1. Preistoria
Război, conflict, guerre, war, caft, zavera, gâlceavă, sub orice nume s-ar ascunde, este de fapt acelaşi lucru. Unul dintre instinctele de bază (basic instinct) ale omului. Instinct care se păstrează nealterat până în ziua de astăzi.
Teoretic, conflictul necesită cel puţin doi adversari, dar să nu ne lăsăm înşelaţi. Cunosc o persoană care-şi începe ziua dându-şi palme în baie, dimineaţa, în faţa oglinzii şi o încheie seara, dându-se cu capul de pereţi.
Încă din zorii apariţiei sale pe Pământ, când nu cunoştea expresia de membre superioare şi se-mpiedica în coadă, omul a făcut prima descoperire. Motivul de ceartă, cassus belli, cum l-a numit mai târziu, când a învăţat să vorbească. Era normal ca cei care dormeau pe crăcile inferioare să pornească lupta împotriva celor care le scuipau seminţe în cap de la etajele superioare.
A urmat, bineînţeles, mutarea în peşteră, un fel de bloc de garsoniere din România anilor ’80. Gâlceava s-a iscat, cum era şi normal, când cei care locuiau lângă intrare, un fel de confort III, i-au atacat pe cei care stăteau în jurul focului, adică la confort I. S-a renunţat astfel la ideea traiului în comun, mai ales că ţaţele grupului n-aveau subiecte, din moment ce totul era expus la vedere, fără oprelişti.
Principala problemă, care fie vorba între noi, a rămas până în zilele noastre, a fost femeia. “Cherche la femme”, celebra frază a fost rostită prima oară. Mai târziu, Demostene, cel cu felinarul, s-a pornit să caute şi bărbaţi, dar asta-i altă poveste pentru altfel de cititori. Normal că cea mai frumoasă, mai drăgăstoasă şi mai devreme acasă femeie era şi cea mai curtată. Cum ideea de căsnicie şi avocaţii au apărut mult mai târziu, bărbaţii îşi alegeau consoarta dupa ce-şi învingeau potrivnicii, astfel că în noaptea nunţii mireasa se pomenea cu ceva ce semăna a Rocky Balboa după 15 runde în ring.
De la familie, celula de bază a societăţii s-a trecut la ginţi. Este vremea când apare conceptul de “last name” (nume de familie). Dupa tribul din care se trăgeau, au început să apară a lu’ Neandhertalu, Lucy Australopitheca, Gigi Pithecantropu, Homo fosilis (un fel de senior citizen), Homo erectus etc.
La întrebarea ce-a fost la început: agricultura sau sămânţa, răspunsul e simplu. Sămânţa de război, dovadă ce a dat naştere celei mai importante civilizaţii preistorice, Cucuteni, de unde expresia “cucute-aş astăzi şi mâine”. Invazia indo-europenilor, la sfârşitul epocii preistorice a reprezentat prima migraţie a creierelor spre vest. Vestigii ale acestei migraţii pot fi observate peste tot, dar în special în Silicon Valley. După preistorie a urmat, cum era şi normal, istoria. Dar despre asta, data viitoare.
A consemnat Herr Odot.
(unul dintre părinţii istoriei)