Romania, conform unui studiu realizat asupra exploatarii zacamintelor de aur, arata ca se afla in elita mondiala a metalelor preţioase. “Ocupam locul cinci in lume la extractie, in decursul istoriei”, a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, autorul cercetarii. Cu toate acestea, Romania mai are 6.000 de tone de aur in zacaminte. Cat inseamna asta? Daca ne raportam la cursul BNR, cand un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totala a zacamintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Si aceasta in condiţiile in care poporul roman se lupta cu saracia si cu nesiguranata locurilor de muncă. Mineritul aurului pe teritoriul României este o tradiţie multimilenară. Cele mai vechi podoabe de aur gasite la noi au fost descoperite la Moigrad, judeţul Salaj si aparţin epocii pietrei, adica au o vechime de 6.000 de ani. Inca de atunci, stramosii noştri cunosteau metalurgia aurului.
Ne aştepta o recesiune usoara la sfarsitul acestui an
Sondajele economice din ultimele luni arata ca economia Europei o ia la vale. Noul şef al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, spune ca toti indicatorii arata o incetinire a economiei si ca ar trebui sa ne asteptam la o recesiune usoara la safrsitul acestui an. „Ceea ce observam acum este o crestere slaba care se indreapta spre o recesiune uşoara pana la sfarsitul anului”, spune noul presedinte al Bancii Centrale, care a preluat functia de la francezul Jean-Claude Trichet. BCE a decis sa taie dobanda de politica monetara la 1,25%, in ciuda faptului ca inflatia anuala este la 3%, peste tinta de 2% a BCE. Draghi spune ca se asteapta ca inflatia sa stea la peste 2% si in lunile urmatoare, iar apoi sa intre in tina BCE. Evolutia economiei mondiale, care incetineste, ar trebui sa duca la scaderea presiunii preturilor marfurilor, spune italianul. Cu toate acestea, nu exista pericol de deflatie. Economia este afectata si de criza datoriilor suverane, spune presedintele BCE, institutie care este activa in tinerea in frau a costurilor de imprumut ale Italiei si Spaniei.
De sarbatori, Bucuresti va arata de vis
In luna decembrie orasul Bucuresti va arata de vis. Capitala va fi iluminata de milioane de beculete colorate si de holograme. Incepand cu 4 decembrie, Capitala va fi iluminata cu peste 2.607.832 de beculete ecologice, iar pentru prima data mai multe cladiri emblematice vor fi “impodobite” cu holograme, potrivit portalului b365.realitatea.net. Acestea vor avea o tematica de iarna. Printre acestea se numara Academia de Studii Economice, sediul vechi al Primariei Capitalei din bulevardul Regina Elisabeta, Cercul Militar National, Universitatea de Arhitectură si Urbanism “Ion Mincu” sau Piata Roma de la intrarea in Centrul Istoric.
Cele 2,6 milioane de beculețe vor fi montate pe un traseu de 21,3 kilometri: Podul Mihai Voda (Piata Natiunile Unite), Piata Operei, Piata Constitutiei, intrarile in Centrul Istoric dinspre Bd. I.C.Bratianu, Piata George Enescu, Bd. Tineretului, Sos Bucuresti-Ploiesti, Calea Dorobanti, Piata Presei Libere, Piata Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Bd.Kiseleff, Bd. Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Calea Victoriei, Piata Victoriei, Bd. Dacia, Bd. Regina Elisabeta, Bd. Lascăr Catargiu, Piaa Romana, Piata Universitatii, Bd. Unirii, Piata Unirii, Bd. Magheru. Bd. Balcescu, Bd.I.C. Bratianu.
Romania la coada clasamentului UE, in privinta vaccinului
Din 2008 pana acum, numai 70.000 de romance s-au vaccinat impotriva virusului HPV, desi autoritatile au facut o campanie asidua odata cu lansarea injectiei.
In primul an doar 3.000 de eleve s-au vaccinat, motiv pentru care autoritatile considera ca debutul de imunizarea a fost un eşec. Initial Ministerul a achizitionat 330.000 de doze de vaccin, dar in final a pastrat 260.000 pentru care s-au platit cinci milioane de lei. O parte din dozele de vaccin au expirat, motiv pentru care prima campanie a fost un eşec.
Statisticile nu prea imbucuratoare plaseaza Romania la coada clasamentului UE si arata un dezinteres total pentru tratarea acestei afectiuni