În martie anul acesta a avut loc la New York lansarea cărţii “Romania Redux: A View from Harvard”. Tiberiu Vădan este unul dintre autorii cărţii şi a avut bunăvoinţa de a răspunde la câteva întrebări legate despre această carte, care este unică în domeniul ei. Romania Redux prezintă România ca un loc plin de oportunităţi pentru potenţialii investitori. Este o sursă de informaţie despre mediul românesc de afaceri, un instrument util pentru orice potenţial investitor străin în ţara noastră.
Cine este Tiberiu Vădan?
S-a născut în Deva şi a crescut în Cluj până în 1990, când avea 15 ani. A început Liceul de Informatică, şi după ce a trecut Treapta a 2-a a avut oportunitatea de a pleca în SUA pentru a studia engleză şi mathematică pentru un an. Părinţii lui erau încă în România, iar sora şi fratele erau în SUA, respectiv Germania. Nu i-a trebuit mult ca să se îndrăgostească de familia-gazdă din SUA, şi a decis să rămână. Experienţa sa de studii universitare a fost unică în sensul că şi-a descoperit pasiunea pentru finanţe. După absolvirea facultăţii, şi-a început cariera ca management consultant şi investment banker în cadrul diviziei de consulting a companiei Deloitte Consulting. Apoi a lucrat la Morgan Stanley în divizia de Mergers and Acquisitions, după care a fost admis la Harvard Business School. După B-School s-a întors ca şi consulting advisor pentru companii de investiţii în cadrul firmei Alvarez&Marsal din NYC, unde lucrează în prezent.
Rep: Cum s-a născut idea cărţii Romania Redux?
T.V.: De când am venit în SUA, am continuat să fiu implicat în activităţi legate de România. Am fost un susţinător puternic al investiţiilor străine în ţară, şi am lucrat la diverse proiecte pe aceasta temă, de la a ajuta companiile româneşti să penetreze piaţa Americană (ca de exemplu pe piaţa vinurilor). În timp ce studiam la Harvard, l-am întălnit pe Joaquin Altenberg, care mi-a devenit bun prieten. Am călătorit împreună în România (prima mea călătorie în 12 ani). Am văzut nişte oportunităţi extraordinare. Când m-am întors la Boston, am format un Comitet pentru a ne ajuta să studiem mai îndeaproape oportunităţile de investiţii în România. Printre membrii comitetului se numără fonduri de investiţii interesate în estul Europei, precum şi numeroase personalităţi ca Jim Rosapepe, şi profesorii Bob Kennedy şi Josh Lerner de la Harvard. Pe scurt, studiul nostru a avut succes. În timpul unei cine cu nişte prieteni români studenţi şi foşti studenţi la HBS, în prezenţa lui Dan Dimancescu (sponsorul şi advisorul principal al proiectului), am decis ca această carte este modul portivit de a prezenta studiul nostru. Am fost cu toţii plăcut surprinşi când am văzut în faţa noastră volumul tipărit. Am muncit ceva la ea, e drept, dar este o recompensă extraordinară să vezi cartea citită în mâna publicului.
Rep: Faceţi vă rugăm o scurtă prezentare a cărţii
T.V.: Deşi interesul meu principal este axat pe partea de business, cartea redă o imagine completă a realităţilor şi a oportunităţilor din viitor în România. Este descris contextul istoric şi geografic al ţării noastre, şi sunt prezentate informaţii necesare pentru înţelegerea oportunităţilor de business de acolo, precum şi a difficultăţilor care pot fi întâlnite. Cartea conţine diferite topici despre investiţii, schimbări recente, şi alte componente importante ale viitorului afacerilor în România.
Rep: Prin ce diferă această carte de altele, din aceeaşi categorie?
T.V.: Cartea este unică, deoarece este axată doar pe România. Nu am auzit de nici o carte la ora actuală care să se concentreze pe acest subiect. Cartea este pragmatică şi prezintă o amplă, detaliată cercetare drept evidentă pentru a sprijini numeroasele propuneri făcute în paginile ei. Cartea este scrisă sub tutela Harvardului, o distincţie rară pentru o publicaţie, şi un argument în plus pentru afirmarea validităţii cărţii. Cartea nu este făcută pentru a cuceri topul ştirilor, sau pentru a face bani de pe urma ei. Romania Redux a fost scrisă cu intenţia de a aduce la cunoştinţă publicului internaţional un mesaj care nu a fost auzit, cel puţin în SUA: România este o oportunitate imensă, şi nu trebuie ratată. Având în vedere că nu avem deloc suport guvernamental (şi nici intenţia de a obţine acest support), acest mesaj este de sine stătător.
Rep: Care este publicul căruia i se adresează cartea?
T.V.: O întrebare interesantă. Publicul vizat este vesticul care ori este interesat de România, ori ar dori să înceapă un business cu/sau în România. Din perspectiva mea, este comunitatea investitorilor.
Rep: Se va traduce şi se va publica această carte în România?
T.V: Ne-ar place mult acest lucru, însă în momentul actual nu avem un plan pentru a înfăptui acest lucru. Rep: Ce înseamnă acest volum pentru publicul românesc şi pentru cel internaţional?
T.V.: Pentru noi, românii, această carte ar trebui să fie importantă. Este o afirmaţie îndrăzneaţă şi un mesaj clar pentru vestici şi pentru guvernul român. Este mesajul care lipseşte de pe rafturile bibliotecilor, la orele de curs, şi în lumea de afaceri din şi înafara României, precum şi de pe Wall Street. Până acum publicul pare să fie de acord şi să aprecieze cartea. Am vorbit cu câţiva foşti ambasadori americani în România, precum şi cu actualul ambasador, şi am primit reacţii excelente referitoare la obiectivitatea ei. Sincer vorbind, multe persoane ar fi dorit un asemenea studiu mai devreme. Multe din scenariile prevăzute de noi îşi urmează deja calea anticipată de acest volum, şi multe oportunităţi de investiţii s-au dezvoltat deja.
Rep: Unde poate fi găsită această carte?
T.V.: Romania Redux se găseşte pe Amazon.com precum şi în numeroase librării româneşti. Cumpăraţi cartea, citiţi-o şi scrieţi-mi ce impresie aveţi la TiberiusVadan ăpost.Harvard.edu