Urmare a schimbului de mesaje pe care le am cu românii de pretutindeni, am primit recent cele de mai jos. Sunt lucruri rostite cu evidentă părere de rău de către semnatarul acestor rânduri. Domnia sa trăieşte în una din ţările central europene şi a dovedit, în timp, sentimente de authentic patriot. După cum reiese din rândurile de mai jos, autorul lor suferă că ţara lui de baştină este în starea în care se află. Dau publicităţii acest text, cu precizarea că nu îmi aparţine. O fac din considerente de deontologie şi deplină onestitate.
Ai dreptate, dar mai întâi Romania trebuie să-şi pună la punct infrastructura (străzile şi serviciul rutier), precum şi service-ul pe la hotelurie şi alte unităţi turistice. Lipsesc indicatoarele rutiere sau sunt puse rău şsi „de-o şschioapă” sau greu de identificat în timpul condusului. Chiar şi semafoarele au nişte culori greu de identificat, dacă sunt pe roşu, pe galben sau pe verde. Culorile nu au contrastul suficient, trebuie mai degrabă să le ghiceşti şi să le identifici după loc: sunt sus (roşu), sunt la mijloc (galben), sunt jos (verde) ???? Eu după fiecare călătorie în România, trebuie să-mi duc maşina la service şi mă costa 2-300 de euro. Cu aceşsti bani aş putea face un concediu în Croaţia !
O alta problema sunt preturile. Un concediu in Romania este mai scump decit in Turcia, Croatia sau Grecia etc. Sau chiar ca si in Italia, iar service-ul cu mult mai prost, se intelege. In plus, rominii trebuie sa se vindece de coruptie, bacsis si sa fie corecti. Am avut o rezervatie la un hotel in Cluj-Napoca, unde am ajuns dupa amiaza, iar camera nici nu era incalzita. Mi s-a spus ca trebuie sa astept pina seara la ora 21, cind se da caldura si era in februarie. Am intrebat ce sa fac pina la ora 21 si mi s-a spus ca pot sa stau in bar. Am raspuns ca nu am venit sa ma imbat, ci sa-mi rezolv problemele si as vrea sa fac un dush dupa calatorie, numai ca fiind frig, mi-e frica sa nu racesc, pentru ca este camera neincalzita. Pe culuar era caldura inabusitoare (acolo nu se face economie sic !!), iar camerele erau neincalzite. Mi s-a spus ca asa este ordinul de la sef. Atunci am cerut sa mi se schimbe hotelul, si dupa un taraboi, ca la romini, au dispus sa incalzeasca camera. Ei, daca toti turistii straini, trebuie sa treaca prin aceste situatii, atunci merci Romanie, ma duc in alta parte, cu tot patriotismul triumfalist, de care se face caz.
Rominii sunt si ei satui de astfel de situatii si de aceea pleaca in concediu, in afara Romaniei. Patriotismul are si el nevoie de stabilirea unor structuri, care sa functioneze in Romania, nu sa fie numai declarative sau pe hirtie, ce naiba, ca doar acum este in UE. Cred ca s-a facut o gresala cu Romania, pentru ca nu este pregatita pentru a face parte din UE si nici politicienii si nici piopulatia nu se silesc pentru a depasi acest decalaj.
Romania, dupa 20 de ani de „democratie„, arata ca si Albania si este in UE.
Dupa 20 de ani, Romania nu poate spune ca a pus ceva la punct: agricultura nu functioneaza, industria nu mai exista, se importa tot felul de fleacuri sau turcarii eftine si se vind scump si de proasta calitate, nici drumurile, nici hotelele, nici serviciul de sanatate, nici scolile nu sunt puse la punct, nu avem meseriasi ci numai „studenti”, cu inflatie de universitati, cu un nivel ca vai de el, cu examene luate ashishderea ! dar nu avem mai ales un mijloc corect de comunicare cu oamenii, caci fara bacsis nu rezolvi nimic in aceasta tara, fiecare gest, te pishca la portofel.
O tara, care nu are o industrie proprie sau nu produce, devine dependenta de import, si prin acesta se transforma intr-o colonie. Dependenta economica, duce in mod nemijlocit si la o dependenta politica. Aceasta este noua forma de „colonialism”. Daca rominilor le convine ca aceasta tara sa devina o colonie, atunci n-au decit sa le multumeasca politicienilor, care o conduc. Ca preot sunt scandalizat de importurile de icoane si obiecte din metal (potire, cadelnite etc.), aduse din Ukraina sau Grecia, de proasta calitate si scumpe, de nu te poti apropia de ele. Patriarhia Romina si Mitropolia din Blaj nu sunt in stare sa deschida niste ateliere ca lumea, unde sa se poata produce obiecte de cult de calitate, cu amprenta romaneasca si proprie, facute dupa erminie, cu stantze de calitate, pentru metale, ca lucrul sa fie lucru, nu de mintuiala. Apoi, daca argintarii si aurarii germani, din Brasov sau din Sibiu, ar fi lucrat in halul acesta, in secolele al XIV-XIX-lea, atunci nu mai aveam noi acum potirele si cadelnitele vechi de la manastiri si de la biserici, care astazi impodobesc muzeele din Romania. Icoanele nu se fac dupa erminie, se „produc” doar tot feluri de chiciuri fabuloase, o industrie intreaga cu „obiecte bisericesti”, care sunt numite „icoane” sau „vase liturgice”. Nu stiu unde se va ajunge prin aceasta delasare ?
Romania este copilul bolnav al UE si nu stiu cit timp o vor mai tolera astfel. Aceste lucruri ar fi bine sa le observe lumea si sa le saneze, cit mai este timp !!!!!
Ar fi timpul sa ne trezim sau „trezeste-te romine” !!!!