România va semna tratatul de aderare la UE în primăvară

0
4

România şi Bulgaria au început să lucreze la textul tratatului de ade­rare la UE, care va fi finalizat, în mare parte, în luna decembrie, iar în primăvara anului viitor urmează să fie semnat de cele două ţări, a declarat într-o confe­rinţă de presă, ministrul Integrării Europene, Vasile Puşcaş. (foto stânga )
“Specialiştii din cadrul ministerelor au discutat pînă acum 19 capitole, dintre care trei au fost definitivate. Cea mai mare parte a textului va fi redactată până în decembrie, astfel încât în primăvară România şi Bulgaria să poată semna tratatul de aderare”, a menţionat Puşcaş. El a precizat că până la sfârşitul anului mai sunt de finalizat cinci capitole, respectiv cele privind libera circulaţie a serviciilor, concurenţa, me­diul, JAI şi politici regionale.
“În privinţa liberei circulaţii, angajamentul nostru este ca până la aderare să se elimine toate barierele legislative şi să adoptăm legislaţia comunitară în domeniu”, a su­bliniat ministrul. Puşcaş a mai spus că, în privinţa concurenţei, se va insista pe profesionalizarea Consiliului Concurenţei si pe aplicarea riguroasa a legislatiei comunitare, în domeniu. “În privinţa politicilor regionale, s-au facut paşi importanţi în crearea instituţiilor care vor gestiona fondurile comunitare, din 2007. Aceste autorităţi trebuie să devină funcţionale de la jumătatea anului 2006, pentru că urmează să gestioneze fonduri de 6 miliarde de euro, în perioada 2007-2009”, a completat Puşcaş.
Referitor la mediu, el a spus că în primul semestru al acestui an s-au facut progrese în pri­vinta capacităţii administrative. “Până în 2020, în acest domeniu vor fi folosite 27 de miliarde de euro”, a subliniat ministrul. Puşcaş susţine că în privinţa Justiţiei şi Afacerilor Interne (JAI) se insistă, în continuare, pe realizarea reformei judiciare, acest proces necesitînd câţiva ani de eforturi umane şi financiare. “De asemenea, la capitolul 31 mai avem de discutat managementul fondurilor de pre-aderare”, a adăugat ministrul.
“În domeniul legislativ, în semestrul doi, avem peste 60 de proiecte legislative pentru capitolele de negociere. Cel puţin două treimi dintre acestea vor intra în sesiunea parlamentară extraordinară din această vară”, a conchis ministrul. Ministrul Integrării şi-a exprimat speranţa că în această toamnă România să primească statutul de economie de piaţa funcţionalaă având în vedere că “există o perioadă mai lungă de stabilitate economică şi dezvoltare sustenabilă”. (D.E.)
Negociatorul şef în relaţia cu Uniunea Europeană a acuzat “demagogia” declanşată în ultima perioadă pe tema costurilor integrării. “O analiză raţională trebuie să aibă în vedere şi costurile, dar şi beneficiile. În 2007, România va contribui la bugetul UE cu 800 de mi­lioane de euro, în 2008 – cu 860 sau 870 de milioane, iar în 2009 – cu 900 de milioane”, a mai spus Puşcaş.