Romanii care au uimit Microsoft

0
8
cid_31817140916072011-324E

cid_31817140916072011-324EPatru echipe de tineri din Romania s-au clasat pe primele locuri la finala mondiala a competitiei IT Imagine Cup. Noua studenti romani au luptat impotriva celor mai puternici finalisti din 183 de tari si au obtinut aur si bronz la doua probe dure.

Monica, Iuliana, Ciprian si Razvan sunt doar cativa dintre romanii care au reusit sa-i uimeasca pe IT-istii de la Microsoft, una dintre cele mai mari companii din lume. La competitia Imagine Cup, organizata zilele trecute la New York, cei patru au luat aur si bronz la doua dintre cele mai dure probe: Digital Media si Embedded Development. Printre finalistii concursului s-au mai numarat alte doua echipe romanesti, care i-au impresionat pe mai marii de la Microsoft dupa ce au ajuns in finala.

„Acum 31 de ani am inceput sa lucrez la Microsoft, aveam 24 de ani. Intre timp s-a schimbat tehnologia, felul de a face afaceri, dar ceea ce a ramas si conteaza este ideea cu care ai inceput”, a spus, in deschiderea competitiei, Steve Ballmer, CEO Microsoft. A fost aplaudat de echipe din 183 de tari.

Pe Aceeasi Tema

Marele premiu al concursului mondial „Imagine Cup 2011″ a fost castigat de doi botosaneni

Concurentii – studenti, masteranzi sau doctoranzi din toata lumea – au venit „sa-si incordeze” creierul si sa se bata la probele Software Design, IT Challenge, Digital Media sau Embedded Design. Proiectele lor tehnice sunt mai mult decat simple sisteme ingineresti. Ele trebuie sa rezolve cele mai importante probleme ale lumii: saracie, foamete, dizabilitati fizice, boli sau izolare teritoriala. Pe langa premiile de mii de dolari pe care tinerii le-au castigat, Imagine Cup le va oferi validarea muncii lor, astfel incat acestia sa poata aplica metodele lor pe piata.

Tehnologia care schimba viata

Echipa MNA, formata din Ciprian Maxim si Razvan Diaconu, a concurat la sectiunea Digital Media si a obtinut locul intai. „Cum poate tehnologia sa schimbe viata oamenilor” – aceasta a fost tema pe care au trebuit sa o inglobeze intr-un film de un minut. Asa ca au luat camera la spinare si New York-ul la pas. Li s-a stricat calculatorul, s-a blocat aparatul de filmat, iar de dormit nici nu s-a pus problema in cele 24 de ore de concurs. Nimic din toatea acestea nu s-au vazut in produsul final: un clip cu care ar putea lasa fara grai oamenii cu vechime din piata de publicitate. Cadre perfecte, imagini clare si, mai mult decat orice, un mesaj puternic care sa demonstreze cum in jungla orasului, tehnologia te poate „teleporta” in orice loc doresti si te poate ajuta sa te relaxezi.

Dupa ce au absolvit Colegiul „A.T. Laurian” din Botosani, cei doi colegi au luat lumea in piept. Razvan a ajuns in Londra, unde studiaza chitara electrica la NW University, iar Ciprian, la Bucuresti, unde se pregateste in domeniul marketingului. Chiar daca se vad doar in vacante, lucreaza perfect impreuna. „Eu vreau sa continui cu muzica, dar voi continua si cu realizarea de filme. O fac din pasiune, nu ma gandesc la bani sau la altceva”, povesteste Ciprian. „Mie asta-mi place sa fac. Voiam sa dau la Film si nu am intrat, asa ca prin concursuri de genul asta reusesc sa fac exact ceea ce-mi place”, sustine Razvan.

Robotul salvator

Siguranta la volan ar putea capata o alta definitie dupa ce aplicatia echipei Endeavour Design, de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi, va fi pusa in practica. Aceasta este misiunea pe care o au Monica Dobrea si Iuliana Valcea, care alaturi de mentorul lor, Dan Dobrea, au creat Autorobotul. Pentru inventia lor au obtinut locul al treilea la sectiunea Embedded Development.

Robotul lor invata, izbindu-se de obiecte, care este itinerariul sigur de urmat si apoi reuseste, cu ajutorul senzorilor, sa evite orice obstacol. „In momentul in care cineva a adormit la volan, de exemplu, si dupa ce a fost atentionat prin comanda vocala, dar nu a reactionat, robotul preia comanda si gaseste solutia cea mai buna pentru a evita coliziunea”, explica Dan Dobrea.

Fetele spun ca inventia lor ar putea fi aplicata in mai multe domenii. „Cand a fost cutremurul din Japonia si exista pericolul unei explozii la Fukushima, s-a pus problema sa fie trimis in interior un robot, dar se putea lovi de lucruri si dezastrul ar fi fost mai mare. Aici ar fi putut functiona robotul nostru”, explica Monica.

183 de tari au avut reprezentanti in finala competitiei Imagine Cup, de la New York.

Ce inseamna Microsoft

– Este o companie americana, cel mai mare producator de software din lume, cu aproape 90.000 de angajati in mai mult de 100 de tari.
– A fost fondata in 1975 de catre Bill Gates (foto) si Paul Allen. Gates s-a retras de la conducerea companiei in 2008, fiind inlocuit de Steve Ballmer.
– Strategia de afaceri de a raspandi sistemul de operare Windows, in numeroasele sale variante, pe majoritatea calculatoarelor de birou a fost o reusita.
– Cifra de afaceri pe 2010 a fost de 62,684 miliarde de dolari, iar profitul net de 18,760 miliarde de dolari.
– Din mai 2010, Microsoft este pe locul doi pe piata bursiera NASDAQ, fiind devansata de un alt gigant informatic, Apple.
– In curand, Microsoft va lansa un sistem de operare nou, care nu va avea nicio legatura cu Windows si care va rula pe diferite dispozitive precum telefoane mobile, computere, tablete si televizoare.

“Mie asta-mi place sa fac. Voiam sa dau la Film si nu am intrat, asa ca prin concursuri de genul asta reusesc sa fac exact ce-mi place.”
Razvan Diaconu MNA

“In momentul in care cineva a adormit la volan, robotul preia comanda si gaseste solutia cea mai buna pentru a evita coliziunea.”
Dan Dobrea Endeavour Design

Proba creierelor incordate

Intr-o sala mica, sase concurenti s-au asezat fiecare in fata unui calculator. Incepe una dintre cele mai dure sectiuni din concurs: IT Challenge. Ionut Sinescu reprezinta Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, unde este masterand la Sisteme Informationale pentru Afaceri. Sarcina cu care trebuie sa-i faca knock-out pe ceilalti cinci candidati este crearea intregii infrastructuri informationale a unei fundatii. Totul in doar 24 de ore, non-stop, munca ce in mod normal s-ar fi intins pe mai mult de o luna. A doua zi dimineata se simte deja povara orelor nedormite si a concentrarii. Mai sunt zece minute si Ionut s-a oprit din lucru. „Nu am timp sa mai fac ceva acum”, spune tanarul. Cu toate acestea, ramane unul dintre cei mai buni concurenti.

O alta echipa si-a propus sa demonstreze ca recuperarea unui pacient ar putea sa nu mai fie o povara, iar exercitiile de kinetoterapie sa fie si distractive, si eficiente. Cu aceasta idee au pornit la drum studentii Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca pentru a realiza sistemul MIRA, folosind Microsoft Kinect, dispozitivul cu ajutorul caruia poti juca diverse sporturi in fata unui monitor, folosind doar mainile si picioarele.

Impresionati de clujeni

Sub indrumarea mentorului lor Dan Suciu, echipa a reusit sa-i impresioneze pe mai-marii Microsoft, iar juriul le-a spus din start: „N-am mai vazut pana acum o prezentare atat de buna”. Formata din Andrei Cantea, Andrei Dascalu, Cosmin Mihaiu si Alina Calin, echipa Simplex are toate sansele sa revina din New York cu planul de afaceri deja realizat. © Adevarul