Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că România are nevoie de maximum 150 de spitale, în condiţiile în care numărul acestora este, în prezent, de trei ori mai mare, subliniind că este nevoie de o restructurare.
“Sistemul de sănătate din România are o mare problemă. Are 431 de spitale şi cheltuieşte 85 la sută din buget. Soluţia nu este decât restructurarea. Şi lucrul acesta se va întâmpla. Am promis. Oricât de mare ar fi procentul primit din PIB, cred că ar trebui să avem spitale care să funcţioneze eficient şi în orice caz mult mai puţine”, a adăugat Bazac. Ministrul a precizat că prin restructurare nu înţelege neapărat închiderea spitalelor existente. “Restructurare înseamnă conversia spitalelor în alt gen de asistenţă medicală, aşa cum este în Uniunea Europeană. Eu am spus de multe ori că nu vreau să inventăm modele noi, sunt ţări care au făcut aceste restructurări şi care funcţionează, Franţa este una, Elveţia este alta, Germania este în curs. Cred că modelele astea trebuie preluate şi implementate. România are nevoie de maximum 150 de spitale”, a mai spus Bazac.
Ministrul a declarat şi cu alte ocazii că 120 de spitale consumă aproximativ 85% din fondurile alocate asistenţei spitaliceşti. De asemenea, tot Bazac declara lunile trecute că Ministerul Sănătăţii va construi opt spitale noi. Reprezentanţi ai MS au declarat că vizate de restructurare sunt spitalele care nu au indicatori, adică nu au pacienţi, nu au medici şi, implicit, nici aparatură. Acest gen de unităţi ar putea fi transformate în centre medicale sau în unităţi medico-sociale. În deciderea viitorului actualelor spitale ineficiente vor fi implicate şi autorităţile locale. Oricum, prin descentralizare, multe dintre unităţile spitaliceşti vor trece la autorităţile locale. Reprezentanţii MS au mai spus că măsurile vor fi luate prin crearea unor structuri de asistenţă medicală care să fie adaptată la patologia locuitorilor din respectivele zone.