România lui Băsescu

0
4

Candidatul Alianţei “Dreptate şi Adevăr” PNL-PD, Traian Băsescu, a câştigat alegerile prezidenţiale din 12 decembrie din România, învingându-l în cel de-al doilea tur de scrutin pe candidatul Uniunii Naţionale PSD+PUR, Adrian Băsescu. Băsescu a obţinut, potrivit Biroului Electoral Central, după numărarea a 98Î din secţiile de votare, 51,23Î în timp ce Năstase a obţinut 48,77Î din voturi. Diferenţa este de peste 200.000 de voturi.
Situaţia a fost de-a dreptul dramatică duminică seara, 12 decembrie, la ora 21, la închide­rea urnelor, când exit-poll-urile, sondajele la ieşirea de la urne, au reflectat egalitatea perfectă dintre cei doi candidaţi – 50Î la 50Î – conform INSOMAR şi potrivit CURS. După validare, urmează ca Băsescu să poarte negocieri cu partidele parlamentare în vederea alcătuirii Guvernului, nefiind excluse colaborări ale Alianţei D.A cu UDMR şi PUR. Premierul desemnat este co-preşedintele Alianţei D.A., Călin Popescu Tăriceanu.

Clujul portocaliu

Candidatul Alianţei D.A. PNL-PD la Preşedinţie, Traian Băsescu, a câştigat alegerile în judeţul Cluj cu un avans de peste 16Î faţă de contracandidatul său, Adrian Năstase, repre­zentând Uniunea PSD+PUR. Rezultatele finale comunicate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) au arătat o diferenţă de 50.000 de voturi între cei doi. Băsescu a câştigat în toate municipiile şi oraşele, transformând Clujul într-un judeţ portocaliu.

Planul noului preşedinte

Traian Băsescu a mulţumit contracandidatului său Adrian Năstase, că l-a sunat pentru a-l felicita şi a declarat că “prioritatea priorităţilor” sale este formarea unei majorităţi parlamentare pentru buna desfăşurare a procesului de integrare în UE.
Băsescu şi-a prezentat, într-o conferinţă de presă extraordinară, priorităţile pe care le va avea în timpul mandatului sau în planul politicii interne şi externe. El a început prin a spune că în primul rînd urmăreşte formarea unei majorităţi parlamentare care să asigure buna desfăşurare a procesului de integrare în UE. Băsescu a adăugat că urmăreşte atragerea PUR şi UDMR alături de Alianţa PNL-PD pentru a forma o majoritate în Parla­ment. În plan extern, el a spus că obiectivul numărul 1 este integrarea în UE la 1 ia­nuarie 2007 şi a precizat că românii trebuie bine informaţi despre costul integrării.
“Altă prio­ritate constă în coagularea întregii na­ţiuni în pro­­ble­ma să­ră­ciei”, a mai afirmat Bă­ses­cu. Printre pri­o­rităţile nou­lui preşedinte al Ro­mâniei se mai numără scoaterea in­stituţiilor statului de sub influen­ţa poli­ticului.
“Voi fi un preşedinte care va veghea insti­tu­ţiile statului de orice influenţă politică”, a su­bliniat Băsescu. Preşedintele ales al României a mai spus că, în calitate de şef al CSAT, va introduce în strategia de apărare a ţării problema corupţiei ca fiind o problemă de siguranţă naţională. “O altă problemă pe care o voi urmări este acel angajament din campanie referitor la restabilirea demnităţii româ­nilor”, a mai spus Băsescu. Referitor la societatea civilă, preşedintele ales a garantat că va fi un factor de sprijin şi de încurajare pentru reprezentanţii societăţii civile. “Vă garantez, de asemenea, că în România presa va redeveni liberă”, a mai spus Băsescu.
El a mai vorbit în plan extern despre relaţia de parteneriat cu SUA şi Marea Britanie, întărirea rolului României în NATO şi dezvoltarea de bune relaţii cu ţările din fostul bloc sovietic, respectiv Ucraina, Belarus. De asemenea, noul şef al statului a subliniat stabilirea unei relatii de parteneriat cu Republica Moldova, spunând că România are obligaţia să-i trateze pe moldoveni ca pe buni români.