Vis de toamnă”, Ediția a VII-a, 2019;  Premiul II – Concurs Internațional „El Galateo, Italia”, ediția a VI-a, 2018;  Premiul II – Festivalul Internaţional Literar „Vis de toamnă”, ediția a VI-a, 2018;  Premiul III – Festivaul Grigore Vieru – „Sunt iarbă, Mai simplu nu pot fi!”, organizat de Societatea Culturală Apollon-România Ediția a VII-a, 2019;   – Premiul pentru cel mai frumos stil de scriere și Locul I, poezie, la Festivalul Internațional „Perla Ohrid de Poezie”, 2020;  Locul I – poezie și – Locul I – Haiku, – Festivalul „Literatopia”, Serbia, 2020; Locul I la secțiunea poezie – Festivalul Internațional „Planetopia”, Serbia, 2020; Premiul I – Festivalul Internațional „Gordana Koceva”, Serbia, 2020; Premiul I la Concursul Internațional „Duetoamoreterno”, în duet cu Ionel Alexa, Columbia, 23 aprilie 2021, etc…

Prefețe, recenzii, note, critici… despre cărțile mele și Antologiile Prieteniei – au scris:  George Călin – scriitor, ambasador cultural Convenţia – ONU – Geneva;  Aurel Anghel – profesor, scriitor, membru USELR, membru USR;  Florin Grigoriu – scriitor, critic, prozator, promotor cultural; Emilia Plugaru, scriitor – Republica Moldova; Girel Barbu – poet, epigramist, jurnalist; Dumitru Dănăilă – Prozator, poet, publicist, membru USELR; George Filip, scriitor, Canada, Montréal, membru USR; Roxelana Radu, membru UZPR, membru LSR; Florin Căprar, editor, poet; Constantin Stana, scriitor; Ionuț Marineață, profesor, scriitor; Alexandru Mihăilă, membru UZPR; Ion Vanghele, scriitor; Alensis de Nobilis, editor, scriitor, jurnalist; Dumitru Istrate Rușețeanu, scriitor, jurnalist, critic literar; Valer Popean, scriitor, membru LSR, membru al Uniunii Scriitorilor Europeni cu sediul la Lyon, etc.

Un proiect de viitor este scrierea unui roman la care am început să lucrez, romanul vieții mele, „Între binecuvântare și blestem”, iar pe termen scurt este publicarea unui nou volum de poezii, carte deja pregătită pentru tipar.  Toate se vor împlini la momentul potrivit, prin voia și cu ajutorul Tatălui Ceresc, deoarece „Cuvântul este la Dumnezeu și Dumnezeu este Cuvântul”, căci „Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut”.

—————————-
Mirela Minuța ALEXA

Arad, România

26 august, 2021