Români în Silicon Valley

0
65
Octav_Radu_Vlad_and_Catalina

Octav_Radu_Vlad_and_Catalina

Silicon Valley… un peisaj calm, liniştit, verde, fără nimic din tipicul american cu care ne-am obişnuit din filme sau din realitate (clădiri înalte, betoane, trafic, oameni grăbiţi). Oraşele mici, chic, în care lumea umblă, aleargă pe stradă sau se adună prin centru la cafenele sau mici restaurante şi unde îşi desfăşoară o parte a rutinei zilnice.

La o primă vedere nu ai crede că te afli în capitala tehnologiei americane şi a lumii. Oraşelele din Silicon Valley – fie că e Palo Alto, Los Altos, Los Gatos, Menlo Park, Santa Clara, Mountain View, Sunnyvalle, San Jose, Cupertino, Redwood – sunt pline de tineri gata să ia cu asalt lumea tehnologiei şi să ne schimbe vieţile definitiv. Sunt aceiaşi tineri care au umblat pe aceleaşi străzi acum 10-20-30 ani, sunt aceiaşi tineri pe care-i vedem acum şi care au schimbat lumea de ieri şi o vor schimba pe cea de azi într-un ritm ameţitor.

Silicon Valley a devenit cunoscut datorită faptului că acolo este locul unde totul este posibil în domeniul tehnologiei, un fel e Mecca sau Hollywood al tehnologiei. Sunt foarte puţine domenii în care tehnologia creată aici nu a avut impact.

Cum a fost posibil ca în 50 de ani să se creeze un asemenea incubator de afaceri din care să rezulte giganţi mondiali precum Intel, Apple, Sun Microsystems, Yahoo, Google, Oracle, AMD, HP, Juniper, Sandisk, Nvidia, Syman­tec, Intuit, Adobe, eBay, Cisco dar şi o puzderie de alte firme mai mici dar care au un impact naţional sau internaţional ca Facebook, Word­press, Pandora, Youtube, Bit­Torrent, Ustream, etc?
Silicon Valley este un mix feri­cit de ingineri, investitori şi intreprinzători cooperând împreună pentru reuşita în domeniul tehnologiei. Aici se găsesc toate ingredientele necesare unui intreprinzător în domeniu de a reuşi: infrastructură, universităţi de renume mondial care produc ingineri capabili (cea mai renumită fiind Stanford Uni­versity), aşa zişii venture capitalists şi angel investors (investitori) care face ca orice idee de afaceri să fie susţinută de întreg mecanismul pus la punct în ultimii 50 de ani.

De la vis la realitate
De acest mecanism bine pus la punct încearcă să profite şi un grup de întreprinzători români cu care m-am întâlnit săptămânile trecute în Silicon Valley. Ei sunt Vlad Stan, Octav Druţă şi Cătălina Rusu co-fondatori ai www.trigwee.com precum şi Radu Spineanu, fondator al www.2performant.com – două start-up-uri româneşti de Internet care vizează expansiunea pe piaţa internaţională.
Aventura lor aici a constat în 2 luni de întâlniri cu investitori şi întreprinzători din Silicon Valley, în principal ei dorind să ia pulsul local, să caute feedback pentru proiectele lor şi să stabilească legături pe termen lung pentru o viitoare colaborare. Am întâlnit în aceşti oameni nişte tineri entuziaşti, fără teama de a lua lumea în piept iar Silicon Valley le permite asta fiindcă aici se adună mulţi întreprinzători din lume în încercarea de a reuşi. Vlad Stan e cel mai experimentat dintre ei, el având deja câteva firme înfiinţate la activ: Vodanet din Bucureşti fiind cea mai cunoscută. Având experienţa de întreprinzător tot el a fondat  incubatorul de afaceri specializat pe afaceri pe Internet SeedMoney www.seedmoney.ro şi BucharestHubb www. bucharesthubb.com.
Radu Spineanu e un programator software (este implicat în dezvoltarea distribuţiei de Linux Debian) trecut acum în rândurile celor care vor să schimbe lumea, cum se spune în domeniu. El a dezvoltat primul sistem de afiliere (marketing bazat pe performanţă) din România numit 2Parale www.2parale.ro care deţine majoritatea pieţei locale şi acum urmăreşte expansiunea internaţio­nală prin www.2Performant.com.
Pe lângă aceştia şi alţi întreprinzători români se gândesc să se relocheze, împreună cu companiile lor, în Silicon Valley. Printre aceştia cei mai notabili sunt tinerii de la uberVU www.ubervu.com care în prezent au sediul în Londra (Londra fiind considerat Silicon Valley-ul Europei).
Cu determinarea de care dau dovadă nu am îndoială că vom mai auzi de ei şi de alţi fondatori români de firme care să ducă faima ţării aici în Silicon Valley.

Precursori care au reuşit în Silicon Valley
With George Haber - one of the most accomplished people in technologyTot în această perioadă am avut onoarea de a întâlni un precursor al acestor români care a făcut le­gendă în Silicon Valley: domnul George Haber. George Haber este un intreprinzător în serie care a reuşit să ajungă la un nivel înalt de recunoaştere în Silicon Valley. Este fondatorul câtorva firme care au fost inovatoare în unele tehnologii care acum le luăm pe gratis, ca să spun aşa.
A fost unul din primii 100 angajaţi ai Sun Microsystems (plecând din România în Israel şi apoi în SUA) şi, după ce a demisionat de la acea firmă, a înfiinţat Compcore care a dezvoltat prima tehnologie de citire software a DVDurilor în 1996 (când tehnologia DVD era în faţă). Compania a fost vândută lui Zoran Technologies iar acea tehnologie se regăseşte azi în mai toate playerele DVD într-o formă sau alta. A doua firmă înfiinţată a fost Gigapixel Inc. şi a fost firma care a luat parte la legenda Xbox (consola de jocuri a Microsoft). Firma a fost aproape de a încheia contractual pentru furnizarea de micro-cipuri grafice pentru această primă versiune a consolei de jocuri pe care Microsoft o pregătea de lansare în 2001 dar în ultimul moment Nvidia (una din companiile rivale) a reuşit să-i convingă pe şefii Microsoft că aveau tot ce le trebuie pentru a fi furnizorii lui Xbox. Gigapixel Inc. a fost mai apoi vândută unei alte firme rivale: legendara 3Dfx, creatoarea primelor plăci grafice 3D.
George nu a considerat că e timpul să se oprească şi a continuat să înfiinteze firme sau să fie o prezenţă activă în consiliile de directori a unor firme: Mobilygen (fondator), Intervideo (consiliu director), InterAKT (consiliu director), BitDefender (consiliu director), Adimos (consiliu director), AvanGate (consiliu director), LucidLogix (preşedinte al consiliului de directori), SiftIn (consiliu director), Crestatech (fondator).
Ultima firmă înfiinţată, Crestatech www.crestatech.com, încearca să revoluţionize piaţa de entertainment creând un nou micro-cip care poate captura semnalul di­gital şi analog TV, radio şi GPS şi care va fi folosit ca o unitate USB externă ataşabilă computerelor laptop transformând laptopul într-un centru de entertainment total. Dar, după cum l-am cunoscut pe George, sunt destul de sigur că nu se va opri aici. Vom mai auzi de dumnealui cu siguranţă.

Călătoria este cea care contează
Sper să mai auzim şi de generaţia mai tânară de întreprinzători români care nu se mulţumesc doar cu piaţa locală românească (care este în creştere) dar ţintesc piaţa internaţio­nală. Silicon Valley are multe asemănări cu Hollywood. Aspiranţii la glorie vin în aceste cetăţi ale tehnologiei şi filmului cu nădejdea că îşi vor lăsa amprenta asupra semenilor lor prin creaţiile proprii sau prin creaţiile la care vor lua parte.
Nu toţi vor reuşi… este ştiut şi acceptat asta… dar până la urmă contează că încearcă, şi călătoria până la reuşită (sau esec) are farmecul ei care nu poate fi înlocuit de nimic.