STATUL „SANCTUAR” ȘI DONALD TRUMP

0
28
1. A apărut ceva nou în demersul de reconfigurare a realității postelectorale din Statele Unite. Interesul meu pentru ceea ce se emite din California, opiniile oamenilor cu care vin în contact aici, ecourile presei nu este întâmplător, ci familial. Golden State, unde revin periodic, la ai mei, trăiește momentan niște contradicții care sunt acut-reprezentative pentru lumea întreagă. Problemele care se pun în aceste momente ar putea determina însuși mersul omenirii în viitor.
Am rămas în aceste zile setat pe o nouă definire a destinelor unor mari orașe, chiar a unui stat întreg – SANCTUARUL, aceasta ieșind din accepțiile conferite de dicționare, ca „edificiu consacrat ceremoniilor religioase; altar, loc sfânt, loc consacrat pentru un anumit lucru; loc inviolabil, ( < lat. sanctuarium, cf. fr. sanctuaire, adăugăm un „cf. eng”. sanctuary). E ceva mai mult, un loc care și-a dobândit cu timpul personalitatea de necontestat, deci a devenit inviolabil.
Desigur, orașul sau chiar statul-sanctuar nu au o definiție oficială. Un aspect doar: poartă acest atribut  municipalitățile unde autoritățile locale refuză cooperarea cu cele federale în acțiunile împotriva imigranților ilegali, cărora le eliberează acte de identitate valabile pe plan local. Există si state-sanctuar. „Golden-State”  a devenit un „Sanctuary-State”, cu comunități ca Los Angeles, San Francisco etc. Nu știu de unde a pornit această definire, e posibil să nu fie locală, căci și New York face parte din această categorie.
2. Gardul/zidul. Pe de-afară-i vopsit gardul,/ Înăuntru-i leopardul. Se face mare caz din construirea costisitoare a 2000 de mile de gard între Mexic și SUA. Dar există deja, parțial, acest zid, un pic obosit de găuri și rugină. La punctul de frontieră spre Tijuana este vizibilă vechea construcție, care coboară până-n apele Pacificului. “Regret și resping decizia SUA de a construi zidul,” a declarat presedintele mexican Enrique Pena Nieto. A fost amânată și o întâlnire dintre cei doi președinți vecini.  Trump a declarat că  bariera va fi plătită de către Mexic, deși liderii acestei țări au refuzat în mod repetat să accepte un astfel de proiect de lege. În timp ce granițele trebuie să fie protejate, se mai și  toarnă miliarde într-un gard de atâtea mile, cu senzori de înaltă tehnologie  și personal de pază. SUA pot obține acești bani de la Mexic în cazul reținerii unui procent de 20% din schimburile de mărfuri între state.
În urmă cu decenii  California a fost un focar pentru mișcarea anti-imigrație ilegală. In 1994, alegătorii  au aprobat Proposition 187, care a fost menit să reducă serviciile publice pentru imigranții ilegali. (Legea a fost ulterior declarată neconstituțională.). Mai multe schimbări politice și demografice recente au făcut California categoric mai primitoare pentru cei fără acte corespunzătoare.
În prezent mai mult de 400 de jurisdicții din întreaga țară au un fel de politică -“sanctuar” cu scopul de a proteja acest segment de populație, inclusiv Los Angeles, Sacramento, San Francisco. La drept vorbind, există o interferență firească între populațiile celor două țări, există și un interes al americanilor pentru forța de muncă mexicană, dispusă să presteze orice munci, pe o arșiță care-i ține pe localnici în case, la aer condiționat. De aici și povestea cu oamenii având „spinările ude”, care construiesc case, tund gazonul, toaletează copacii, umblă prin soare cu suflantele pentru frunze etc. Iar localnicilor le pasă mai puțin dacă lucrătorii mexicani au acte în regulă sau nu. Aici intervine rezistența față de noile reglementări ale președintelui republican. California având culoarea albastru-democrat pe harta electorală.
3. Jamie Corley, un fost consilier superior al președintelui Senatului trăiește acum în San Francisco, unde are o fundație care speră să promoveze o mai bună înțelegere între Silicon Valley și Washington, lucru ciudat dar nelipsit de interes. Regiunea nu a avut niciodată o relație directă cu Washingtonul. „Lipsa de experiență politică a condus la unele concepții greșite fundamental între Silicon Valley și Washington”, a spus Corley. “Silicon Valley crede că DC este alergic la inovație…” Un pas decisiv l-a făcut Trump, invitându-i la New York pe reprezentanții de seamă ai industriei IT din San Francisco Bay Area, primul summit major între liderii sectorului tehnologiei şi Donald Trump, care în timpul campaniei electorale a criticat în mod public companii precum Apple şi Amazon. A venit momentul constructiv, al păcii. Participanţii la reuniune au discutat subiecte precum îmbunătăţirea securităţii cibernetice a SUA, repatrierea profiturilor de peste hotare ale companiilor americane şi accesul pe piaţa chineză. Trump şi vicepreşedintele Mike Pence au fost înconjuraţi de nume importante precum Tim Cook, director general la Apple, Satya Nadella de la Microsoft şi Larry Page de la Alphabet (Google), fondatorul şi directorul Amazon, Jeff Bezos, fondatorul şi directorul SpaceX, Elon Musk, directorul operaţional de la Facebook, Sheryl Sandberg şi şeful Oracle, Safra Catz, dar și de la Tesla sau Uber.
Trecând peste evenimentele din campanie, Trump le-a spus: „Vrem să continuați cu aceste inovații incredibile… Orice putem face ca acest lucru să se întâmple în continuare vom face, vom fi acolo pentru voi. Îmi puteți suna oamenii, mă puteți suna pe mine, oricând. Nu contează.”
4. Nu toată California este democrată. Nina D. este unul dintre susţinătorii lui Donald Trump. Femeia, care locuieşte în San Diego spune: „sunt foarte dezamăgită de unii dintre prietenii mei, care s-au supărat că am plecat la Washington pentru a-l susţine pe Trump. A meritat victoria. Este un preşedinte al tuturor americanilor, inclusiv al celor care nu l-au votat. El vorbeşte altfel şi nu apare în faţa poporului citind propoziţii meşteşugite, ca ceilalţi politicieni. Acest lucru mi se pare foarte bun. Sigur, Trump spune uneori lucruri pe care ar fi mai bine să nu le rostească. Însă cine nu face asta? Trump vorbeşte precum toţi oamenii.”
5. În privința mediului mai există aici și păreri divergente Washingtonului. Dar trecutul a fost plin de nereușite, cum a fost povestea fabricilor de panouri solare.  Ca şi cum nu era de ajuns că acestea sunt prea scumpe pentru a scoate profit din electricitate, a mai apărut o problemă. Ele erau prea ieftine pentru a le aduce producătorilor profit din vânzare. Producătorii de panouri fotovoltaice din Europa şi America mergeau la ora aceea pe pierdere, din cauza competiţiei chinezeşti pe o piaţă care nu prea exista…A fost  și cauza vizitelor lui Obama la fabrica Solyndra din Fremont, San Francisco Bay Area. Ea s-a pus pe picioare inclusiv cu ajutorul unui împrumut guvernamental de jumătate de miliard de dolari, în 2009, când anunţa că în 2-3 ani electricitatea din surse solare va fi mai ieftină decât cea produsă din cărbune. Obama a vizitat compania de mai multe ori şi a dat-o ca exemplu pentru cele peste 1000 de „joburi verzi” create. Numai că Solyndra nu a mai fost rentabilă și şi-a anunţat insolvenţa. Fabrica a trebuit să înapoieze banii guvernului, tocmai în timpul campaniei de realegere a lui Obama, pentru a fi folosiți cu acest prilej. Trimișii din Washington scotoceau și pe la manageri acasă după bani…Unul din punctele tari ale președintelui de atunci se dovedise a fi un fiasco. Obama a lăsat în urmă „un dezastru”, afirmă Trump.
Presedintele senatului Kevin de Leon (Los Angeles) nu e de acord ca reglementările privind protecția mediului să fie schimbate, „cei 50 de ani de politici de aer curat din California,  permit statului nostru să adopte propriile reglementări privind emisiile de climă și de circulație pentru vehicule. Dacă vrea cineva să schimbe asta și decide să pună în pericol economia noastră inovatoare, locurile de muncă, și cel mai important, calitatea aerului pe care 40 de milioane de oameni îl respiră, atunci el va fi întâlni aici o rezistență deplină. Noi am crescut economia noastră consecutiv cu  reducerea emisiilor de carbon. Nu mai suntem  aliați ai industriei fosile, ci ai celor  care suferă deja de astm în țară. California va continua să conducă lumea în abordarea schimbărilor climatice și promovarea energiei curate, indiferent de cine este în Casa Albă.”
6.  Se pare că se taie finanțarea federală pentru municipalitățile și statele așa-numite „sanctuare” pentru imigranți. În astfel de orașe, de exemplu în San Francisco, oficialitățile locale, adesea democrate, refuză să coopereze cu cele federale în acțiunile împotriva imigranților. Primarul din Los Angeles, Eric Garcetti a declarat reporterilor că nu crede că guvernul federal poate opri fondurile pentru Los Angeles.
“Ne simțim foarte puternici, acesta este un caz juridic clar”, a spus el. Președintele Consiliului orașului, Herb Wesson a declarat reporterilor că “orașul va continua să opereze modul în care a făcut-o și până acum.”
 California, un stat bogat, a trimis mai mulți bani la Washington decât primește înapoi.  Conturile sale s-au umflat cu bani federali în timpul administrației Obama (aminteam de cazul Solyndra). Dar situația s-a schimbat. Mă duce problema asta cu gândul la felul în care procedează statul român centralizat, care încasează bani mulți din provinciile mai bogate, ca județul Timiș, dar la Timișoara se întorc de acolo foarte puține fonduri. Și la noi nu e vorba de orașe – sanctuar – care să reziste unor legi nepermisive pentru vreo migrație ilegală…
“Ar putea avea un impact extraordinar – probabil, nici un stat nu este sub zodia unui  risc asemănător Californiei”, A spus Rep Adam B. Schiff, din Burbank, un democrat, desigur, vorbind despre  dolarii federali care ar putea lipsi în investițiile din California, dacă Trump va promulga  politicile preferate.  „Este o încercare de a recompensa statele care sunt cu el și de a pedepsi statele care nu sunt cu el. “
7. Frauda electorală e și ea pe agenda prezidențială. În această privință Trump are și o țintă clară: California. Migranții au fost de partea doamnei Clinton aici. Trump crede că a pierdut votul popular din cauza a  3 sau 5 milioane de “imigranți ilegali” care au votat. “Voi cere o investigație majoră în chestia FRAUDELOR ELECTORALE, inclusiv cele înregistrate la vot în două state, unde au fost înregistrați și cei care sunt morți.”
8. Mii de studenți iranieni nu se pot reîntoarce la universitățile americane, iar avioanele Lufthansa și cele de la alte firme nu mai transportă musulmani din acele țări care au „livrat” derbedeii care au participat la monstruosul atentat din 11 septembrie.
Este întrerupt fluxul tuturor refugiaților în SUA și pe termen nelimitat, al celor care fug de războiul din Siria.
“Începând de astăzi Statele Unite ale Americii devin din nou suverane pe controlul frontierelor sale,”  a declarat Trump , în cadrul unei vizite la Departamentul de Securitate Internă. “Vom salva vieți pe ambele părți ale frontierei.”
În mai puțin de o săptămână de președinție s-au îndeplinit angajamentele pe care s-a bazat candidatura lui și acestea au reprezentat o redirecționare dramatică a politicii de imigrare în SUA. Ele au fost aclamate de către aliații republicani în Congres, condamnate de unii avocați în materie de imigrație și au declanșat tensiuni interne și externe.
9.  San Francisco, orașul meu preferat este pe cale să  simtă greul președinției lui Donald Trump. Aici este un sanctuar care protejează imigranții fără acte, dar în același timp  respectă legea. Acest oraș este printre sutele din intreaga țară și 40 din California, cu reglementări care cooperează cu autoritățile  de imigrare federale. Un oraș cuminte, cu cel mai mare ChinaTown din SUA. Detaliile și termenele limită pentru finalizarea noilor politici rămân tulburi, dar intenția Casei Albe este de necontestat. Sunt voci ce se hazardează opinând: cruciada lui Trump împotriva mișcării orașului sanctuar este o  luptă ce nu se poate câștiga. Orașe din întreaga țară au adoptat politici în condiții de siguranță pentru a proteja imigranții care respectă legea, care au prins rădăcini și vieți stabile în ciuda legilor restrictive și întâmplătoare ale acestei țări.
 Trump amenință să taie bani federali, deși suma și calendarul nu sunt clare. A lua drept țintă o listă de orașe mari și mici, care include Los Angeles și Chicago, nu doar un bastion liberal precum San Francisco este un pic hazardat. Orașele care găzduiesc această populație trebuie să fie ferme în protejarea ei ca o chestiune umanitară.
10. Seniorul-guvernator Jerry Brown a declanșat un atac pe scară largă la președintele Trump, declarând California o ambianță prietenoasă pentru imigranți și totodată nerenunțând la schimbările climatice. (Conferința de presă a avut loc în capitală, la Sacramento). Brown vine după un an de succes  privind mediul, salariul minim, controlul armelor și construirea unei linii feroviare de mare viteză (pe un traseu dificil, între Nordul și Sudul statului.)
Dar “viitorul este nesigur, și pericolele abundă”, a declarat democratul. Trump a început deja revocarea ordinelor de aer curat, de limitare a poluării centralei electrice.
Pentru imigranți Brown a promis  accesul la educație, permisul de conducere și dreptul la muncă pentru locuitorii fără acte. “Am putea fi chemați să apărăm aceste legi și le vom apăra”, a spus el.
Se spune că Brown are cu președintele și ceva în comun, vrea să-și petreacă mare parte pe proiecte publice. Guvernatorul are  planul său de tuneluri gemene pentru a devia apa  deltei fluviilor Sacramento și San Joaquin.
11. Primarul „muni”, al municipiului San Francisco, Ed Lee (chinez, desigur, nativ în SUA, Ed Li, n.n.) a declarat că în „City”  nu va permite locuitorilor săi imigranți “să trăiască în frică” .”Sunt astăzi aici pentru a spune că suntem încă un oraș sanctuar”, a declarat Lee la o conferință de presă în City Hall (primăria) după ce Trump a semnat ordine executive la Casa Albă. “Suntem alături de orașul nostru sanctuar pentru că vrem ca toată lumea să se simtă în siguranță și să utilizeze serviciile pe care le merită, inclusiv educația și asistența medicală. Este obligația mea de a păstra orașul nostru unit, păstrați-l puternic. “
Politica „sanctuarului” din San Francisco este cea mai puternică din țară, limitând cooperarea în domeniul aplicării legii locale cu agenții de imigrare federali. În timp ce Trump a scos în evidență orașul pentru a-l critica, toate county și orașele mai mari din zona Bay Area oferă o anumită protecție a imigranților în țară fără autorizație. Experții legali au spus că se așteaptă procese cu președinția.
12. Un reportaj apărut în New York Times arată, nu cu o oarecare răutate, aș zice, fața stranie a unei metropole americane din care copiii lipsesc aproape cu desăvârșire: San Francisco. La o populație de 865.000, cosmopolitul oraș californian „are același număr de copii și de câini de apartament: cam 120.000.  Cauzele care au dus la asta ar fi faptul că orașul este “structural ostil familiilor”, după cum îl descrie un miliardar din IT, apoi costuri prohibitive cu locuința, proiectele imobiliare cu apartamente mici, sistemul școlar de calitate îndoielnică, dar și numărul mare de cupluri gay…Numai chestii răutăcioase. În zona în care eu, cetățean român îmi duceam nepotul la plimbare erau foarte mulți copii însoțiți, majoritatea de etnie chineză, juca fotbal un grup de portorocani. În orășelul cochet Los Gatos, din același areal cu San Francisco, tocmai m-am nimerit la ora la care ieșeau copiii din școli, trecând printr-un parc mirific, o ceată de blonzi cu părul mare. Autobuzele școlare galbene aduc copiii de la proprietățile izolate, situate în pădurea imensă din Peninsula, brăzdată de colinele Cordiliera Pacifica, între ocean și golful interior. Peste tot rezervații cu jocuri pentru copii, din cele mai interesante. Se pare că ei, cei mici, interacționează mult mai fără prejudecăți rasiale decât adulții. În lumea lor nu intră politica. Adevăratul sanctuar este tocmai această lume, a copiilor.
Articolul precedent“Le Cellier de Ioana” – Honfleur, Normandia
Articolul următorROMÂNI DE ACORD CU MĂSURILE LUI TRUMP
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.