S-a redeschis Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti

0
11
muzeul Antipa

muzeul Antipa2000 de exponate, dintre care 37 sunt exemplare noi primite anul acesta, o diorama de 17 m lungime, o pestera artificiala de 20 m lungime si cea mai mare proiectie digitala a unei ploi din savana, 66 de ecrane de informatie digitala (touch screen) proiectii 3d, plasme si sisteme interactive de prezentare a exponatelor, sunt doar citeva din noutatile cu care muzeul  Antipa isi asteapta vizitatorii, dupa ce Kelemen Hunor, ministrul Culturii  si Patrimoniului, a taiat panglica inaugurala la festivitatea de deschidere a Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa. “Ma bucur ca Muzeul Antipa acum este o institutie care oriunde in Europa ar putea intra in competitie cu alte muzee, asa cum si Muzeul Brukenthal a devenit un muzeu foarte important si Muzeul National de Arta odata ce vom terminarea restaurarile, va fi la fel de competitiv in secolul 21 si nu o institutie prafuita, asa cum era pina in 2008-2010 cind ne-am apucat de lucru. Muzeul Antipa, ca si gindire, ca si conceptie, ca si exponate, are acum o colectie foarte bogata si tehnica de ultima ora. Desigur, trebuie si un program foarte intens de a atrage publicul si sunt convins ca directorul Murariu, ca si colegii de la muzeu, vor reusi sa faca acest program. Orice muzeu prinde viata daca are public si Muzeul Antipa a avut un publicul foarte numeros si sunt convins ca in foarte scurt timp va deveni un muzeu iubit, vizitat, frecventat si va avea din nou un public.”

 

Pe linga cele 5 sali in care se vor proiecta documentare, sali multimedia, laboratoare in care vizitatorii vor putea face, sau asista, la experimente stiintifice, demonstratii si lucrari de laborator, directorul general al institutiei, Dumitru Murariu, are si alte surpize: “Avem un dom de proiectie la etaj, unde ar trebui sa  se vada bolta cereasca din emisfera nordica a pamintului, cu principalele constelatii: ursa mare, ursa mica steaua polara, luceafarul de seara….”

“Dupa 100 de ani de la infiintare, acest muzeu revine intr-o haina noua si mai vie ca niciodata”, a sublinita Ioan Opris, fost secretar de stat in ministerul Culturii si Cultelor. “Este un muzeu cu o mare tenta etnografica.  Colectiile destinate lumii extra europene, cele din Sumatra ca exemplu, donate la sfirsitul secolului 19, sunt in momentul de fata  unicate in Europa. Toate aceste ocupatii, fie ca vorbim de pescuit, de vinatoare, de domesticirea animalelor, toate acestea acopera niste ocupatii ancestrale, care sunt obiectul de studiu al etnografului, pentru ca sunt ocupatii vechi. Iata ce pagina de enciclopedie este intr-un muzeu care nu a putut expune decit a 10-a parte din obiectele sale, restul, avind o sala de expozitii speciale si una de poiectii speciale, va fi apanajul expoziitlor temporale. Asa ca Antipa va veni sa propuna periodic marelui public, cite o tema care este exceptional reprezentata in depozite, iar aici e angajata in dialog cu alte elemente care se innrudesc si fac in acest fel un mare serviciu de instructie publica si mai ales de educatie.”