România şi-a ocupat locul care îi revine în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), fapt marcat în mod simbolic pe data de 2 aprilie a.c., la Cartierul general al Alianţei de la Bruxelles, prin ridicarea drapelului naţional al ţării noastre. La ceremonia festivă de ridicare a drapelelor naţionale ale celor şapte noi membri ai NATO a luat parte ministrul afacerilor externe, Mircea Geoană, alături de miniştrii de externe ai celorlalte şase ţări care au aderat la Alianţă, împreună cu România – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.
Ceremonia festivă a început prin întâmpinarea de către secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a celor şapte miniştri de externe ai noilor state membre: România – Mircea Geoană, Bulgaria – Solomon Pasi, Estonia – Kristiina Ojuland, Letonia – Rihards Piks, Lituania – Antanas Valionis, Slovacia – Eduard Kukan, Slovenia – Dimitrij Rupel. Şefii diplomaţiilor din cele 26 de state membre ale NATO, printre care şi România, au asistat apoi, în Curtea de Onoare a Cartierului general al NATO, la intonarea imnurilor de stat şi la ridicarea drapelelor naţionale ale celor şapte noi state membre.
La încheierea ceremoniei, reprezentanţii celor noi şapte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice s-au felicitat reciproc, primind de asemenea urările de bun venit ale mai vechilor membri.
Ceremonia de arborare a drapelelor de stat la sediul Alianţei de la Bruxelles a fost urmată de o reuniune festivă a Consiliului Nord-Atlantic, la care au participat miniştrii de externe ai celor 26 de state membre. Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe, Mircea Geoană, a rostit un mesaj din partea României, pentru prima dată în calitate de stat membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice.
Arborarea drapelelor naţionale la cartierul general al NATO de la Bruxelles a urmat ceremoniei, desfăşurate la Washington, pe 29 martie, de depunere a instrumentelor de aderare la Tratatul Nord-Atlantic de către prim-miniştrii celor şapte state invitate şi la care a luat parte şi primul-ministru al României, Adrian Năstase. România a dobândit cu aceasta din urmă ocazie, din punct de vedere juridic, statutul de membru al NATO, încununând astfel eforturile mai multor ani de zile făcute de societatea, clasa politică şi armata română.