Guvernul Boc 2 a fost demis, pentru prima oară în istoria post-decembristă a României, în urma adoptării de către Parlament a unei moţiuni de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR şi intitulată „11 împotriva României”.
În favoarea moţiunii de cenzură au votat 254 de parlamentari ai opoziţiei.
Noua situaţie politică de la Bucureşti s-a complicat după căderea Guvernului, în condiţiile în care s-a format o nouă majoritate parlamentară, formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, şi rămânerea la putere doar a PDL. Aceasta a propus desemnarea, ca premier, a primarului Sibiului, Klaus Johannis, în timp ce preşedintele Traian Băsescu, cel care are atributul desemnării primului ministru, a anunţat că îl propune pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Cel care a venit cu propunerea Klaus Johhanis a fost preşedintele PNL, Crin Antonescu. Băsescu l-a însărcinat pe Croitoru să formeze Guvernul iar acesta a iniţiat consultări cu partidele politice, în vederea obţinerii unei majorităţi, fără rezultat, însă. Liderii formaţiunilor din opoziţie au declarat clar că îl susţin pe Johannis şi doar PDL îi acordă sprijin lui Croitoru.
Mircea Geoană, preşedintele PSD, şi Crin Antonescu, preşedintele PNL, au fost cei mai vehemenţi critici la adresa lui Traian Băsescu, pe care l-au acuzat că nu doreşte nominalizarea lui Klaus Johannis deşi ştie că Lucian Croitoru nu va primi votul de investitură în Parlament, doar pentru a menţine Guvernul Boc 2 până la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, turul I, şi 6 decembrie, turul II.
Atât Geoană cât şi Antonescu au afirmat că Băsescu, principalul lor contracandidat la Preşedinţie, urmăreşte să deţină controlul Guvernului pentru a facilita fraudarea alegerilor astfel încât să obţină al doilea mandat de preşedinte al României.
Băsescu a replicat că nu urmăreşte decât respectarea Constituţiei şi că în această perioadă de criză este nevoie de un specialist în economie, un finanţist în funcţia de premier, care vorbeşte „limbajul FMI”, şi de aceea l-a propus pe Lucian Croitoru. Şeful statului a argumentat că persoana desemnată de el ca premier are calificarea necesară de a negocia cu FMI, cu UE şi băncile internaţionale împrumuturile pe care trebuie să le contracteze România.
Traian Băsescu a ameninţat că va dizolva Parlamentul în cazul în care, de două ori, guvernele propuse de el vor fi respinse în plen, dar acest lucru îl va putea face numai în condiţiile în care va câştiga alegerile prezidenţiale.
Situaţia politică rămâne incertă în România, iar conducerea FMI, care trebuia să trimită o delegaţie pentru a negocia tranşa a doua a împrumutului, a anunţat că vizita este amânată până la validarea unui Guvern.
Până la desemnarea unui Guvern valid, treburile curente ale Executivului sunt girate de miniştri PDL care conduc câte două ministere, după ieşirea PSD de la guvernare!