ROMÂNIA LA EXPOZIŢIA UNIVERSALĂ – NEW YORK – 1939-1940

0
147

Institutul Cultural Român din New York (ICRNY) are plăcerea de a prezenta:

Comori de artă din Pavilionul României la Expoziţia Universală New York 1939-1940″

Conferinţe de ADRIAN BUGA, istoric & critic de artă

 

VINERI, 21 APRILIE 2017, ora 19:00

Institutul Cultural Român din New York

200 East 38th Street, New York, NY 10016

 

DUMINICĂ, 23 APRILIE 2017, ora 13:00

Catedrala Ortodoxă Română “Sf. Maria”

3256 Warren Road, Cleveland, OH 44111

Mai multe informaţii: www.smroc.org

 

După strălucita participare a României la Expoziţia Universală New York 1939-1940, care s-a desfăşurat la Flushing Meadows – Corona Park, din Queens, sub genericul “Construind lumea de mâine”, obiectele de artă care au fost expuse, atât în “Pavilionul oficial” (opera prinţului-arhitect G.M. Cantacuzino), cât şi în “Casa Românească” (arh. Octav Doicescu), nu s-au mai întors niciodată în ţară.

 

Lucrări semnate de cele mai importante nume ale artei româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX şi din perioada interbelică, între care picturi de Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, sculpturi de Cornel Medrea, Oscar Han, Mihai Onofrei, Mac Constantinescu, Miliţa Petraşcu, Ion Jalea, obiecte de artă monumentală şi decorativă de Olga Greceanu, Dem Demetrescu, Lena Constante, Nora Steriade ş.a., au constituit componenta artistică a participării româneşti la Expoziţia Universală. O mare parte dintre acestea au ajuns şi se află astăzi la Catedrala ortodoxă română „Sfânta Maria”, din Cleveland, Ohio.

 

După o primă conferinţă la ICR New York, în data de 21 aprilie, istoricul de artă Adrian Buga va susţinere o a doua conferinţă, în 23 aprilie, chiar în sala socială a bisericii din Cleveland, care găzduieşte marea “Friză a neamului românesc” (basorelief în cupru, 30 m lungime, 1,20 m înălţime), operă a lui Mac Constantinescu. În cadrul conferinţelor, vor fi prezentate cateva fragmente din filmele care au rulat în Pavilionul românesc (arhiva DEM Creativ). În zilele care vor urma, Adrian Buga se va ocupa de inventarierea, cercetarea şi expertiza obiectelor de artă românească din patrimoniul bisericii. De asemenea, cercetarea va include o deplasare de o zi la “Cathedral of Learning”, din cadrul University of Pittsburgh, Pennsylvania, acolo aflându-se aşa-numita “Romanian classroom”, în care au fost incluse unele dintre materialele folosite la construcţia Pavilionului românesc de la Expoziţia Universală, precum şi o altă parte a obiectelor de artă ce fuseseră în expoziţie.

 

Adrian Buga (n.1978) este istoric şi critic de artă, consilier al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României. Expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX; Colecţia Regală de Artă; Obiecte de cult iudaic.

 

Educaţie şi formare: Universitatea Naţională de Arte – Bucureşti, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei. 2015-2018 studii doctorale; 2010-2012 masterat; 2007-2010 studii de licenţă.

 

2003-2004 Stagiu de pregătire în Amsterdam, Olanda. Evaluare şi expertizare opere de artă, obiecte religioase iudaice.

 

1999-2000 Stagiu de pregătire în Tel Aviv, Israel, coordonat de expertul Noam Zvi. Evaluare şi expertizare pentru opere de artă semnate de Marcel Iancu şi M.H. Maxy.

A publicat mai multe cărţi şi articole de specialitate şi a organizat expoziţii dedicate unor artişti cunoscuţi sau redescoperiţi, între care: Marcel Iancu, Raoul Egon Lebel, Octav Angheluţă, Alma Redlinger, Jana Gertler, Eva Cerbu. De asemenea, a fost co-producător şi consultant de artă pentru filmul documentar “Marian and Victoria Zidaru – Artists in Light” (2016, regia Franz Galo), multiplu premiat la festivaluri internaţionale.

A fost distins cu Premiul “George Oprescu” al Fundaţiei Culturale “Magazin Istoric” (2008) şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2009).

 

Mai multe informaţii: http://www.argoart.ro/about/our_team/adrian-buga.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din New York (ICRNY), în colaborare cu Catedrala Ortodoxă Română “Sf. Maria” şi cu Muzeul Etnic şi de Artă Românească, ambele din Cleveland, OH.