Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES, la împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului. Primul-ministru a vorbit despre modul în care Guvernul a îndeplinit angajamentele pe termen scurt asumate în perioada campaniei electorale, despre relaţia partidelor din cadrul Coaliţiei guvernamentale, precum şi despre relaţia cu preşedintele Traian Băsescu. ªeful Executivului anunţă şi intenţia unei “restructurări moderate, care să nu bulverseze aparatul administraţiei centrale”, după semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană.
Rompres: Sunteţi la 100 de zile de la învestirea Cabinetului; predomină satisfacţiile sau insatisfacţiile?
Călin Popescu-Tăriceanu: Bilanţul este unul pozitiv, pentru că s-a realizat foarte rapid construcţia instituţională necesară exercitării în bune condiţii a mandatului şi pentru că am demarat imediat o serie de măsuri de reformă-cheie pe care le-am anunţat în perioada campaniei electorale. Acestea vin să confirme faptul că trăsătura caracteristică a Guvernului pe care îl conduc este aceea de a-şi îndeplini angajamentele şi de a nu face promisiuni fără acoperire. Aceste reforme sunt destinate principalului obiectiv al guvernării: integrarea în Uniunea Europeană. Am bifat unul câte unul toate angajamentele asumate în calendarul de integrare europeană pentru această perioadă; am primit votul favorabil în Comisia de politică externă a Parlamentului European şi, astfel, există premise să spunem că suntem optimişti în privinţa votului la avizul conform din 13 aprilie, ultimul mare obstacol în calea semnării Tratatului de aderare, pe 25 aprilie.
Rompres: Putem spune, deci, că ne-am făcut temele pentru aderare?
Călin Popescu-Tăriceanu: Fără îndoială. Aprecierile oficialilor europeni, atât la nivelul Comisiei, cât şi al Parlamentului European, indică faptul că în cele trei luni care au trecut de la preluarea mandatului ne-am făcut temele şi că suntem în calendar. Se constată că România are, în momentul de faţă, voinţa politică necesară pentru a-şi îndeplini angajamentele, spre deosebire de perioada anterioară, în care fostul Guvern obişnuise foarte multă lume cu promisiuni lipsite de acoperire. Am demonstrat că facem ceea ce spunem şi am afirmat că nu vrem să intrăm în Uniunea Europeană prin aranjamente politice de culise, ci pe baza respectării angajamentelor şi obligaţiilor ca viitor stat membru, iar acest lucru nu se poate face decât prin aplicarea reformelor. Ca atare am procedat în acest sens.
Rompres: Consideraţi că principalele angajamente pe termen scurt asumate în campania electorală au fost împlinite?
Călin Popescu-Tăriceanu: Au fost câteva reforme-cheie care au marcat această perioadă. În primul rând, reforma fiscală, care a permis angajaţilor să obţină câştiguri mai bune, să-i motiveze pentru muncă, în condiţiile în care sistemul care a funcţionat până acum a fost unul de impozitare progresivă, care avea un mare defect, acela că îi descuraja pe cei care doreau să muncească mai mult şi să câştige mai mult. În al doilea rând, reforma fiscală este destinată sprijinirii întreprinderilor româneşti, capitalizării lor, mai ales că acestea sunt caracterizate de o decapitalizare accentuată din cauza inflaţiei prelungite care a marcat România în ultimii 15 ani. De asemenea, această cotă redusă de impozitare pentru profit are şi menirea de a stimula investiţiile, atât româneşti, cât şi străine şi, în final, de a susţine o creştere economică sănătoasă pentru că ambiţia noastră este să asigurăm dublarea produsului intern brut pe locuitor în următorii opt ani, cu un ritm de creştere mediu anual de 5,5Î.
A doua reformă importantă se referă la recalcularea pensiilor, care a intrat în vigoare de la 14 martie, aşa cum ne-am angajat în campanie. Pentru pensionari era necesară o măsură de reparaţie, cel puţin morală, şi anume recalcularea pensiilor pe principiul care asigură la muncă şi pregătire profesională egală pensii egale. Sunt foarte bucuros că aplicarea acestei măsuri începe să corecteze efectele defavorabile pe care legislaţia pensiilor din ultimii 15 ani le-a introdus în sistemul din România.
A treia măsură importantă se referă la combaterea corupţiei. Acesta a fost un obiectiv declarat încă din campanie, iar lupta împotriva corupţiei a început încă din prima zi de mandat. Acum am ajuns într-un moment de referinţă în care, cu ajutorul tuturor instituţiilor statului, dar mai ales cu ajutorul Ministerului Justiţiei, am pus la punct noua strategie anticorupţie şi planul de acţiune pe perioada 2005-2007 şi, de asemenea, a fost elaborat proiectul de reformă a Justiţiei, însoţit de planul de acţiune aferent pentru aceeaşi perioadă.
Am urmărit în mod deliberat să adoptăm măsuri care să consolideze statul de drept, iar reforma Justiţiei este o măsură absolut necesară pentru a reda independenţa Justiţiei. Numirea unui ministru independent la Justiţie şi a unor secretari de stat independenţi dă un mesaj clar asupra modului în care vrem să acţionăm în continuare. Am urmărit să scoatem Justiţia de sub influenţa politicului şi am făcut acest lucru pentru că ştim că acesta a fost unul dintre marile reproşuri aduse Justiţiei din România în ultima perioadă.
Tot pe linia creării statului de drept, am luat măsuri pentru reclădirea independenţei şi libertăţii presei, prin anularea posibilităţilor de a se folosi fonduri bugetare pentru publicitate guvernamentală. În plus, am făcut publice toate sumele care au fost cheltuite în trecut, într-o manieră care să dovedească faptul că principiul de transparenţă nu este doar unul enunţat la nivel de discurs politic, ci chiar modul în care dorim să acţionăm.
Am acţionat şi pentru consolidarea Parlamentului, prin reducerea numărului de ordonanţe de urgenţă, întrucât dorim să redăm Legislativului un rol politic, de dezbatere. De aceea, am şi mers în Parlament pentru a face declaraţii politice, în calitate de simplu deputat, aşa cum se întâmplă peste tot în Europa, unde premierul se duce şi se adresează Parlamentului, care este principalul for de dezbatere politică. Prin urmare, toate aceste măsuri adoptate demonstrează un lucru: avem voinţa politică să arătăm că lucrurile pot fi schimbate în bine în România şi cred că, în acest fel, ne îndeplinim cel mai mare deziderat, atât al electoratului românesc, cât şi al partenerilor noştri europeni, acela de a vedea în România o putere politică, care, dincolo de declaraţii, face ceea ce spune.
Rompres: Chiar dacă măsurile pentru eradicarea corupţiei au fost privite favorabil în mediile internaţionale, la nivel naţional există totuşi o neîncredere cu privire la finalizarea acestora. Când vor apărea rezultate palpabile?
Călin Popescu-Tăriceanu: Eu cred că percepţia nu se poate schimba de pe azi pe mâine, dar am observat deja că, de exemplu, la nivelul presei nu se mai vorbeşte de scandaluri de corupţie de care să fie legate numele unor funcţionari ai actualei administraţii. S-au luat măsuri concrete destinate combaterii corupţiei, care demonstrează şi care transmit un mesaj clar pentru întreaga societate. Faptul că peste 3.000 de societăţi comerciale şi-au văzut conturile blocate pentru că nu şi-au achitat datoriile la buget este o dovadă clară că nu suntem dispuşi să tolerăm încălcarea legii şi, evident, acest lucru se leagă de combaterea corupţiei. Au fost schimbaţi numeroşi ofiţeri din cadrul poliţiei, aceia de numele cărora s-au legat în trecut scandaluri importante de corupţie. Toate aceste lucruri trebuie cuantificate la justa lor valoare şi sunt convins că, în măsura în care toţi funcţionarii din instituţiile sistemului de justiţie vor înţelege acest mesaj, lucrurile vor începe să meargă bine.
Rompres: Aţi vorbit şi despre aducerea Parlamentului la locul său. Cum credeţi că este influenţat demersul parlamentar al Alianţei D.A. de faptul că la conducerea celor două Camere ale Parlamentului se află reprezentanţii unui partid de opoziţie?
Călin Popescu-Tăriceanu: Cu certitudine este o situaţie anormală şi nefirească. În democraţiile parlamentare preşedinţii Camerelor aparţin majorităţii parlamentare. Cu tot respectul pe care îl am pentru Opoziţie, în mod evident o astfel de situaţie nu este una care să asigure coerenţa funcţionării Parlamentului, aşa cum ar fi dacă la conducerea celor două Camere s-ar afla reprezentanţi ai majorităţii.
Rompres: Cum se vede, după o sută de zile de guvernare, colaborarea la nivelul Coaliţiei?
Călin Popescu-Tăriceanu: Colaborarea la nivelul Coaliţiei, după cum s-a văzut, este bună. Avem parteneri care capătă, aş spune, şi experienţă şi dimensiunea responsabilităţii, o responsabilitate marcată îndeosebi de necesitatea atingerii obiectivelor de integrare europeană. Vreau să subliniez că România are obligaţia să performeze în această perioadă pentru că nu ne putem permite riscul unor derapaje care, în Comisia Europeană, să conducă la concluzia că integrarea României ar trebui amânată cu un an, aplicându-se clauza de salvgardare. ªi lucrul acesta trebuie să fie prezent în mintea tuturor celor care fac parte din coaliţia de guvernare şi să se concentreze, să îşi axeze eforturile în această direcţie.
Rompres: Sunteţi mulţumit de colaborarea cu celelalte partide?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu am motive să mă plâng de colaborarea cu celelalte partide. Sigur că în cadrul unei coaliţii întotdeauna pot să apară obiective care sunt specifice unuia dintre parteneri, dar toţi trebuie să înţeleagă că aceste obiective trebuie să se subsumeze interesului naţional şi nicidecum nu pot să accept ca interesul unui partid să prevaleze în faţa interesului naţional sau interesul regional să prevaleze în faţa interesului naţional. Suntem Guvernul României şi nu cel al unei regiuni sau al unui partid. Prin urmare, acesta este mesajul meu foarte clar către toţi cei care doresc să participe, în continuare, la Coaliţie în bune condiţii, astfel încât să ne atingem obiectivele pe care ni le-am asumat în programul de guvernare.
Rompres: Dar relaţia cu preşedintele Traian Băsescu?
Călin Popescu-Tăriceanu: Relaţia cu preşedintele Traian Băsescu este definitorie pentru modul în care doi oameni politici responsabili înţeleg să îşi exercite mandatul. Trebuie să ţinem cont că, în România, avem două instituţii cu vocaţie executivă, Guvernul şi Preşedinţia. Dar, dacă interesele noastre politice coincid – şi ele coincid -, atunci sigur că aceste două instituţii trebuie să lucreze împreună şi colaborarea dintre noi este una foarte bună, aşa cum a fost şi în perioada premergătoare alegerilor. Această relaţie continuă să fie una excelentă, de colaborare. Am întâlniri săptămânale cu preşedintele. Pe problemele importante ne consultăm întotdeauna. Nu există o competiţie între noi, ci o colaborare care trebuie să vină în sprijinul celor care ne-au ales. Este un alt model, un model politic care nu a fost prezent în România în ultimii 15 ani. România ultimilor 15 ani a fost marcată permanent de o competiţie între cele două instituţii, competiţie care nu a fost întotdeauna în favoarea cetăţenilor. De aceea subliniez relaţia excelentă dintre noi, în pofida unor speculaţii apărute în presă.
Rompres: Credeţi că aţi avea nevoie şi de un sprijin parlamentar mai puternic, iar acest lucru să necesite organizarea de alegeri înainte de termen?
Călin Popescu-Tăriceanu: Mai ales în Senat actuala coaliţie guvernamentală nu are o majoritate foarte confortabilă. Este probabil lucrul care mă preocupă şi ne preocupă cel mai mult. E mult mai uşor să guvernezi cu majoritate confortabilă, decât cu o majoritate care se bazează pe câteva voturi, aşa cum spuneam că este cazul la Senat. Nu este cazul la Camera Deputaţilor. Până în momentul de faţă lucrurile au mers bine. În momentul în care vom observa că această majoritate nu este suficientă pentru a ne putea permite îndeplinirea obligaţiilor asumate prin programul de guvernare, nu am nici un fel de rezervă să mergem către alegeri anticipate.
Rompres: Sunteţi prim-ministru de 100 de zile. Cum s-a schimbat viaţa dumneavoastră în acest timp şi cum percepe familia dumneavoastră această schimbare?
Călin Popescu-Tăriceanu: ªi înainte munceam foarte mult, sunt un om obişnuit să muncească 12-14 ore pe zi, dar acest lucru nu mă deranjează. Sigur că acum, în afară de cele cinci-şase zile ale săptămânii nici duminica nu mai este duminică întotdeauna şi din cauza aceasta, câteodată, îmi doresc să fiu alături mai mult de familie, de soţie şi de copii. Dar cred că atunci când ajungi prim-ministru trebuie să fii conştient că îţi asumi şi mici dezavantaje, cum ar fi acela că te vezi mai rar cu prietenii şi cu familia.
Rompres: Vă mulţumesc.